fitneshrani.com

Келп – произход и важни факти

Когато чуят “водорасли“, повечето хора си представят лигавите досадни морски растения, които се увиват около краката им и биват изхвърляни на морския бряг непрекъснато. Хубаво е да знаете обаче, че някои видове водорасли са истински лечебни дарове, и са били консумирани от хиляди години. Добре е да сте информирани за полезните, лечебни водорасли, затова сега ще Ви запознаем  с едно от тях. Келпа е един от най-древните  растителни видове на планетата и биолозите смятат, че той е предшественик на почти всички зеленчуци, които познавате  днес.

kelp Келп – произход и важни факти

 Данните за  консумация на морски кафяви водорасли като хранителен източник датира от 300 г. пр.н.е в Китай. Те са присъствали като част от храната и  в  японски диети в продължение на хиляди години. Също така, много древни полинезийски и азиатски цивилизация смятали водораслите  келп за  дар на боговете. В  наши дни, тези водорасли се използват за производството на различни лекарства, в това число антикоагуланти, антибиотици, антихипертензивни средства и редуктори на холестерола в кръвта.

Полезни вещества в келпа

Морското водорасло келп  съдържа най-много витамини и минерали от всички други храни. То е изключително  богато  на протеини,  бета каротин, аминокиселини и фибри. Морския келп съдържа всички необходими микроелементи за живот, някои от които са в дефицит в почвата на земята. Учените смятат, че  една  от  най-важните  ползи  от приема  на келп, е балансирането на чревния тракт. Той действа като пречиствател на океана и изпълнява почти същите фунцкии в човешкия организъм. Друг любопитен факт за тези водорасли е, че всичките им разновидности, от зелено, синьо, кафяво и червено, действат изключително мощно като имуностимулатори  и премахват излишните мазнини в организма.

Лечебни свойства на морския келп

Морското водорасло келп е много богато и на  йодни съединения, много незамениви витамини, микроелементи (30), незаменими аминокиселини и други биологично активни вещества. Препоръчва се приема му при при хипотиреоидизъм, нарушено кръвообръщение, признаци на намалена способност за запаметяване при децата, отравяния с тежки метали. В келпа се съдържат аминокиселините  лизин, метионин, триптофан, аргинин, тирозин, серин, треонин, хистидин, фенилаланин, цистин, лейцин, изолейцин, валин, които са важни както за спортуващите хора, така и всички останали, желаещи да са здрави.

Келпът е полезен при наличието на заболявания свързани с нервната система. Той  забавя развитието на атеросклерозата, но също така намалява нивото на холестерина в кръвта. Полезен е и за прочистването на червата – полизахаридите, които  келпа съдържа, притежават способността  да набъбват,  и като увеличат обема си, дразнят нервните окончания на лигавицата на червата, което стимулира перисталтиката им. Полизахаридите също така имат свойството да свързват токсините и да  ги извеждат от организма. Алгинатите пък, които също са част от богатия състав на  келпа, извеждат солите на тежките метали и радионуклеиди.

now kelp Келп – произход и важни факти

Кликнете на снимката за да купите Kelp

Хранителните добавки съдържащи келп, могат да са  един от най-богатите източници на микроелементи, особено на йод. Количеството на съдържащите се в келпа микроелементи превъзхожда това в растенията.Йодът както знаете е  незаменим микроелемент,  който е необходим за синтеза на хормони в щитовидната жлеза. Тези хормони   управляват процеса на развитие и функционирането на главния мозък и нервната система. Ако е налице недостиг на тези хормони, това би повлияло  отрицателно на физическите и интелектуалните способности на човека. Йодът участва също и  в процеса на терморегулация, което е неоспоримо важен аспект от човешкото здраве.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай