fitneshrani.com

За загряването преди тренировка

Загряването е незаменима  част от тренировъчната програма преди фитнес. Загряването повишава телесната температура, сърдечната честота и съпътстващите метаболитни процеси , а също така засилва скоростта на нервните импулси.  Загряването допринася за постигането на максимални резултати при тренировка, осигурява на тялото необходимото време за адаптация от състояние на покой към активно натоварване.При правилно изпълнение на загряването, ще постигнете по-пълноценна тренировка, а и ще намалите риска от травми.

zagrqvane За загряването преди тренировка

Ползи от загряването преди тренировка

 1. Загряването увеличава  скоростта  на съкращението и релаксацията на мускулите, което съдейства за значителното намаляване на натоварването на съединителната тъкан.

2. Осигурява по – голяма  ефективност на механиката, защото  намалява  вискозното съпротивление вътре в мускулите. Улеснява  преминаването на кръвта през капилярите, което води до повишаване на нивата на кислорода, навлизащ в работещите мускули.

3. Загряването ускорява усвояването на кислорода от мускулите. Причината за това е, че загряването  повишава температурата  и засилва  отделянето  на кислород от хемоглобина.

4. Загряването засилва нервната проводимост и обмяна на веществата в мускулите при повишена температура. Специфичното загряване може да доведе до максимално активиране на повече двигателни единици.

6. Чрез загряването се осигурява  повишен кръвен поток през активната тъкан при разширяване на кръвоносните съдове под влияние на повишената температура. Това  позволява на по-големи количества кръв, включително и на преносителя на кислород – хемоглобина, да навлезе  в мускулната клетка.  Както знаете, увеличеният кръвен поток води до повишена мускулна работоспособност.

Видове загряване

1. Загряване на цялото тяло – с този вид загряване, трябва да започва всяка тренировка. Извършването на  5-10 минутни  леки упражнения, подготвят  тялото  и мускулите Ви, за максимално добро представяне в залата. Също така  и подготвят ума да се фокусира  върху предстоящата тренировка.Така се повишават общата ефикасност и интензивност на вашите тренировки.

2.Загряване на онази  част от тялото, която ще тренирате – с този вид загряване се цели повишаване на  гъвкавостта на мускула. Това му позволява  да премине през траекторията на движение с по-леко темпо, преди превключването на пълна мощност. Това загряване съдейства за подвижността на ставите, и подготвя  мускулните влакна за работа, като в същото време намалява риска от травми. Загряването на отделните  части от тялото, съдейства за умствената концентрация  върху конкретния мускул, който ще се тренира, и повишава доброто взаимодействие  между психиката и тялото. То може да послужи и като загряване за първото упражнение, с което тренирате отделна мускулна група.

3.Загряване за отделните упражнения – този тип загряване  се извършва преди всяко упражнение и е подготовка за същинското движение преди да подложите мускулите си на по-сериозно натоварване.

Какво трябва да представлява загрявката?

 Добре е загрявката да се осъществява  на няколко етапа. В началото на загрявката направете 10-12 минути кардио с равномерно темпо. Подходящ в това отношение е  велоергометъра. Това към което се стремите в случая е, да помогнете на организма си така да се каже да се събуди, като в същото време да го подготвите за предстоящото  физическо натоварване. През втория етап от загряването, направете  стречинг. Стремете се да  разтегнете  възможно най – добре мускулатурата, която ще тренирате. Това не само ще ви предпази от травми, но и ще увеличи мускулния ви разтеж.

По време на загряването, трябва да отделите време и за ставите. Раздвижете ги добре, като използвате за тази цел  леки тежести, и изпълнете основни ставни действия. Последният етап от загряването  се явява и стартов за вашата силова тренировка. Правете началните 1-2 серии с  с леки килограми. Усетете правилното движение на мускула, и  правилната  техника. Запомнете, че небива да подлагате мускулите си на натоварване, преди да сте ги загряли добре.

 Качествени хранителни добавки от FitnessMall.bg

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай