fitneshrani.com

Кръгова тренировка

Същност на кръговата тренировка и ползи от нея

В тази статия ще Ви запознаем с кръговата тренировка – една от най-популярните форми на занимания сред начинаещите бодибилдъри. Ако искате да получите максималната полза от тази тренировка,  е необходимо да я изпълнявате  и от два до четири пъти седмично, с продължителност на тренировката от 30 до 45 мин. От Вас се изисква да се стремите към точно и  прецизно изпълнение на упражненията, ангажирайки ако е   възможно,  почти всички мускулни групи.

kragova trenirovka Кръгова тренировка

Кръговият тип тренировка  всъщност представлява  опростена формула на физическа активност, където  се редуват упражнения за горната част на тялото, с упражнения  за средната и долните части на тялото. Промените, които се постигат с  различните упражнения за ангажираните  в тренировката мускули, спомагат за това  едновременно да се натоварват различни части на тялото, което пък  увеличава ефективността на самата тренировка.

Чрез кръговата тренировка се развиват  качества като сила,  издръжливост, гъвкавост и други. Освен това се  оформя  мускулатурата, като едновременно с това се топят излишните  телесни мазнини. Кръговата тренировка не изисква използването на скъпи машини и специално оборудвана зала. Можете  да я провеждате  и в домашни условия. Ако се чувствате добре, може да повишите честотата на провеждане на тренировката, от два-три дни,  до четири сесии в рамките на 7 дни.

 Съвети и правила за кръговата тренировка

Ако се занимавате и с някакъв друг спорт на открито, най-добре ще  е да правите кръгова тренировка веднъж или два пъти седмично. Ако искате  да отслабнете, е необходимо  да правите кръговата тренировка   най-малко три пъти в седмицата, а  след като приключите нея, трябва да добавите кардио  тренировка. Това ще Ви помогне да доизгорите  излишните мазнини и така ефектът от физическото усилие ще бъде много по-голям. Ако пък  искате да подобрите мускулния тонус, е хубаво  да правите кръговата  тренировка най – малко  четири пъти в седмицата. Редувайте упражненията и разнообразявайте тренировката, за да се предпазите от адаптация.

При изпълняването на  кръговата  тренировка, когато се местите от едно упражнение към друго без прекъсване или с кратка почивка, трябва да работите едновременно върху няколко мускулни групи. Като редувате  упраженията, Вие оптимизирате времето за тренировка. Стремете се вашата тренировъчна  сесия  да е  кратка – не трябва надхвърляте  40-45 минути. Въпреки, че времето  може да Ви изглежда малко, повярвайте че  можете да постигнете страхотни  резултати,  ако разбира се  сте редовни и изпълнявате упражненията правилно.

При кръговата тренировка, трябва да   забравите  за фитнес машини, опори и пейки. Идеята на този тип тренировка е,  да  участват само активни упражнения, включващи  няколко мускулни групи. Най-добре е да правите  упражнения със собствено тегло, свободни тежести и ластици. Полезно е при  кръговата тренировка да си имате един  часовник с таймер, който да Ви засича времето за отделните упражнения. 30 секунди е времето, което е нужно  за изпълнение на едно упражнение. Недейте обаче  да броите повторения, защото активното тренировъчно време е по-важно от тях. Тези 30 секунди се равняват на около 15-20 повторения, за да служи като отправна точка.

Трябва да знаете, че усещането за мускулна умора и леко запотяване в края на тренировката,  също са важен фактор и показател, че сте изпълнили правилно   кръговата тренировка. Тези характеристики Ви служат, за да сте сигурни, че мускулите Ви  работят и търсеното разграждане на гликоген е факт –  това е и най-важният фактор за да имат смисъл упражненията.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай