fitneshrani.com

Зеленчуците – героите, които не харесваме

Вярвате или не, заленчуците са токова важни, колкото и протеините, за поддържане на добро здраве и за изграждане на мускулатурата. Научете повече за това, какво представляват и какво правят за Вас зеленчуците. Факт е, че повечето  от Вас не обичат да ядат зеленчуци.Още от най-ранното ни детство, на повечето от нас ни е повтаряно, че трябва да ядем зеленчуци, защото те са полезни за здравето ни.

zelenchuci Зеленчуците   героите, които не харесваме

Обикновено въпросните зеленчуци са варени, безцветни, безжизнени и с никакъв вкус. Mоделът за вечеря винаги е бил един и същ: вечерята се сервира, ние  изяждаме месото и картофите от чиниите си, а зеленчуци остават недокоснати до самия край.Не е изненадващо тогава, че повечето от нас намират яденето на зеленчуци за едно неудобство и скучно задължение. Но има и добра новина: зеленчуците може да изглеждат добре, да са вкусни и могат значително да подобрят здравето Ви и резултатите ви във фитнес залата.

Ползите от зеленчуците

Зеленчуците са богати на витамини и минерали и са много полезни.  Независимо от това, че всеки от нас знае, че трябва да се ядат зеленчуци, тъй като те са полезни, рядко може да се видят бодибилдъри, които да се спрат и за се замислят за конкретните ползи, които зеленчуците носят. А те са много! Зеленчуците са с ниско съдържание на калории; Те са с високо съдържание на фибри; Те са пълни с витамини и пигменти. Ето някои от най-важните ползи за здравето, които носи консумирането на зеленчуци:

За цялостното  здраве

Зеленчуците подобряват цялостното Ви здравословно състояние, чрез поддържане на силна имунна система. Те са богати на витамини и минерали (витамини C, B, D и А) и са силно концентрирани с пигменти като хлорофил (намира се в зелените зеленчуци), каротин (намира се в жълтите и оранжеви зеленчуци) и антоцианини (намират се в червените и сините зеленчуци).За съжаление, много от витамините, минералите и пигментите в зеленчуците са разтворими във вода и не се съхраняват от организма, така че трябва да ядете зеленчуци няколко пъти дневно, за да получите най-голяма полза от тях.

Против стареенето

Вие вече знаете, че стареенето и остаряването се дължи, поне отчасти, на вредите които нанасят свободните радикали. Те са силно реактивни оксиданти, които повреждат мускулите, клетките, органите и ДНК-то.Зеленчуците са богати на антиоксиданти, които почистват тялото от свободните радикали като ги елиминират, предпазват Ви от увреждане на мускулите, клетките, органите и ДНК-то. В действителност, не само че  Ви предпазват от свободните радикали, зеленчуците  също така  поправят повредената ДНК. В резултат на това ще бъде правилно да кажем, че яденето на зеленчуци може да забави  остаряването, както и да Ви направи по-млади!

За загубата  на излишни  мазнини

Зеленчуците са от полза за загубата на мазнини, защото те съдържат витамини и минерали, от които имате нужда, за да забързате вашият метаболизъм. Те са също с високо съдържание на фибри. Яденето на зеленчуци богати на фибри, осигурява чувство на ситост, и помага да се нормализира нивото на кръвната захар. Това води до рязко намаляване на общия брой на калориите, които консумирате, намаляване на телесните мазнини, защита срещу появата на диабет, както и намаляване или премахване на  желанието за хранене, предизвикано от хормонални нарушения. Яденето на зеленчуци ще помогне за подобряване на храносмилането Ви, и вие ще бъдете напълно удовлетворени.В същото време, зеленчуците подобряват енергийната ефективност и цялостните нива на енергия.

За изграждане на мускулната  маса

Колкото и да ни се иска да вярваме, че протеинът сам изгражда мускулите, това просто не е вярно. Зеленчуците играят важна роля в изграждането на мускулите. Те съдържат много жизненоважни витамини и минерали, като някои от най-важните са: калций, фолиева киселина, витамин С, витамин D, витамин Е и витамин А, и още. Взети заедно, витамините и минералите в зеленчуците са от решаващо значение  мускулните  контракции, производството на червените кръвни телца, синтеза на холестерол и др.

За съжаление, приемът на витамини просто не е достатъчен: жизнено важно е да получите по-голямата част от тези важни витамини и минерали от самите зеленчуци. По този начин се увеличава абсорбцията и намалява загубата на витамини и минерали. Не правете грешки: ако изключите зеленчуците от менюто си, ще намалите процента на възстановяване и мускулната ви маса няма да нарастне и с грам.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай