fitneshrani.com

Аспартам – вреден ли е наистина?

Аспартам – произход

Аспартамът, известен като NutraSweet с търговска цел, е открит случайно през 1965 г. от Джим Шлатер. Шлатер се опитвал да  открие  нови методи за лечение на стомашни язви. Аспартамът е направен от две аминокиселини: фенилаланин и аспарагинова киселина.

Аспартамът се добавя към храни  като кисело мляко, диетична сода и протеин на прах, за да им даде по-сладък вкус, без допълнителни калории. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта.

 

aspartam Аспартам   вреден ли е наистина?

Поглед в Аспартама

Аспарагинова киселина

Аспарагинова киселина е естествена , несъществена аминокиселина. Нейните функции включват създаването на нова ДНК, и невротрансмитер в мозъка. Тялото контролира количеството на аспарагинова киселина. Ако организмът не разполага с достатъчно, то си го създава. Ако има прекалено много, тя  се превръща в енергия.

Фенилаланин

Фенилаланинът е есенциална аминокиселина. Тя действа като стимулатор  за синтеза на тирозин и невротрансмитери. Синтезът на фенилаланин тирозин изисква специфичен ензим.

Метанол
Метанолът е алкохол. Аспартамът  съдържа  малко метанол, което е още една причина, защо хората си мислят, че не е безопасен. Но това не е така. Има повече метанол в доматен сок, отколкото в една кока кола.
Съдържание на Аспартам в някои храни:
доматен сок – 0,085 грама
гроздовият сок – 0,046 грама
диетична  безалкохолна напитка – 0,024 грама
ябълков сок – 0,021 грама
портокалов сок – 0,018 грама

Метанолът е отровен, когато  се консумира в големи количества, което означава, десетки до стотици грамове. Аспартамът  не съдържа достатъчно количество метанол,  за да бъде опасен за хората.

 Безопасен ли е аспартамът?

Аспартамът е претърпял над 200 научни изследвания от 1967 г. насам. Тези тестове са били направени на мъже, жени, деца и животни. Той  е одобрен от Здравната федерация на САЩ по храните и лекарствата (FDA), клон на Канада за защита на здравето, Световната здравна организация (СЗО), както и над 100 други регулаторни  организации.
Хората често се оплакват от главоболие след консумация на продукт, който съдържа аспартам. Едно проучване е направено, във връзка с това. Това проучване е  плацебо-контролиран тест. Резултатите показват, че аспартамът не  е  вероятно да причини главоболие.
Към момента, аспартам изглежда  е безопасен  да се консумира. Ако все още не се чувствате комфортно от аспартам, не консумирайте, продукти, които го съдържат.Има много фирми, които използват аспартам в техните протеини на прах, но има и много, които не.
Аспартамът е само един от многото изкуствени подсладители, които се използват днес. Бъдете  информирани, за всичко ново, което приемате.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

един коментар

  1. Владислав /

    С това изключение, че изследвания показват канцерогенното му действие. С други думи, може да не те заболи глава, но е по-вероятно да развиеш рак. Това, че е одобрен от Американската какват-и-да-било агенция не означава нищо повече от това, че лобито на съответната индустрия е достатъчно силно, че да не го забранят. Примерите за вредни съставки и практики, които продължават да са позволени под натиска на индустриите, са много.

Коментирай