fitneshrani.com

Сао палмето – билката за мъже

Сао Палмето – произход и любопитни факти

Сао Палмето е дар  от природата за всички мъже в зряла възраст, които са предразположени към нарастване размера на простатата. Ефектът от билката  е  предпазващ и профилактичен, но също така се смята и за афродизиак. Сао Палмето представлява  голямо, вечнозелено дърво, което е разпространено в  Азия и Южна Африка. То дава черно-кафяви плодове, от които се прави екстракта за хранителни добавки. Доказано е, че плодовете  на палмата съдържат около 1.5% мастни киселини, което спомага за създаването на липостеролни екстракти, широко използвани за лечение на простатни заболявания.

SawPalmetto Сао палмето   билката за мъже

Растението първоначално е смятано за „напаст” от местното население и било изкоренявано. Заселниците в Америка обаче забелязали, че животните огъват оградите, за да стигнат до черните плодове.  Забелязали още, че именно тези животни били по- здрави от тези, които не ядели плодовете. Това подтикнало фермерите да събират растението за храна на животните си, а след това започнали да го приемат  и самите те. Останалото е история.Именно, благодарение на индианците за първи път са признати лечебните качества на растението, за които, се използва и днес.

 Доказани ползи от приема на Сао палмето

 

Всяка година десетки мъже  се разболяват от доброкачествено увеличаване на простатната жлеза, познато още като  простатна хиперплазия. Напоследък, на мястото на лекарствени средства,  широко се използват билкови препарати, като за най-ефикасната билка в борбата с простатната хиперплазия се смята именно   сао палмето. Препаратите от това растение предпазват от настъпването на такова уголемяване на простатата, като предпазващият ефект  на сао палмето се дължи на неговата способност да намалява активността и метаболизма на мъжките полови хормони. Приемът на екстракт от Сао Палмето се считан за изключително ефикасно средство за намаляване на  активността  на ензима 5-алфа редуктаза, който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидростестостерон (DHT).

Последният е с високи нива при мъже, страдащи от  хиперплазия на простатата, и се смята  за отговорен за свръх растежа й. Инхибирането  на 5-алфа редуктазата, което се осъществява благодарение на сао палмето,  предотвратява свръхрастежа на простатата. Освен това се спира действието на възпалителните вещества, които допринасят за развитието на заболяването. Добавките  от сао палмето, намаляват и дори премахват  симптомите на простатна хиперплазия, без да оказват  странични ефекти. Сао палмето  намалява честотата на уриниране  и чувството на болезненост при уриниране.

 Предполагаеми ползи от приема на Сао Палмето

  Освен доказаните твърдения за ползите от сао палмето, има и такива които не са научно потвърдени, но историята ги поддържа. Смята се, че сао палмето забавя растежа на рак на простатната жлеза – има данни може би доказващи това, но  са необходими допълнителни изследвания, които да потвърдят това твърдение. Допуска се също така, че сао палмето повишава либидото – традиционната народна медицина развивана от местното население, отглеждащо сао Палмето, му придават свойства на мек афродизиак. Може би е така, но според проведени изследвания доказват, че антисептичните свойства, които притежава сао палмето, подпомагат мъже с увеличена простата да водят по-добър сексуален живот, което  обаче не му придава свойствата на афродизиак.

Също така, недоказано твърдение е това, че палмата спомага за повишаване  производството на сперматозоиди – липсват убедителни доказателства за това твърдение, въпреки че теоретично  се допуска възможност за такова въздействие – необходими са още изследвания за да се докаже. Интересно е твърдението, че сао палмето увеличава размера на гърдите при жени – за това има  малко изследвания,  и то най-вече с коктейли от билкови екстракти, водещи до съмнителни резултати. Смята се още, че растението предпазва от загуба на коса – също трябва да отбележим, че изследванията на това твърдение  са недостатъчни и провеждани заедно с терапии и на други вещества.

 Хранителни добавки за здрава простата може да откриете тук!

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай