fitneshrani.com

BCAA – важната хранителна добавка

BCAA – аминокиселини разклонена верига – факти

bcaa BCAA   важната хранителна добавка

bcaa

Ако вече сте решили да инвестирате доза време във фитнес тренировки, следващата стъпка е да обърнете внимание на тялото си, веществата, които са му нужни и нутриентите, които при допълнително приемане могат да максимизират резултатите ви. Хубаво е да се имат в предвид тези неща, защото иначе рискувате да не постигнете желаните резултати или да започнете да усещате невероятна липса на енергия, която по принцип сте имали и влагали в упражненията.
Аминокиселините са едно от първите неща, върху които да се замислите, когато планирате суплементарната си програма. Ето няколко причини, защо е така:

1. BCAA и имунна система

Едно от първите неща, които ще подобрите при използване на аминокиселини с разклонена верига е имунната система на тялото си. Както съм писал и друг път – когато сте във фитнеса, вие “стресирате” тялото си чрез тренировки. Когато това ниво на стрес (според организма) премине дадена граница (тренировката е била унищожително натоварваща), се увеличава освен риска от бавно възстановяване на мускула, така и риска от разболяване.

BCAA са есенциални за тялото – трябва да се приемат външно, защото то не може да си ги произвежда. Според проучване на Лабораторията по Човешко Хранене – приема на аминокиселини с разклонена верига, намаляват нивото на реакция на имунната система при продължително и голямо натоварване.

2. BCAA и аминокиселинния недостиг

Втора полза от аминокиселините с разклонена верига е, че повече няма да се притеснявате от ниски нива на аминокиселини в тялото, когато сте на строга диета (например при подготовка за състезание) или сте вегетарианец. Аз принципно съветвам вегетарианците да “спрат” да бъдат вегетарианци :), защото ограничават богати на протеин храни (месо, яйца, млечни продукти), което може да е опасно за здравето им.

3. BCAA и протеиновият синтез

Бях споменал за този ефект на аминокиселините с разклонена верига в предишната си статия по темата за BCAA. Но искам сега да разгледам малко по-подробно тази полза.
Като тежкоатлет, едно от нещата, които те притесняват са нивата на протеинов синтез. Даваш пари за протеин, все пак – хубаво е да го използваш оптимално. Понеже този синтез спомага за трупането на мускулна маса (възстановява старата мускулна тъкан и гради нова), колкото е по-бърз и пълноценен, толкова по-бързо виждате резултати.
Важни за процеса на увеличаване на мускулна маса са правилните нутриенти. Имате нужда от глюкоза (чрез въглехидрати), която да се използва за изграждане на мсукулната тъкан, както и от аминокиселини, които пък да доставят необходимото количество енергия на тялото, за да изгради мускулната тъкан.
Аминокиселините с разклонена верига ускоряват този процес (протеиновия синтез). Така получавате максимума от храната, която приемате и протеина, който пиете.

4. BCAA и загубата на мускул

Всеки път, когато тялото ти е подложено на стрес или е нужна почивка от физическото натоварване, рискът от загуба на мускул се увеличава. Особено, при хора, които са контузени, възстановяват се след доперация и въобще хора в период на минимална физическа активност. Учените, естествено, не спят и умуват над начинтози риск от загуба на мускул да се сведе до минимум през такива периоди.
Според проучване, пациенти, които приемат аминокиселини с разклонена верига през възстановителния си период, имат много по-малък шанс да изпаднат в нитрогенен (азотен) дисбаланс (индикатор за загуба на мускул), както и съкратено време за възстановяване спрямо тези, които приемат декстроза, например.
Изводите, които можем да си направим от това проучване са, че при тежка контузия, която ви изкарва от играта за период от време по-голям от ден, е важно да се приемат BCAA, колкото се може по-рано, за да се забърза възстановителният процес, както и за да поддържа нитрогенния баланс.

bcaa muscle 150x150 BCAA   важната хранителна добавка

BCAA имат силен анаболен и антикатаболен ефект

Повечето трениращи се грижат за протеиновите си нива преди и след тренировка, поддържайки ги с протеинови шекове. Доста използват креатин, глутамин, но все още подценяват силата на аминокиселините с разклонена верига.

Не бъди от тези хора. Може и да изглежда като много простичък суплемент, BCAA може да се окаже онази съставка, която е необходима на тялото ти за да покаже резултат. Особено, ако нивото на аминокиселини в тялото ти вече е ниско…

Аз препоръчвам следните аминокиселини:

Athletic Edge IntrAbolic

Scitec – BCAA Xpress

USP Labs Modern BCAA

Какво мислите за BCAA? използвате ли ги във вашата диета? Очаквам коментарите ви по-долу. smile BCAA   важната хранителна добавка

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

  1. Георги /

    А за L-glutamine някакво мнеине? :) Той е бая скъпичък..

Коментирай