fitneshrani.com

Екстракт от гроздове семе

От хилядолетия насам, гроздето е широко популярно заради  своите хранителни и лечебни  свойства. Има сведения, че още  египтяните са започнали да ползват гроздето за храна преди повече от 6000 години, и са оценили неговите уникални свойства. Неколко  гръцки философи също изтъкват оздравителните качества на гроздето, макар и приемано под формата на вино. Днес особено известен и използван е екстракта от гроздови семена. Ето защо, в тази статия ще Ви запознаем по – подробно с това лечебно чудо.

grozde ekstrakt Екстракт от гроздове семе

Какво прави екстракта от гроздово семе толкова полезен?

Екстрактът от гроздови семена съдържа широк спектър  от здравословни съставки като протеини, мазнини, въглехидрати и полифеноли – предимно  във вид на флавоноиди или още известни като биофлавоноиди. Биофлавоноидите обединяват цял клас растителни пигменти, които са доказано  мощни антиоксиданти. Благодарение на това, те ефективно  и  предпазват човешкото тяло от въздействието на свободните радикали. Доста учени доре са категорични, че  антиоксидантният ефект на полифенолите е 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C.

Полифенолите също притежават  способността им да действат като естествени стимулатори на имунния отговор на организма, срещу различни вируси, алергени и карциногени. Процианидин е един от от фенолите, съдържащи се в гроздовите семена. Той е известен още  като витамин срещу остаряването. Смята се, че той е способен да  предпазва тялото от преждевременно остаряване, като увеличава   нивата на витамин С на клетъчно ниво. Проциана  също така имат свойството да се свързва  с колагена,  и по този начин да придава  на кожата допълнителна еластичност и свежест.

Процианидина предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и по този начин елиминират още един от факторите за преждевременно остаряване на кожата.Освен благотворното въздействие, което процианидина оказва а върху външния вид на тялото, той значително  подобряват зрението, подвижността на ставите, и оказва  укрепващ ефект върху цялата кръвоносна  система, подсилвайки капилярите, вените и артериите. Освен на противовъзпалителните, противоартритни и противоалергични свойства на процианидините, напоследък се провеждат и изследвания върху   противотуморните и антиканцерогенни свойства на тези вещества.

Действайки по този начин, процианидина прави есктракта от гроздово семе ефективно средство за улесняване работата на сърцето. Ресвератролът е другият фитохимикал, който се съдържа в гроздевите семена и който също оказва редица лечебни и положителни   ефекти върху тялото. Най – познати и ценени са силно изявените му   свойствата  на невропротектор, чрез които се стимулира и  подпомага мозъчната дейност. Екстрактът от гроздови семена забавя процесът на окисляване на LDL-холестерола (лошият холестерол). По този начин, се понижава вероятността за неговото натрупване, както и риска от запушване на кръвоносни съдове.

ekstrakt ot grozdove seme Екстракт от гроздове семе

Кликнете на снимката за да купите Екстракт от гроздово семе

Лечебни свойства на екстракт от гроздово семе

Екстракта от гроздово семе е полезен при хронична венозна недостатъчност, поради факта че процианидините облекчават симптомите на хроничната венозна недостатъчност, сред които са болка, оток, умора и разширени вени. Също така,  посттравматичните  или постхирургични отоци преминават значително по-бързо при приема на екстракт от  гроздови семена. Той има положително въздействие и върху високия  холестерол и високото  кръвно налягане, защото притежава  способността си да намалява скоростта на окисляване на LDL. По този начин екстрактът от гроздови семена понижава нивата на лош холестерол, предпазвайки  кръвоносните съдове от увреждане. Това е и причината за неговото положително действие и при високо кръвно налягане. Напоследък са проведени доста лабораторни изследвания, според които  екстрактът от гроздови семена може да предотврати развитието на ракови клетки. Той  също така предпазва и чернодробните клетки от увреждане вследствие на химиотерапия.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай