fitneshrani.com

Сурови или варени зеленчуци са по-полезни?

Готвенето на зеленчуци  може да намали нивата на двата мастноразтворими (A, E, K и D) и водоразтворими (B и C) витамини.

Но въпреки потенциалната загуба на някои витамини по време на процеса на готвене, някои хранителни вещества всъщност стават по-достъпни за тялото , след като сте ги  приготвили.

zelenchuci na para Сурови или варени зеленчуци са по полезни?
Например, вашето тяло абсорбира повече ликопен, (антиоксиданти, открити в доматите), когато те са варени или  преработени (например във вид на доматено пюре, салса и др.). Готвенето  или  нарязване на парченца, което се случва по време на преработката на доматите разрушава клетъчните стени, което ги прави лесни за вашето тяло.Така  получавате по-голямо количество  ликопен по време на храносмилането.

Нещо повече, зеле, броколи, зелени чушки, приготвени на пара,  подобрява способността им да “се свързват”  с жлъчните киселини по време на храносмилането, което помага за справянето с токсичните метаболити.
Един метод за готвене,  е да се избегне водата да кипи. Например спанакът , ако се  превари,  може да доведе до 60% намаление на витамин С. Единствено изключение, правят картофите, които запазват същото количество витамини C и B, независимо дали са варени или задушени.

Готвенето на пара   или в  микровълновата фурна е удобно. Използвайте само от 1 до 3 супени лъжици вода в широка купа или чиния, добавете зеленчуците и покрийте плътно с найлон. Направете малък отвор, за парата. Това ще гарантира, че  увеличавате ефекта на парата.
Витамини
Витамините са от съществено значение за цялостното здраве на човек. Набавете си индивидуални витамини , от които тялото ви се нуждае или допълнете с мултивитамини.

Целта е да се  приемат  разнообразни зеленчуци по най-различни начини. Яжте спанак, суров или в салати, за да се максимизира количеството на витамин C.Насладете се на един леко сотиран спанак или добавен към парче риба.

Не забравяйте, че зеленчуците съдържат много важни витамини, за доброто развитие на нашето тяло.През всеки сезон от годината има различни зеленчуци, възползвайте се от богатствата на  нашата страна.Придържайте се към един определен начин на живот, съпътстван с  плдодове и зеленчуци.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

  1. Владислав /

    Преди време ми беше интересно да науча, че умората след хранене се дължала на повишеното количество бели кръвни телца в организма, като при болест. Когато го открили, учените го нарекли “хранителна левкоцитоза”. В последствие, обаче, открили, че това се случва само при консумация на готвени храни (термично обработени) – при консумация на сурови плодове / зеленчуци / ядки …, този ефект го няма. Което говори, че това е по-естественият начин за приемане на храни.

  2. Александър Маринов /

    Много добър коментар Владислав. Благодаря за включването.

Коментирай