fitneshrani.com

Каква е разликата между протеини и аминокиселини?

Протеините могат да се намерят в повечето храни, включително месо, млечни продукти, боб, ядки и зърнени продукти. Протеинът е от съществено значение за изграждането на костите, мускулите, кожата и кръвоносните съдове. Той също така играе жизнено важна роля в ензимите, хормоните и имунните функции. Но не всички протеини са еднакво полезни. Избор на точните протеини в точните размери ще ви помогне да отговорите на вашите хранителни нужди.

78482497 XS Каква е разликата между протеини и аминокиселини?

Съществени и несъществени аминокиселини

Аминокиселините са градивните блокове, които съставят протеините. Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат произведени в човешкото тяло и трябва да бъдат получени от диетата. Хората могат да произвеждат останалите несъществени аминокиселини. За разлика от мазнините и въглехидратите, протеините не се складират в тялото и трябва да се консумират ежедневно. Но качеството на протеините е толкова важно, колкото количеството. Изборът на подходящи източници на протеин може да ви увери, че получавате всички незаменими аминокиселини.

Качествен протеин

Протеинови източници, които включват всички незаменими аминокиселини се считат за пълни протеини. Пълни източници на протеини са риба, месо и млечни продукти. Пълномаслени продукти, като месо и млечни продукти често са с високо съдържание на наситени мазнини, мазнини, които увеличават лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания. Най-добрите пълни източници на протеини са нискомаслени млечни продукти, крехко месо и морски дарове. Морски дарове, включително и риба, трябва да се консумират около три пъти седмично. Опитайте сьомга, аншоа, херинга, сардини и пъстърва за здравословни възможности.

allwhey Каква е разликата между протеини и аминокиселини?

Кликнете на снимката за качествен протеин на марката AllMax Nutrition

Протеини за вегетарианци

Вегетарианците може да отговарят на техните протеинови нужди без да консумират месо. Безместни източници на протеини са ядки, семена, пълнозърнести храни и соя. Те всички са добри източници на протеин с ниско съдържание на наситени мазнини. Препоръчва се да си набавяте протеини от яйца, нискомаслено кисело мляко или соево мляко или тофу и за вегетарианците.

Протеинови нужди

Счита се, че възрастните трябва да получат от 10 до 35% от общите им дневни калории от протеини. За диета от 2000 калории, това ще се равнява на 200 до 700 калории, или от 50 до 175 грама протеин. Повечето спортисти се нуждаят само от 100 гр протеин на прах дневно като допълнение към млечните храни и зърнените продукти. Най-издръжливите атлети и културисти обикновенно имат огромни нужди от протеин ежедневно.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай