fitneshrani.com

Боксова каска – как да изберем

Боксът  е вълнуващ спорт, и много хора са готови да се “впуснат“ в него. Дори ако не желаете да влизате  в професионалния бокс, има както  аматьорски, така и други видове, които могат напълно да  отговорят на вашите  способности. Не можете обаче да практикувате нито един от тях, без да сте обърнали достатъчно внимание на защитата. Има едно нещо, което задължително трябва да си набавите – боксовата каска. Съвременните боксови каски са проектирани така, че  да предпазват главата на атлета по време на двубоя. Използването на тези защитни елементи става задължително през 80-те години на миналия век.

Има ли някаква полза от боксова каска

 Разбира се! Изчислено е, че боксовите каски намаляват  силата  на удара с около 30%. – Ако тренирате върху твърди повърхности, или пък около Вас има и други спортни уреди, носейки боксовата каска няма да се притеснявате, че ще си ударите главата на  нещо остро или твърдо. Ако се занимавате с бокс, кикбокс и други бойни спортове, боксовата каска ще предпази главата Ви от сериозни, дори фатални травми.

Боксовата каска  също така предпазва от порязвания и ожулвания на кожата. Ако се занимавате с бойни изкуства само като любител, едно порязване или охлузване на лицето, ще Ви накара да се чувствате странно, връщайки се към обичайното си ежедневие. Боксовите каски  са създадени така, че да ви предпазват  от порязвания и натъртвания, но все пак има няколко неща, които трябва да знаете, преди да си закупите такава каска.

boksova kaska Боксова каска   как да изберем

Кликнете на снимката за да купите качествена боксова каска

Защита

 Едно от първите неща, които трябва да се вземат предвид при закупуване на боксова каска  е защитата. Вие  имате възможност за избор на дизайн, в зависимост от степента на затвореност на самата каска. Ако сте начинаещ в бокса, или аматьор, трябва да изберете такава  боксова каска, осигуряваща защита и на брадичката и бузите. Боксовата каска  която сте избрали, трябва да бъде в състояние да издържи на  най-силните удари, така че вашите очи и главата Ви да са предпазени. Тилната област задължително трябва да е защитена, защото това е най – уязвимото място, когато паднете съборени от някой удар. Ако е с подходящ дизайн, боксовата каска ще смекчи удара, предпазвайки Ви от мозъчно сътресение.

Размер на боксовата каска

 Друго нещо с което трябва да се съобразите е размера. Винаги трябва да избирате такъв размер, който е подходящ за Вас. Каската не бива да е впита в главата Ви, защото това ще доведе до дискомфорт и намаляване на концентрацията. От друга страна, боксовата каска не трябва и да е по – голям размер, защото по време на спаринга може да се усуче, което драстично ще намали защитната й функция, и отново концентрацията Ви. Вземете предвид и анатомичните особености на черепа Ви – изберете боксова каска, която да стои на главата Ви здраво и сигурно.

Материал на боксовата каска

Едно също важно нещо е, боксовата каска да е изработена от подходящ материал. Някои модели са изработени от винил. Други видове са направени с помощта на ударопоглъщаща пяна. Разбира се, съветваме Ви да изберете такава каска, която е направена с пяна, но избора е Ваш. При всички положения, боксовата каска трябва да е изработена от издръжлив материал. Това ще Ви гарантира, максимална защита, както и по – добра концентрация. Ако сте спокойни че главата Ви е предпазена, ще можете да насочите вниманието си единствено върху двубоя.

 

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай