fitneshrani.com

Омега 3 и Омега 6 мастни киселини

Омега 3

Алфа-линоленовата киселина (ALA) е предимно хранително вещество на растителна основа. Ленено масло е особено богат хранителен източник на ALA. Семена и масла от различни други растения, като тиква, коноп, орехи и сминдух, също съдържат големи количества на ALA. EPA и DHA са намерени в мазната риба (рибено масло), крил и някои морски водорасли. Добавки, съдържащи всички тези мастни киселини са налични и в търговската мрежа.

omega 3 omega 6 Омега 3 и Омега 6 мастни киселини

омега 3 и омега 6 мастни киселини

Омега 6

Линолова киселина (LA) се среща в повечето растителни масла. Слънчоглед, рапица, шафран, сусам, маково семе, царевица, фъстъци, соя и орехови масла съдържат LA. Оризовите трици, овесени кълнове и пшеничен зародиш са допълнителни източници. Две други омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина (GLA) и арахидонова киселина (AA), се произвеждат в клетките от линолова киселина, и те също имат свои собствени източници на храна. GLA среща във вечерна иглика и черен касис, докато AA се намира в животинските мазнини и яйчните жълтъци. Подобно на омега-3 мастни киселини, омега-6 също са на разположение като добавки.

Съображения и препоръки

Хранителното съотношение на омега-6 и омега-3 мастни киселини заема важни последици за вашето здраве. Типичната диета доставя от 10 до 20 пъти повече омега-6 мастни киселини от омега-3 мастни киселини, съотношение, което допринася за много хронични възпалителни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрит и рак. Счита се, че приема на омега-6 трябва да бъде около 2,5 пъти приема на омега-3. Въз основа на 2,000 калории диета, консумацията на LA няма да надвишава 7 грама прием на ЕРА плюс DHA ще бъде най-малко 650 мг, и бихте могли да консумирате около 2 грама  ALA. Макар че можете да получите на есенциални мастни киселини от храната си, добавките понякога са полезни за да се постигне съотношение на омега-6 и омега-3 по-здравословно.

now foods ultra omega 3 fish oil Омега 3 и Омега 6 мастни киселини

Кликнете на снимката за NOW Ultra Omega 3 - супер концентрирано рибено масло


Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай