fitneshrani.com

Каране на ролери – забавление за деца и възрастни

Когато става дума за каране на ролери, може би си представяте хора по бански, карайки по крайбрежието на Калифорния? Поне това е, което най-често виждаме по филмите! Но в действителност, ролери можете да карате навсякъде, дори и в квартала. И най-хубавото е, че това е не само забавно, но и полезно за вашето здраве.

Няма значение на колко години сте, защото ролерите могат да се карат от всеки. Достатъчно е да се научите да карате и да падате без да се нараните. Ако пък спортувате, това ще е едно иновативно занимание за Вас – своеобразно разнообразяване на вашите тренировки, с нещо полезно и забавно.

karane na roleri 2 Каране на ролери   забавление за деца и възрастни

Тази дейност можете да извършвате със семейството си – можете дори да я превърнете в нещо като семейна традиция за забавление! Виждали ли сте някога човек на ролкови кънки,който е и намръщен в същото време? Разбира се, че не!

Защо да предпочитаме карането на ролери

Не оказва отрицателно въздействие върху ставите

Ролерите са средство, което Ви осигурява такива движения, които предпазват ставите от увреждания. Това ще Ви помогне да се насладите на карането-подобно на тичането или танцуването, но без отрицателното въздействие върху ставите, което тези дейности биха оказали.

Според проучване, проведено в Университета на Масачузетс, карането на ролери причинява с 50% по-малко натоварване на ставите, в сравнение с тичането. Заедно с това обаче, карането е аеробна тренировка, имаща същите ползи, като всяка останала такава. Движението е здраве, това знае всеки, защо да не се движите по един лесен и забавен начин?

Гори калории и подпомага отслабването

Както казахме, карането на ролери е аеробна тренировка, която по нищо не отстъпва на джогинга и другите подобни дейности. Осигурява същите ползи по отношение на здравето. Тук влизат горенето на калории, намаляването на телесните мазнини, подобряване на издръжливостта, забързване на метаболизма, подобряване на кръвното налягане в дългосрочен план и много други.

В клипа долу, можете да разгледате чудесни съвети за начинаещи.

Ако говорим конкретно за горенето на калории, то карането на ролери наистина ще ви удиви! Можете да изгорите 300-600 калории, със само 1 час каране, което е едно доста добро постижение. Ако мислите, че 600 калории е малко, нека да Ви подсетим, че това всъщност се равнява на тичане на бягаща пътека за 1 час. Кое предпочитате да покарате кънки навън сред природата или да се затворите в мрачната фитнес зала, където няма да се чувствате така, както навън.

Тренира много мускулни групи и укрепва сърцето

Тази дейност може да развие мускулите, както на горната, така и на долната част от тялото Ви. Това става благодарение на движенията, които извършвате, докато се опитвате да поддържате баланса си. Карането оформя мускулите на седалището, както и вътрешната част на бедрата, а тези зони са проблемни за повечето хора. Спокойно можем да кажем, че се натоварва цялото тяло, както при плуването.

В движенията докато карате, участие вземат и ръцете, а това помага за тяхното оформяне и подобрява силата. Не на последно място укрепва сърцето и подобрява неговата работа, предпазвайки от инфаркт и понижавайки кръвното налягане.

Други ползи

Карането на ролери тренира баланса и координацията. Те са вид социална дейност – могат да помогнат на вашите деца, а защо не и на Вас, да откриете нови приятели. Можете да карате навсякъде – в квартала, в парка, дори около блока или къщата, където живеете.

Карането ще Ви помогне да намалите стреса и напрежението, тъй като е интересно и забавно. За някои хора, дори може да се превърне в безплатен и полезен начин за придвижване до работа и обратно – защо не!? В много страни хората ходят на работа с колело, е Вие може да пробвате да ходите на работа с ролери – почти същото е.

Какви ролери се предлагат на пазара

Ролерите наподобяват ролковите кънки, но при тях колелата са разположени в една редица. Състоят се от обувки, към които има прикрепена рамка държаща колелата. Имат лагери, които помагат за свободното въртене на колелата около оста.

При аматьорските ролери задължително има спирачка, обикновено поставена на десния крак. Снабдени са с обувки с различна височина. Обикновено ролерите са с високи обувки, защото осигуряват максимална опора на глезените. С такива обувки е по-лесно да се кара, което е важно за начинаещите.

Ако сте начинаещи в карането на ролери и го правите само върху гладка повърхност, то за Вас са ролерите Fitness ролери (inline skates). Обикновено те са снабдени с 3, 4 или 5 меки колела, които са разположени в права линия. Имат също така алуминиева шина и са оборудвани със  спирачка на дясната или лявата пета.

roleri 3 Каране на ролери   забавление за деца и възрастни

Ако смятате да карате в града независимо от повърхността, можете да си вземете Freestyle ролерите, които са известни още като freeskate или freeroller. Те разполагат с алуминиева шина и по-твърди колела.

Ако пък вече сте далеч от начинаещ и се стремите към по-екстремно каране, най-подходящи за Вас са Aggressive ролерите, наречени още блейдове. Имат пластмасова основа и малки твърди колела. Перфектни са за екстремно каране, каране по тръби и ръбове, а също така и за скокове.

Как да изберем правилните ролери

На пазара се предлагат наистина много видове ролери. Когато избирате, трябва да се съобразите с това дали сте начинаещ, къде ще карате, а не на последно място и какъв е бюджета, който можете да отделите за тази покупка.

Ако избирате ролери за децата си, имайте в предвид, че краката им ще растат.

Добре е да изберете такъв модел, който има възможност за вариране на номерата, за да могат децата Ви да ги носят по-дълго време. Можете да разберете, дали даден модел е качествен, ако разполага с ресор. Неговата задача е да омекоти карането, при наличието на неравности по пътя. Ако цената не е проблем за Вас, изберете ролери със закопчалка, тъй като са по-практични.

Друг много важен съвет е Винаги да взимате ролери с 1 номер по-голям от номера на обувките, които носите. Не трябва да взимате същият номер като Вашите обувки, защото ще Ви убиват. Ако са Ви по-свободни винаги можете да обуете по-дебели чорапи и по този начин да уплътните добре отвътре.

Размери и твърдост на колелцата

Много важни са колелата на ролерите, които са с различен размер, зависещ от стила на каране:

  • 44-59 мм при агресивно каране;
  • 47-80 мм при ролер хокей;
  • 68-72 мм при фигурно пързаляне с ролери;
  • 80 мм при спускане с ролери;
  • 84-110 мм за бързо каране.

Гумите на колелата по принцип са изработени от полиуретан или както се наричат за кратко – PU. Много хора ги наричат погрешно „силиконови“ колелца. Няма такова нещо като силиконови колелца, всичките са PU. Ако търсите прозрачни колелца, които на пипане са меки и мислите, че се силиконови, тогава търсите точно PU колелца.

Това е най-доброто решение, тъй като колелата с гуми от други пластмаси се изхабяват много бързо. Колкото по-голямо е колелото, толкова по-висока е скоростта на движение.

Твърдостта на гумите се измерва с „А“ скалата, която започва от 72А и завършва до 93А.

Твърдите колела са по-издръжливи, а меките могат по-добре да посрещат вибрациите.  по-добро обиране на вибрациите. Съответно меките колелца няма да издържат толкова дълго във времето, сравнено с твърдите колелца с индекс  93А. Ако не сте професионалисти едва ли ще усетите някаква голяма разлика между двата вида колела.

Коефициентът на съпротивлението при търкаляне е минимален при 78А, а под 75А и над 85А значително се повишава.

При каране на ролери от голямо значение са предпазните мерки. Това са каските, накитниците и наколенките, които са задължителни, особено за вашите деца и ако сте начинаещи. Те ще Ви предпазят от сериозни травми при евентуално падане.

В нашия магазин за ролери можете да намерите качествени ролери на разумни цени.

Марките, които предлагаме са Worker и Spartan. Можете да избирате сред различни модели и размери. Също така, при нас ще намерите каски, накитници и наколенки, за да сте защитени по време на карането и да можете да му се наслаждавате без риск от нараняване.

logo fitneshrani 1024x207 Каране на ролери   забавление за деца и възрастни

FitnesHrani.com Вашият Спортен Магазин


Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай