fitneshrani.com

Витамин Д – за здрава мускулатура

Ако искате да изградите  мускулна тъкан и сила, най-вероятно отделяте специално внимание  на тренировъчният режим, хранителни добавки и храната. Но мислили ли сте за вашия прием на витамин D?

vitamind550 Витамин Д    за здрава мускулатура

Витамин Д - слънчевият витамин

Какво представлява Витамин Д?

Витамин Д е мастноразтворим витамин. Тези хора , които имат недостиг на Витамин Д, имат повишен риск от омекване на костите , както и множество други потенциални проблеми от слаби мускули, мускулна болка и промени във функционирането на имунната система.

 

Хора, които имат недостиг на Витамин Д  са :

  •     Хората в напреднала възраст.
  •     Хората с тъмно пигментирана кожа.
  •     Хората, които живеят в студен климат, с малко излагане на слънце.
  •     Лица, които избягват слънцето
  •     Кърмещите майки.
  •     Хората със синдром на малабсорбция.
  •     Тези, които вземат антиконвулсанти.

Защо Витамин Д е от съществено значение за мускулното здраве?

Витамин Д играе роля в невромускулното функциониране:

Витамин Д регулира функционирането на нервно-мускулната система и  регулира синтезирането  на протеини. Проучванията показват, че хора с ниски нива на Витамин Д  са слаби и губят мускулна маса.
Витамин Д е от жизненоважно значение за здрава имунна система.

  Витамин Д влияе на някои аспекти на имунитета, включително развитието на някои автоимунни заболявания. Как това се отнася до мускулната тъкан? Симптомите на всяко автоимунно заболяване варират значително. От студени ръце и промени в инсулинът до чувство на умора. Много от симптомите, може да ви накарат да се чувствате много зле и отпаднали на моменти.
Липсата  или недостатъчно Витамин Д,  влияе върху  инфилтрацията  на мазнини в мускулната тъкан и  поврежда  физическото функциониране.
Витамин Д оказва влияние върху здравето на костите.Използва се при рахит – заболяване при деца, поради недостиг на витамин D и се характеризира с меки , слаби деформирани кости.

При възрастните хора, недостигът на Витамин Д води до остеомалация, меки кости. Витамин Д подпомага абсорбирането на калций и помага за поддържане на концентрации на калций в кръвта, както и минерализацията на костната система.

Допълнителни съвети

Включвайте повече почивка във вашите тренировки. Ако мускулите ви нямат време да се възстановят, няма да можете да постигате  максимално  очакваното от вас.
Посетете ортопед или физиотерапевт, когато изпитвате тендинит, бурсит или всякакъв друг вид болка.
Приемайте повече Витамин Д. Погрижете се за вашето тяло и то ще ви се отблагодари. Вие сте на ход.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай