fitneshrani.com

Гъбите Майтаке – силен имуномодулатор

Майтаке – чудото от изтока

 В тази статия ще Ви запознаем с още една от чудотворните гъби на изтока. Става въпрос за гъбата Майтаке (Grifola frondosa). Буквално преведено,  майтаке означава „ Танцуващата гъба”, защото хората, които я открили започнали да танцуват от радост, тъй като знаели за нейните вкусови качества и здравословните й предимства. Гъбите майтаке, може да се намерят  в планините на Североизточна Япония, но за щастие не се налага да ходите до там, за да изпитате лечебната сила на тези гъби. На нашия пазар могат да се открият хранителни добавки, както на основата на майтаке, така и на други гъби от изтока, като всички те са наистина едно лечебно чудо на природата!

maitake Гъбите Майтаке   силен имуномодулатор

Майтаке  е с размер на баскетболна топка и расте в долната част на старите японски дъбови дървета. В Япония и Китай тези гъби се консумират от 3000 години, като в древността  гъбите майтаке имали и парична стойност, която  се измервала в сребро. От хилядолетия,  тези гъби се използват за тоник и адаптоген, за храна, която повишава благосъстоянието и жизнеността. Тяхната консумация се свързва с превенция на високото кръвно налягане и рак – двете приложения, които са център и на съвременните изследвания.

Лечебни свойства на майтаке

Майтаке е растение, изключително  богато   на витамин Д. Гъбата  съдържа също и  голямо количество протеини, въглехидрати, ценни фибри, витамин B1 и B2, ергостерол, ценни аминокиселини като глутамин, аланин, лизин, калий, калций, фибри, аминокиселини, желязо, тиамин, рибофлавин, цинк, витамин B6, фосфор, ниацин, фолат, магнезий. Майтаке съдържа грифолан – важен бета-глюкан полизахарид (молекула, съставена от много захарни молекули, свързани заедно). Грифоланът активира макрофагите, клетки, представляващи „тежката артилерия” на имунната система.

Майтаке съдържат  полизахаридите бета-(1,3)-глюкан и бета-(1,6)-глюкан,  които се отличават с уникална структура и мощна сила. Основният полизахарид бета-D-глюкан, има свойството да  енергизира клетъчната имунна система и да активира определени клетки и протеини (макрофаги, Т-клетки, интерлевки-1 и -2). Лабораторните изследвания с гъбите майтаке  сочат, че добавките на тяхна основа  могат да възпрепятстват  растежа на туморите и да стимулират значително  имунната система. Провеждат се и изследвания върху пациенти с рак на гърдата и на дебелото черво. В Китай при 63 пациенти с рак на черния дроб, белия дроб, стомаха и левкимия, консумиращи 4 капсули, три пъти на ден, преди ядене, за 1-3 месеца, се наблюдават антиракови ефекти.

Според проучванията тези гъби са експерт на блокирането на разпространението на рака, както и на стимулиране на имунната система, без значение дали сте раково болни или не. Консумацията на гъбата майтаке, или на добавки с нея,  способства и за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията като загуба на апетит, гадене, повръщане, падане на косата и дефицит на белите кръвни телца. Някои експерименти сочат, че майтаке може да помогне на пациентите със СПИН в борбата със саркома на Капоси и други симптоми.

maitake gabi Гъбите Майтаке   силен имуномодулатор

Кликнете на снимката за да купите Maitake Mushroom

Изследва се високомолекулярен захарид в майтакето, наречен Х-фракция, който се оказва активната съставка с антидиабетични качества. Като цяло изследванията доказват, че гъбите намаляват нивата на холестерол в кръвта, както и стабилизират диабет тип II. Гъбата майтаке и хранителните добавки които я съдържат,  се препоръчват за лечение  на стомаха и червата, а също така  за контрол на кръвната захар. Ефективни са  при стомашни заболявания, като подпомага храносмилането, чрез регулиране на стомаха и червата и подпомагане  елиминирането на застоялата храната. Д-фракцията е ефктивна и при орален прием. Майтаке помага на физическото тяло да се справи с емоционалния и физически стрес. Майтаке се препоръчва и при хормонозависимите заболявания (заболявания на млечната жлеза, климакс, генекологични заболявания). Повлиява и при остеопороза и атеросклероза.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай