fitneshrani.com

Мускулни спазми и крампи – какво можем да направим за тях ?

Мускулни спазми – какво можем да направим за тях

Повечето хора не разбират какво са мускулните спазми, още по-малко защо се случват… Тук ще разгледаме подробно различните видове спазми, какво ги причинява и няколко начина да ги държим в шах! Четете за подробности.

Много от нас в някакъв момент в нашия живот вероятно са имали мускулни спазми. Болката, която те носят, е нещо, което не се забравя, и е нещо, което човек не иска да изпита отново.

Какво е спазъм?

Мускулни спазми са неволно и насила съкратен мускул, който не може да се отпусне. Мускулни спазми обикновено траят от няколко секунди до петнадесет минути. В редки случаи те могат да издържат и повече от петнадесет минути. Спазъма може да се задържи няколко пъти, докато в крайна сметка утихва. Спазмите могат да окажат въздействие на мускулите по различен начин – например те могат да повлияят на група мускули, един мускул, или дори една определена част от мускулите.

bodybuilding muscle cramps Мускулни спазми и крампи – какво можем да направим за тях ?

 Кой може да получи спазъм?

Спазмите са много чести не само при спортисти, но и при някой, който е седял по цял ден. Деца и възрастни, също така могат да бъдат жертва на спазми. Остаряването е лоша концепция и за съжаление, с напредване на възрастта, шансовете ви за по-чести спазми се увеличават.

Могат ли всички мускули да получават спазми?

Всички скелетните мускули могат да се схванат във всеки един момент. Много често спазми, които повечето хора получават в даден момент се случват с мускулите на прасеца. Повечето спазми се случват на крайниците, особено при краката.

Има ли различни видове спазми?

 

Спазмите са класифицират според мускулните групи, които засягат и причините за появата им. Съществуват четири вида на скелетно-мускулни спазми:

1. Истински спазми

2. Контрактури

3. Тетания

4. Дистонични спазми

 1. Истинските спазми:

Истинските спазми са причинени от свръхвъзбудимост на нервите на мускула. Те могат да включват част или цялата мускулна група. Истинските спазми са най-честият тип на скелетно-мускулен спазъм. Тези видове на спазми могат да се дължат на много фактори.

Енергична дейност:

Когато спортувате, мускулна умора, както и енергично използване на мускулите може да предизвика спазми. Тези спазми може да се случат по време или след дейността. Възрастните индивиди са с по-висок риск за спазми, докато правят какъвто и да е вид интензивна физическа дейност.

Обратния случай може също може да причини спазми на мускулите. Ако един човек е в легнало или дори да седи в неудобна позиция за дълъг период от време, това може да доведе до спазми

Наранявания:

Нараняванията сами по себе си могат да предизвикат спазми. Спазми могат да се появят като защитен механизъм, след контузия. В този случай, спазъма се случва, за стабилизиране на вредите и да се намали движението в тази област.

Дехидратация:

Дехидратацията се дължи главно на топлото време, при което това може да бъде ранен признак за нещо по-сериозно като топлинен удар. Спортистите и тези лица, които правят енергични дейности е по-вероятно да станат дехидратирани, поради загуба на течности от изпотяването.

Културистите често използват продукти като диуретици, за да изкарат всяко допълнително количество вода, за да изглеждат по-добре на сцената. Докато се опитват да премахнат водата, много културисти имат ниски нивата на натрий, за да не задържат почти никаква вода. Тази загуба на натрий може да доведе до обезводняване и спазми. Затова понякога, когато някой получи спазъм му се дава таблетка сол, за да може да задържи вода.

 Ниските нива на калий:

Когато нивата на калий са ниски, мускулите отслабват и могат да се появят мускулни спазми. Яденето на банани ще помогне за увеличаване на калия в тялото, така че шансовете за спазми са сведени до минимум.

Ниско ниво на калций в кръвта и магнезий:

Когато има ниски нива на калций или магнезий в кръвта, нервните окончания и мускули са засегнати. Това може да бъде причинено от диуретици, недостатъчно калций и магнезий в храната, неадекватен прием на витамин D в диетата, и повръщане. Възбудимостта на мускулите и нервните окончания се увеличават, когато има ниско ниво на калций в кръвта и магнезий, което причинява мускулни спазми.

 Спазми при почиване

Възрастни индивиди, както и децата могат да страдат от такива спазми. Те най-често се случват през нощта. Тези спазми имат отрицателен ефект върху съня, но не са животозастрашаващи по никакъв начин. Те могат да се случат случайно и дори няколко пъти в една нощ.

А общо място, за да получат спазми на останалите ще бъде в прасеца. Спазми на почивка в прасеца през нощта, се дължат до съкращаване на мускулите на прасеца, която може да се случи, докато лежи в леглото и посочи си пръстите на краката надолу. Въпреки, че те разбират как се получи схващане в прасците през нощта, причина за нощни спазми е все още неизвестен.

 2. Тетания:

Тетания е вид спазъм, който активира всички нервни окончания в тялото. Това по-нататък има ефект върху мускулите на тялото и спазмите се случват по цялото тяло. Може да засегне и други нервни функции на различни мускули и зони по тялото.

Например, когато има ниски нива на калций в кръвта в тялото (подобно на истинските спазми), може да има спазми на ръката, а също така и изтръпване около устата и други места.

3. Контрактури:

Контрактурите се появяват, когато мускулите не са в състояние да се отпуснат. Те са причинени от изчерпване на АТФ (аденозин трифосфат). АТФ е източник на енергия в клетката, който се използва от мускулите, за да вършат работа. Поради това изчерпване на АТФ в клетката, той не позволява отпускане на мускулните фибри. Тази форма на мускулни спазми се случва без нервна дейност. Този тип на спазми могат да бъдат придобити или наследствени.

4. Дистонични спазми:

Дистоничните спазми са там, където мускул, който не е необходим за движение се съкращава. Например, спазми ще се случи с мускул, който работи в обратна посока на движение. Тези видове на спазми обикновено се случват при по-малките мускулни групи, като челюсти, клепачите, ларинкса и др.

muskulni krampi Мускулни спазми и крампи – какво можем да направим за тях ?

Какво може да причини спазмите?

Има многобройни лекарства, които могат да предизвикат спазми. Добър пример за това са диуретиците. Хората с недостиг на витамини, като тиамин (В1), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (B6) може да предизвикат спазми.

Симптомите и Диагностика

Какви са симптомите на по-честите мускулни спазми и как да се диагностират?

 

Спазъма е болезнен и ще спре движението на мускула, докато не се погрижат за него и е освободен. По време на спазъм мускулът ще бъде подут, потъмнял и твърд. Мускул, който претърпява спазъм,  не може да се използва докато схващането не е преминало.

Няма тестове за спазми, обаче, повечето хора знаят, когато им се случва.

 Какво е лечението за мускулните спазми?

Когато мускулът е в спазъм, най-често се спира, като се разтегне. В повечето случаи, когато е спазмите са в долните крайници, разхождането помага да се отпусне и разхлабва възела в мускулите и спазъма си отива.

За спазми в ръката и предмишницата, един човек може да освободи спазми, чрез натискане на ръката си върху плоска повърхност, което ще разтегне мускулите в ръката, както и на предмишницата.

Друга техника за облекчаване на спазмите би било да се прилага топла подложка за отопление. Ако физическото лице получава спазми поради дехидратиране / загуба на течности, ледени опаковки може да помогнат за облекчаване на спазъма. Ако дехидратация е причината, лицето трябва да приема много течности и електролити. Друга техника за облекчаване на спазъма, би било да се масажира мускулът, което ще помогне на мускулите да се отпуснат и да се облекчи напрежението.

Няма лекарства, предписани за спазми. Тъй като спазмите варират от ситуацията, няма нищо, което може да се използва за лечение на спазми, когато това се случва. Също така, спазми идват и си отиват доста бързо, а и спазъма ще изчезне преди каквото и лекарство да може да подейства.

Как могат да бъдат предотвратени спазмите?

Активност:

Ако сте предразположени към спазми по време на упражняване, най-добре е да се разтягате преди и след дейността. Също така е умно да загрявате и да се охлаждате добре. Също така, се уверете, че сте добре хидратирани преди, по време и след дейността.

Уверете се, че са добре хидратирани.

Дистонични спазми:

Тези видове на спазми могат да бъдат избегнати, като обърне внимание ергономичните фактори, които могат да причинят на спазми. Друг фактор, който трябва да помогне за предотвратяване на дистоничните спазми би било да се избегне прекомерното напрежение, по време на изпълнение на дейността, която обикновено води до спазми.

Спазми при почиване:

Спазмите при почивка могат да бъдат предотвратени, като се уверите, че се разтягате редовно (особено преди лягане, ако страдате от нощни спазми). Важно е също да се уверете, че имате достатъчно калций и магнезий, което може да помогне за предотвратяване на нощни спазми. Допълнителна доза от калций преди лягане ще е достатъчна да помогне за предотвратяване на спазмите.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай