fitneshrani.com

Папая – здравословни ползи

Знаете ли всичко за папаята?

 Папая е  вкусен и полезен тропически плод, който може да бъде открит и на нашия пазар, но знаете ли всичко за него? Ако искате да разберете защо папаята е полезен за здравето плод, точно тук е мястото! След като опитва папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Заслужава ли папаята това име? Плодът е изключително бога на диетични фибри, витамини и минерали и  антиоксиданти, които обуславят неговите полезни качества.

papaya Папая   здравословни ползи

Можете да похапнете папаята под формата на  закуска, десерт или освежаваща напитка. Правейки това, имайте предвид че плодът съдържа диетични фибри,  витамини В1, В2, В3, А, К ,С, калций, желязо, магнезий, цинк,  фосфор, както и  каротеноидите  лутеин и зеаксантин. Хубавото е, че папая вече можете да намерите и под формата на хранителни добарки, които съдържат същите полезни съставки както и  самият плод.

Полезни свойства на папаята
Храносмилателни ензими в папаята

Папая съдържа двата  ензима  папаин и химопапаин. Папаин наподобява доста,  ензимите за разграждане на протеини, които се произвеждат от панкреасът. Тези ензими притежават способността   да разградят протеините, които се натрупват около раковите клетки. По този начин те помагат  на имунната система да унищожава раковите клетки по-лесно. Химопапаина пък е ензим, който  е много полезен за разграждане на белтъчините в аминокиселините. Тези аминокиселини могат да бъдат след това комбинирани отново образувайки протеини, които могат да бъдат използвани от вашите органи.

Ползи за храносмилането

Двата ензима папаин и химопапаин, освен че вероятно предпазват от рак,  помагат на храносмилателната система да функционира нормално. С възрастта, особено след 50 годишна възраст, производството на ензими от тялото Ви значително спада. В резултат на това настъпват  храносмилателни разстройва. Папаята помага да се справите със стомашния дискомфорт, независимо дали става въпрос за за диария, запек, или метеоризъм.

papaya enzimi Папая   здравословни ползи

Кликнете на снимката за да купите ензими от Папая

Друго полезно вещество на което папаята дължи своите полезни свойства и фибринът. Той  намалява рискът от образуване на кръвни съсиреци, като по този начин  предотвратява инсулти. Също така, фибринът подобрява качеството на кръвните клетки и осигурява  правилното кръвообращение. Папаята както вече споменахме,  съдържа  каротин и ликопен. Те са мощни антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали, причиняващи редица сериозни заболявания, към които спада и ракът. Тези две вещества също така стимулират имунната система, което също е ключов фактор за цялостното здравословно състояние на вашия организъм. А съдържащите се в папаята  витамини С, Е и А, витамини  от групата B, флавоноиди, фолиева киселина, калий, магнезий и фибри, също насърчават съществуването на здрава имунна система и помагат за предотвратяване на ушни инфекции, грип и настинки.

Цялостни здравни ползи

Папаята има силно противовъзпалително действие, което е особено полезно при артрит и остеоратрит.  Високото съдържание на фибри в плода, помага на червата да унищожат токсините, причиняващи рак. Папаята намалява риска от чернодробни заболявания, а също и при за лечение на язви. Плодът съдейства за  намалява отоци, за сваляне на  висока температура, и  за заздравяване на рани след операция.Папаята има също и антибиотично действие и е особено ефективна  при вирусни заболявания. Папаята помага за изхвърляне на токсините от организма и подобрява храносмилането.

 Видове храносмилателни ензими може да разгледате тук.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай