fitneshrani.com

BCAA – Аминокиселини разклонена верига

BCAA илиBCAA molecule 150x150 BCAA  Аминокиселини разклонена верига така наречените аминокиселини с разклонена верига са част от група, състояща се от осем особено важни аминокиселини, които не могат да се произвеждат в човешкия организъм и поради това трябва да бъдат вкарвани в него от вън. Затова ги наричаме НЕЗАМЕНИМИ аминокиселини (BCAA).
Три от тези аминокиселини са разклонена верига – L-левцин, L-изолевцин и L-валин . Точно тях наричаме BCAA Терминът “разклонена верига” произлиза от характера на тяхната структура, която наподобява странично разположени “клончета” и е типична за тези три аминокиселини. Около 30-35% от мускула се състоят от аминокиселини с разклонена верига. За разлика от комплексните аминокиселини, BCAA се метаболизират в мускула, а не в черния дроб. Това означава – директно навлизане в мускула и започване на анаболният ефект ВЕДНАГА, без да се налага организма да усвоява или преработва нещо.

Какво може да очакваме от така важните за всеки спортист BCAA?

Изгаряне на мазнини – Да, точно така , BCAA имат способността освен да подпомагат мускулното възстановяване, също така и да засилват използването на мазнините за енергия.
Повишен синтез на протеин – Ще усвояваме повече от храната, която приемаме и от протеина, който пием – Това е мечтата на всеки.
Повишени количества азот в организма – по-твърди мускули
Повишена енергия по време на тренировкаBCAA дават енергия
Повишени нива на Хормона на растеж (HGH), както и инсулин (IGF-1) – два много важни фактора за повишаване на мускулната маса.
Ограничаване на катаболните ефекти – както знаем катаболните ефекти са нежелани – те изяждат нашите трудно изградени мускули.
Анаболен ефект – повишаване на мускулната маса бързо!

BCAA са хранителните добавки, на които аз намерих предназначение в моят суплементарен режим.

Използвах около 2 кг BCAA, по 40 гр на ден, когато правих второто ми чистене на ненужни мазнини – преди около година. Тогава за 100 дни , смъкнах 12 кг като успях даже да кача мускул и сила в същото време! Нещо, което е непосилно за доста от трениращите.

Къде е ключа към успеха ?

Отговорът е – В ДОЗИРОВКАТА на BCAA.

Производителите дават дози на BCAA от рода на 5-10 гр дневно. Моето мнение, както и на водещи специалисти е, че тази доза е крайно недостатъчна. За да има ефект от BCAA – трябва да се приема по 20-30 гр на ден. Тогава ефект освен, че се усеща – се и вижда!

Кога се приема BCAA? Scitec bcaa xpress1 150x150 BCAA  Аминокиселини разклонена верига
Идеалното време за прием е – преди , ПО ВРЕМЕ и веднага след тренировка.
Съветът ми е – 10 гр преди тренировка, 10-15 гр ПО ВРЕМЕ на тренировка и 10 гр веднага след тренировка.

Много от продуктите на пазара, който се приемат по време на тренировка – съдържат именно BCAA. Пример – Xtend, IntrAbolic. Затова и са толкова ефективни и известни, защото интратренировъчните продукти съдържат набор от правилните нутриени, които навлизат директно и бързо в разкъсаните мускулни влакна, докато тренираме – и веднага започва тяхното възстановяване.
Горещо препоръчвам най-добрият ИНТРА-тренировъчен АМИНОКИСЕЛИНЕН продукт – IntrAbolic
Ako желаете да ползвате чиста форма BCAA, марката Scitec предлага BCAA Xpress.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

 1. Steli /

  По 30грама на ден на 500гр разфасофка това са ти 16 дози О_o

 2. Александър Маринов /

  Steli – в зависимост от килограмите ти и дозата може да е по-малка.
  Пример – аз съм 87 кг, имам нужда от около 25-30 гр БЦАА, ти ако си 70 кг ще имаш нужда от 20 гр БЦАА и така една опаковка от 500 гр ще ти стига за 25 дни.
  Все пак важно е да се знае, че много от хранителни добавки трябва да се взимат в различни дози от тези, които са написани на етикета, защото иначе ще се чудиш защо няма ефект от добавките :)
  По-здрави!

Коментирай