fitneshrani.com

BCAA – незаменими аминокиселини

Сред най-полезни и ефективни допълнения в спортната  хранителна програма са аминокиселините  с разклонена верига. Това са основните аминокиселини: левцин, изолевцин и валин.

Както знаем, аминокиселините са градивните елементи на протеина. Когато  приемате храна – протеин, той се смила в стомаха и червата на отделни аминокиселини и къси вериги от аминокиселини, които са достатъчно малки, за да се абсорбират в кръвния поток. Тези аминокиселини имат значителни ефекти в тялото в изграждането на тъкани и производството на химикали, които позволяват на  мозъка да функционира оптимално.

bcaaa BCAA – незаменими аминокиселини

Каква е разликата между заменими и незаменими аминокиселини?

Есенциалните (незаменимите) аминокиселини не могат да бъдат  произведени от организма. Вие трябва да ги  набавяте от  богати  протеинови храни или комбинации от зеленчукови храни. Има 9 незаменими аминокиселини: хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, триптофан и валин. Вашето тяло може да  произведе заменими  аминокиселини от самата функция на на организма, от  витамини и други аминокиселини.

Терминът “несъществени” (заменими) може да   ви подведе от самото си наименование, тъй като всички аминокиселини са от съществено значение за правилния метаболизъм и някои несъществени аминокиселини, като глутамин,  са  много важни по време на заболявания или травми от всякакъв вид. Съществуват 13-несъществени аминокиселини като: аланин, аргинин, аспаргинова киселина, цистеин, цистин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, хидроксипролин, пролин, серин, и тирозин.

Незаменимите аминокиселини с разклонена верига (BCAA) са от особена важност за спортистите , защото те се метаболизират в мускула, а не в черния дроб. Ето как става това: След храносмилането веднъж протеинът  се разбива в отделни аминокиселини, тези аминокиселини, може да се използват  за изграждане на нови протеини или да бъдат изгорени като гориво за производство на енергия.

Аз лично съм огромен фен на BCAA и всеки ден приемам около 15-20 гр, разпределени около тренировката ми. Пробвал съм и продължам да пробвам нови и различни BCAA продукти.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай