fitneshrani.com

Антиоксиданти

Терминът антиоксидант е класификация на няколко органични вещества, в т.ч.:

* Витамин C
* Витамин E
* Витамин A (който се преобразува от бета-каротин)
* Алфа-липоева киселина
* Екстракт от гроздови семена
* Селен (минерал)
* И група, позната като каротеноиди

antioksidanti Антиоксиданти

Антиоксиданти се cъдържат в много от плодовете

Антиоксиданти – деактивиране  на свободните  радикали

Технически погледнато, антиоксидантите служат за “деактивиране”  на някои частици, наречени свободни радикали, които са създадени от реактивни кислородни видове. Въпреки, че може да звучи малко странно, тъй като кислородът е очевидно необходим за живота, кислородът  също води до увеличаване на свободното  радикално  производство.

В действителност  силовите тренировки  и упражненията, увеличават  свободно радикалното  производство (тялото се нуждае от повече кислород по време на тренировка като по този начин се  увеличава производството на свободни радикали).

 

Терминът “окислява” означава, че дадено вещество губи един или повече електрони.

От друга страна, когато едно вещество се намали, това означава, че то печели един или повече електрони, които неутрализират и  окисляват молекулите като свободни радикали. Този процес на окисляване, понякога може да бъде канцерогенен.
По същия начин, тютюневият  дим , радиацията и  замърсителите  на околната среда  увеличават  свободните радикали. Свободните радикали са естествени продукти на много процеси в рамките на и между клетките.

Ако свободните радикали са оставени „недокоснати”, те могат да причинят увреждане на клетъчните стени, някои клетъчни структури, както и генетичният  материал в клетките.
Това може да доведе до заболявания като сърдечно-съдови или  рак. Свободните радикали не са единствената причина за такива болести.Съществуват   генетични фактори, както и различни навици, начин на живот, които имат отрицателен ефект върху развитието на болестта.

Антиоксидантите  окисляват  молекулите и  се превръщат в свободни радикали, така нещо, което работи срещу процеса на окисление (анти средства срещу) ще бъде от  много  голяма полза.

 Антиоксидантите  се предлагат под формата на хапчета, напитки и дори кремове. Факт е, че най-добрият начин  за набавяне, е като се    консумират: плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които осигуряват хранителни вещества.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай