fitneshrani.com

Триптофан – какви са ползите от триптофана?

Триптофан – ползи

Триптофанът е есенциална аминокиселина и трябва да бъде се набавя при всяка една диета. Подобно на всички други аминокиселини, триптофанът  се използват като градивен елемент в синтеза на протеини. Освен това триптофанът има редица специализирани функции, например, е предшественик на невротрансмитера серотонин и витаминът ниацин. Триптофан е предшественик на 5-HTP. Богати източници на триптофан са:  мляко и млечни продукти, червено месо, птиче месо, яйца, шоколад, слънчоглед, тиквени семки и фъстъци. Триптофанът е също на разположение като хранителна добавка.

triptophan Триптофан – какви са ползите от триптофана?

Триптофан като помощ за съня

Триптофан добавки често се приемат като помощно средство за сън. Научни доказателства стигат  до заключението, че триптофан в дози от 1 грам или повече води до увеличаване в субективното усещане за сънливост и намаляване на нужното време за сън.

 

Предменструален синдром

Предменструален  дискомфорт  е   тежка форма на предменструален синдром. Установено е,  че триптофан значително подобрява  настроението и симптомите за болка.

Сезонно афективно разстройство

now triptophan Триптофан – какви са ползите от триптофана?

Кликнете на снимката за NOW Триптофан

Сезонно афективно разстройство, придружено с лека депресия. Изследователите в Университета на Британска Колумбия, третирали пациенти с 3 грама  Триптофан дневно в продължение на две седмици. Проучването установило, че триптофанът е довело до значително намаляване на депресията.

 

Триптофан като антидепресант

Триптофан е предшественик на серотонина – хормон, който допринася за чувствата на благосъстояние, както и хората с ниски нива на серотонин са склонни към депресия. Проучване, публикувано през ноември 1982 г., изследва, дали триптофанът би могъл да действа като антидепресант. В изследването са участвали 150 пациенти и е продължило 12 седмици. Установено е, че триптофанът значително подобрява депресията и не е свързан със странични ефекти.
Не само, че Триптофан е ефективен като самостоятелен антидепресант, но  също така засилва ефекта на другите антидепресни лекарства. Едно проучване изследва пациенти с големи депресивни разстройства, след първата седмица имало  голямо подобрение при пациенти, приемащи веществото

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай