fitneshrani.com

Ехинацея за тонус и имунитет

Всеки иска да бъде здрав, и с отличен тонус. Все по – популярно става, използването на природни имуномодулатови, с чиято помощ организма се подсилва и става по – устойчив на някои заболявания. Един от тези имунни стимулатори е Ехинацеята. Тя е една от най-популярните в традиционната и холестична медицина билки. Смята се че нейната популярност ще продължава да расте, поради доказаните през последните години, нейни лечебни ефекти. Прочетете за този имуностимулатор – може би е точно това, което търсите!

echinacea purpurea Ехинацея за тонус и имунитет

От къде идва Ехинацеята?

Историята на ехинацеята като природен лек, използван в народната медицина, започва още от индианците. Те я употребявали  като лек при инфекции, зъбобол, болки в ставите, заболявания на кожата и други състояния. Ехинацея и в наши дни  е широко разпространена  в Северна Америка. Растението се отличава с  високи стъбла и големи красиви  розови, или лилави цветове с  кафява шишарка по средата. Известни са  девет вида ехинацея, като основно три от тях се използват в медицината: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea и Echinacea pallida.

Ехинацея  като имуномодулатор

Ако сте от хората, които чедто боледуват, Ехинацеята е точно за Вас. Тя притежава способността  да стимулира функционирането на имунитета – устойчивостта  на тялото срещу инфекции и  заболявания. Растението е богато на  полизахариди, алкиламиди и витамин С (аскорбинова киселина), които действат заедно за стимулиране на имунните клетки – най – вече  на микрофагите, съдействайки им  да унищожават нежеланите агенти  в тялото. Ехинацеята също така повишава броя и ефективността на различните клетки на имунната система. Билката доказано ограничава симптомите на заболяванията и намалява продължителността им.

Ехинацея срещу различни възпаления

Ехинацеята притежава способността да облекчава и премахва   възпаленията, проявяващи се с подуване и болки. Ще попитате как? Полизахаридите които Ехинацеята съдържа, стимулират възстановяването на възпалените тъкани. С други думи, оптимизира се клетъчното възстановяване, а се минимизира самата увреда. Ехинацеята,  също така леко повишава  секрецията на хормони от адреналния кортекс – това са вещества подобни на  кортизона, които потискат възпаленията. Това действиесъщо е благодарение на   полизахаридите и алкиламидите в растението.

Ехинацеята  срещу  инфекциите

Ехинацеятаможе  е изключително мощно лековито средство, при  вирусни и бактериални инфекции. Инулинът, съдържащ се в корените й, неутрализира вирусите и убива бактериите. Надземната част от растението, особено от вида Echinacea purpurea, също се отличава с  противовирусно действие. Тя е най – ефективна срещу  вирусите, които предизвикват грип, херпес и везикуларен стоматит – вид устна инфекция.

Това действие на  Ехинацеята, особено срещу бактериите,  се дължи на съставката ехинакозид, която е в най-голяма концентрация в корените на вида Echinacea angustifolia.  Ехинакозидът е доказано ефективен срещу бактериите Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheria и Proteus vulgaris.

nb echinacea goldenseal Ехинацея за тонус и имунитет

Кликнете на снимката за да купите Ехинацея

Друго важно свойство на Ехинацеята

Имуностимулиращото действие на Ехинацеята, в голяма степен  се отнасят и към повлияване на рака. Според специалистите, полизахаридите в билката стимулират имунните клетки   макрофаги, чиято роля е да синтезират химикал, който унищожава клетките на туморите.
Също така,  изолираният   в лабораторни условия мастноразтворим химикал от корените на Echinacea angustifolia и Echinacea pallida проявява пряка антинеопластична дейност, т.е. възпрепятства растежа на туморите.

Трябва да знаете обаче, че Ехинацеята може да има доста силен ефект, което  в някои случаи може  попречи на действието на определени лекарства като например имуносупресорите. Това означава, че  при едни болни от рак, Ехинацеята ще има положителен ефект, но  при други ще възпрепятства лечението. На пазара можете да намерите различни продукти с Ехинацея – с различни цени и  терапевтична стойност. Когато използвате  Ехинацея с медицинска цел, трябва да се уверите, че продукта  е висококачествен, и от надежден източник.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай