fitneshrani.com

Коензим Q10 симптоми на дефицит

Коензим Q10 (CoQ10) е ензим, подобен на витамин, намиращ се в митохондриите, “енергийните централи” на клетките. Основната роля на Коензим Q10  е да помогне на митохондриите  за производство на енергия аденозин трифосфат (АТР) от храните, които ядем. Повече от 75% от енергията на организма се произвежда по този начин, така че когато Коензим Q10  нивата са ниски, производството на енергия в тялото също спада.

Coenzyme Q10 Коензим Q10 симптоми на дефицит

Симптоми на дефицит на Коензим Q10

Физическа и умствена умора

Коензим Q10  е от жизненоважно значение за производството на енергия в тялото.Недостигът може да предизвика изключителна физическа умора. Хората с ниски нива на на този ензим може да се чувстват уморени след събуждане, или изчерпани само след няколко минути пеша. Ниските нива на Коензим Q10  може да доведе до умствена умора. Симптомите включват затруднена концентрация и проблеми с паметта. Хората също ще изпитат промени в настроението, загуба на ентусиазъм, лека до умерена депресия, раздразнителност и намалена способност да се справят със стреса.

Хроничната болка

Ниски нива на производство на АТФ  е свързано с увеличаване на болката. Хората с дефицит на Коензим Q10  често изпитват главоболие, мигрена, болки в челюстта, или мускулни и ставни болки. Налице е също повишен риск от развитие на фибромиалгия, хронично състояние, свързано с широко разпространена болка и изключителна чувствителност на допир.

Слаба имунна система

Слабата имунна система също е свързана с ниски нива на Коензим Q10 . Хората с този дефицит са по-податливи към настинка и грипни вируси и те често страдат от хронични инфекции на венците. Без достатъчно енергия, тялото не може да произвежда достатъчно защитни антитела и защитниците като Т-клетките и макрофагите не могат да изпълняват своите функции за борба с микробите правилно.

Повишен риск от сърдечни заболявания и затлъстяването

Ниските нива на Коензим Q10  причинява възпаление, което води до високо кръвно налягане и висок холестерол, повишаване на риска от заболяване на сърцето. CoQ10 дефицит също намалява енергията в сърдечните клетки, което увеличава риска от сърдечна недостатъчност. Коензим Q10 е един от най-силните антиоксиданти.

Някои изследвания са открили, че CoQ10 нивата са 52% по-ниски при хора със затлъстяване, което кара някои учени да вярват, че ниските нива са фактор за увеличаване на теглото и трудност при отслабването.

nature coq10 Коензим Q10 симптоми на дефицит

Кликнете на снимката за Коензим Q10 на Natures Bounty

Неврологични заболявания

Ниските нива на Коензим Q10  са свързани с броя на нервно-мускулните и невродегенеративни заболявания, включително  болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън и амиотрофична латерална склероза.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай