fitneshrani.com

Бета аланин – хранителната добавка за издръжливост

Бета-аланин

intraxcell 150x150 Бета аланин   хранителната добавка за издръжливост

intraxcell

Бета-аланина е суплемента, в чиято ефективност не трябва да се съмнявате. Доста хора не разбират как точно помага този вид добавка, но аз с радост ще се опитам да  разясня.

 

Бета-аланин е от вида на неесенциалните аминокиселини, който трудно се набавя от познатите диети с пилешко, телешко, овес или риба. Този факт го прави труден за приемане в нужната доза, само чрез храна.

Когато се приеме, бета-аланина се превръща в карнозин, който спомага за увеличаване на издръжливостта, силата, както и мускулното развитие. За тези от вас, които тренират здраво във фитнеса, това ще спомогне за по-добрата тренировка, а в резултат и за по-бързото увеличаване на мускулната маса. Освен това, карнозина увеличава издръжливостта и скъсява времето за възстановяване, което е перфектно ако правите малки почивки между сериите.

Как работи?

За да разберем как точно работи бета-аланина, трябва първо да разгледаме карнозина. Това вещество може да бъде намерено и в двете главни мускулни типа, но по-високото му съдържание е във втори тип фибри, които са отговорни за максималната сила и интензивност.
Когато тренировката ни стане високоинтензивна, тялото ни започва да произвежда високо количество хидрогенни йони, което пък от своя страна повишава киселинноста в тялото. Също като резултат от хидрогенните йони е и производството на млечна киселина, от която ще започнем да чувстваме умора, а е възможно дори и да прекратим тренировката.
Когато млечната киселина започне да се увеличава в тялото ви, интензивноста на тренировките намаляват, от там и крайните резултати. А ние не искаме това, нали?
Карнозина, когато е наличен в тялото, действа като един вид клетъчен буфер, който стабилизира мускулното pH и “изсмуква” излишните хидрогенни йони, които се произвеждат по време на тренировка. Следователно, колкото повече карнозин има в тялото, толкова по-малък е шанса да повишите нивото си на млечна киселина.
Понеже не можете да приемате карнозин в чистия му вид, бета-аланина идва на помощ.

Казано накратко -с помощта на ензимът карнозин синтетаза, бета-аланинът се комбинира с незаменимата аминокиселина Хистидин, и образувар карнозин. Именно това преобразуване в карнозин е от значение за трениращите, тъй като карнозинът увеличава издържливостта, повишава силата и спомага за натрупване на чиста мускулна маса, подобрява възстановяването.

Бета-аланин срещу креатин

Доста хора пренебрегват бета-аланина за сметка на креатина, като мислят, че дават еднакви резултати – повишена толерантност към умора. Хубаво е да се знае, че креатина се грижи да поддържате нужните количества ATP молекули в тялото си, които да осигуряват сила за упражненията, докато бета-аланина по-принцип се грижи да създаде благоприятна среда за упражненията (бързо възстановяване, ниско ниво на умора).
По тази причина, е доста добре ако двата суплемента се комбинират за максимален ефект.

Как се приема?

Като доста суплементи, и бета-аланина има нужда от зареждащ период. Започнете с 6гр, които си разпределете на 3 дози през деня, в срок от 6 дена. След това вземайте по 3гр разделен пак на 3 дози.
При първоначално приемане може да усетите “гъделичкащо” усещане в тялото си, понеже подкожните нервни окончания са стимулирани. Не се притеснявайте – това означава, че суплемента действа! smile Бета аланин   хранителната добавка за издръжливост
Имайте в предвид, че бета-аланина има нужда от поне две седмици за да разкрие потенциала си, за това не го спирайте само защото не сте забелязали разлика още първите дни.

Най-добрият бета-аланинов продукт на пазара в момента е IntraXcell на марката Athletic Edge Nutrition.

Приемал съм този суплемент преди година, когато беше последният ми период за маса и имах много добри резултати – повишение на силата, броят на повторенията в серия се вдигаше с всяка седмица , както и разбира се покачване на мускулна маса.

В момента, както знаете примеам IntrAbolic в двойни дози, така си набавям цели 3,2 гр бета-аланин дневно. Силата и издръжливостта ми се покачват, което говори за ефективността на добавката.

IntrAbolic е създаден да се комбинира с IntraXcell, като двата продукта образуват стак за чиста мускулна маса,повишаване на обемите,издръжливостта и силата – БЕЗ стимуланти!

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

  1. Илиян /

    здравеи IntraXcell в допинг листата ли е?

  2. Александър Маринов /

    Здравей. Разбира се, че НЕ е в допинг листата. Това е аминикиселина (бета аланин). Напълно натурален продукт.

Коментирай