fitneshrani.com

Най-добрите 10 витамина

Ако искате вашето тяло да изглежда добре, да губите телесни мазнини или  да увеличите размера на чистата мускулна тъкан, трябва да регулирате приемът на калории, въглехидрати, протеини и хранителни мазнини. Именно тези хранителни вещества, определят   вашите промени в структурата на тялото с течение на времето.

Водоразтворими витамини

Това са хранителни вещества, които трябва да се  вземат всеки ден, защото тялото  ги разтваря бързо и си набавя необходимите вещества.

vitamins1 Най добрите 10 витамина

 

1. Витамин В1 (тиамин)

Основната цел на витамин В1 в организма е да помогне на тялото ви да се възползва от въглехидратите, които приема всеки ден и  да  превръща   хранителните вещества  в  енергия.

Друга основна цел на това хранително вещество е поддържане на здрава нервна система.

Един от най-добрите източници на витамин В1 в храната идва от четвърт чаша слънчогледови семена, която доставя близо 50% от дневните ви нужди. Други добри източници са жълтопер тон, черен боб и леща.

2. Витамин В2 (рибофлавин)

Друг вариант на витамините от В групата е рибофлавина, който помага на организма да разгради трите макронутриенти (белтъчини, въглехидрати и мазнини), както и  поддържане на здравословен тен на кожата.

Един изключително добър източник на витамин В2 е черен дроб- телешки, което ви доставя над 100% от дневните ви нужди. Една чаша мляко ще осигури почти 30% от дневните ви нужди, така че това е просто начин да   си набавите необходимите вещества.

3. Витамин B3 (ниацин)

Ниацин е трети от група  Б и също играе ключова роля в производството на енергия и поддържане на нервната система. В допълнение към това,  също така помага за здрава храносмилателна система.

Пилешките  гърди са  добър източник на витамин B3.  Други храни, които съдържат ниацин са :  жълтопер тон, камбала и пуешки гърди.

4. Витамин C

Витамин С е един от най-широко признатите витамини за неговата роля в подпомагането борбатата  със  настинки. Поради неговите антиоксидантни свойства, помага за здрава  имунна система и предпазва от свободните радикали. Витамин С е важен за поддържане на  съединителната тъкан,   хрущялите и сухожилията в тялото.

Свободните Радикали:
Радикали (по-често се споменава като свободни радикали) са атоми, молекули или йони с нечифтосан електрон на друго тяло. Този  нечифтосани електрони обикновено  са високо реактивни , така радикалите могат да участват в химични реакции.

Много хора  смятат , че най- голямо съдържание на витамина има в портокалите, но те всъщност са по-ниски в списъка по отношение на съдържанието, идващи  от ягоди, брюкселско зеле, броколи, червени чушки и папая, които предлагат над 300% от дневните ви нужди.

 

vitamins Най добрите 10 витамина

vitamini

5. Биотин

Биотин е хранително вещество, което също позволява на тялото да максимизира използването на други хранителни вещества, които то получава и да  поддържа кръвен запас.

Тъй като тялото ви разчита на червените кръвни клетки, за да транспортира кислорода по цялото тяло, жизненоважно значение има  за тези, които участват в редовна физическа активност.

За съжаление биотин не се намера лесно в големи количества в много храни. Хранителни източници, могат да бъдат намерени в  черния дроб, бобовите растения, швейцарски кардон, домати, маруля и бадеми.

6. Фолиева киселина

Фолиевата киселина е особено важен витамин за жени, които очакват или които се опитват да забременеят, защото тя помага за предотвратяване на много  дефекти. В допълнение към това, тя също помога с възпроизвеждането на нови клетки в организма и предотвратяване на анемия.

Една чаша леща е  много добър източник на фолиева киселина, осигурява почти 90% от дневните ви нужди. Други източници са: шарен боб, аспержи, спанак и  черен боб.

7. Витамин А

Витамин А, известен още като ретинол, има за основна функция да   поддържа зрението  и помага  на  имунната система.Той също така играе роля в растежа на костите, така че е важно за по-младите хора,  да си набавят достатъчно.
Един от най-добрите източници на витамин А са морковите, с една чаша, ще си набавите над 600% от дневните ви нужди. Добри източници са спанак, сладки картофи, тиква  и ряпа.

8. Витамин D

Витамин D, споменаван често като “слънчево  светлинен витамин”, е нужен, тъй като телата ни  не могат да произвеждат  достатъчно пряка слънчева светлина. Целта на витамин D в организма е  да  усвоява калций и фосфор и да помага на  костите ви да растат здрави и силни.

Освен като естествен източник от  слънчева светлина, витамин D  се съдържа в млякото, както и сьомга, скариди и цели яйца. Една чаша мляко ще ви даде около 25% от общите ви  нужди.

9. Витамин Е

Витамин Е е друго хранително вещество, което действа като антиоксидант в организма и спомага за развитието на здрава имунна система. В допълнение към това, също помага с притока на кръв и играе ключова роля в поддържането на  тъканите  в организма.
Един от най-добрият  източник  на витамин Е  са  слънчогледовите.Чрез тях си набавяте около  90% от дневните ви нужди. Други добри източници са: бадеми, маслини, спанак, папая, и ряпа.

10. Витамин К

Витамин К е нужен за   образуването на  кръвни съсиреци. Ако се порежете и сте  с ниско съдържание на този хранителен елемент, товаможе да се превърне в много сериозна  и рискова ситуация.

 

Един много добър източник на витамин К е къдраво зеле. Други добри източници, които са доста често срещани са : спанак, брюкселско зеле, броколи и маруля.

Не пренебрегвайте значението на витамините за вашето тяло!!!

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай