fitneshrani.com

Сминдух – ароматна подправка, но и билка

Сминдухът е ароматна подправка, която може да подобри вкуса на вашите ястия, но също така притежава силни лечебни свойства. Абсолютно си струва да опитате тази подправка, не само като добавка за храната, но и като хранителна добавка. Трябва да знаете, че сминдуха е изключително богат на витамини, минерали и протеини! Освен това съдържа изобилни количества антиоксиданти, противовъзпалителни съединения като кверцетин и селен. И не само това, сминдуха е източник на триптофан, холин, аскорбинова киселина, ниацин и калий.

sminduh Сминдух   ароматна подправка, но и билка

Полезни свойства на сминдуха

 Сминдуха притежава много лечебни свойства, но напоследък става популярен като новия трибулус. Според учените активната съставка в сминдуха, на която дължи тези свои свойства, са сапунините. Това  са биологично активни съединения, които вземат активно участие  в регулацията на хормоналните нива и най – вече в покачването на тестостерона. Смята се, че сминдухът  увеличава нивото на тестостерона и андрогените, които с възрастта обикновено намаляват. Неслучайно тази билка стимулира сексулните функции. Тя е силно тонизираща, изостря сетивата, а  в миналото е била  използвана за свестяване на хора, изпаднали в безсъзнание.

Освен че повишава по естествен начин нивата на тестостерона, сминдуха притежава и други лечебни свойства. Той намалява лошия холестерол и липидите в кръвта, поради което се смята за ефективно средство в профилактиката на сърдечно – съдовите заболявания. Можете ли да повярвате, че една подправка може да Ви предпази от инсулти и инфаркти? Сминдуха може да помогне и при диабет. Той контролира глюкозния метаболизъм, като по този начин може да предпази и от появата на диабет 2 тип.

А ако болестта е вече на лице, сминдуха може да понижи кръвната захар с около 46%. Това е възможно, защото билката притежава способността да понижава клетъчната инсулинова резистентност. Като допълнение към това, сминдуха е богат на определен тип диетични фибри, които след хранене забавят усвояването на захарта. Тук трябва да споменем и антиоксидантното действие на сминдуха, благодарение на което билката предпазва от свободните радикали и щетите които могат да Ви нанесат. Това може да предпази от редица хронични заболявания.

Сминдуха  помага  също при бронхити, кашлица, дихателни проблеми, проблеми със синусите. Притежава и антисептично  действие, заради което векове наред е бил използван  като средство  за лекуване  на рани и абсцеси, ревматизъм, подагра, екземи, както и за лекуване на проблеми с храносмилателния тракт, когато се приема вътрешно. Китайските лечители често го предлагали на мъже с репродуктивни проблеми. Богатото съдържание на фитоестрогени в сминдуха, го прави подходящ и при жените, които са с ниски нива на естрогена.

image 24509 450 white Сминдух   ароматна подправка, но и билка

Кликнете на снимката за да купите Сминдух на капсули

Сминдух е още една билка, на която се приписват свойствата да  ограничава действието на раковите клетки.  Един от съставните алкалоиди на сминдуха се използва и при лечението на рака. Но дали е така, единствено по – задълбочените изследвания биха доказали. Като цяло, сминдуха  е  много хранителен и е  идеален  при възстановяване на организма от дълго боледуване, насърчавайки  наддаването на тегло, особено при анорексия и невроза.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай