fitneshrani.com

Витамини и минерали важни за мускулите

Вашите мускули се нуждаят от адекватно доставяне на хранителни вещества, за да функционират правилно. Ниската степен на нивата на витамини и минерали може да повлияе на способността ви да сядате, да се изправяте, разхождате и да се движите.A разнообразието от фактори като травми, болести, щамове, умора, претрениране и възпаление може да отслабят мускулите, и да увредят функцията на мускулите. Някои витамини и минерали могат да облекчат дискомфорта, намаляването на възпалението, подобряват функцията на мускулите, лекуват повредените мускули и възстановят мускулите до оптимално здраве.

 fotolia 4187242 XS Витамини и минерали важни за мускулите

Витамин B-1


Витамин В-1, известен също като тиамин, е водно-разтворим витамин, който ремонтира повредените мускули, подобрява функцията на нервната система, намалява мускулната умора, облекчава мускулните болки, поддържа мускулния растеж и развитие и подобрява производителността. Препоръчителната дневна доза за витамин В-1 е 1,1 мг за жените и 1.2 мг за мъжете. Храни, богати на витамин В-1, са леща, грах, дългозърнест кафяв ориз, обогатен с бял хляб, зърнени каши, портокали, спанак, мляко, яйца, пъпеш и бразилски орехи.

Витамин С


Витамин С е антиоксидант, който укрепва имунната система и предпазва тялото от инфекции, вируси, токсини и болести, които могат да предизвикат синузит. Витамин С намалява възпаленията и подуването в рамките на синусните пасажи, облекчава синусовото и лицевото налягане, намалява тежестта и продължителността на синузита, блокира освобождаването на хистамини в тялото ви, помага в борбата с хронични инфекции на синусите и ускорява лечебния процес. Храните, богати на витамин С са чушките, гуава, зеле, горчица, карфиол, брюкселско зеле, киви, папая, клементинки, портокали и ананаси.

Витамин Е

Витамин Е е мастно-разтворим антиоксидант, който подобрява функцията на имунната система и предпазва мускулите ви от вредното въздействие на свободните радикали, според Ерик Декър, автор на “За Антиоксидантите в мускулните храни: Хранителни стратегии за подобряване на качеството” Декър докладва, че витамин Е намалява също възпалението на мускулите, подпомага растежа на мускулите, отпуска напрегнатите мускули, регенерира увредените мускули, облекчава болки в мускулите, облекчава мускулни крампи, помага в лечебния процес и елиминира оксидативния стрес от тялото ви. Препоръчителната дневна доза за витамин Е е 15 мг за възрастни. Храни, богати на витамин Е са зехтин, рапично масло, бадеми, фъстъци, спанак, моркови и авокадо.

resize Витамини и минерали важни за мускулите

Витамин Е от марката Nature's Bounty е чудесен избор

Калий

 

Калият е минерал, който подобрява мускулната функция, поддържа мускулния растеж и развитие, намалява мускулната слабост и предпазва от мускулни крампи, отбелязва Крис Джейми, автор на “Кратка Книгата на мускулите.” Препоръчителната дневна доза на калия е 4700 мг за възрастни. Хранителните източници включват банани, картофи с кожата, сини сливи, портокали, домати, бадеми, слънчогледови семки и спанак.

Магнезий

Магнезият е минерал, който поправя повредените мускули, поддържа клетъчната миграция, повишава мускулния тонус, отпуска напрегнатите мускули, повишава енергийните нива, подобрява мускулната функция и облекчава мускулните крампи, според Карол Балард, автор на “Мускули: нараняване, болест и здраве”. Препоръчителната дневна доза за магнезия е 320 мг за жените и 420 мг за мъжете. Храни, богати на магнезий включват овесени трици, меласа, банани, мляко, фъстъци, кафяв ориз, настърган пшеница, спанак, боб и окра.

Цинк

Цинкът е минерал, който подобрява функцията на имунната система и предпазва организма от вредните свободни радикали, които могат да предизвикат или да усложнят синузита, според Стив Блейк, автор на “Витамини и минерали.” Д-р Блейк добавя, че цинкът ремонтира повредените синусни кухини, намалява възпалението и подуването в рамките на синусните пасажи, скъсява времето за възстановяване, облекчава синусите, свързани с главоболието и лицевата болка и понижава риска от хроничен синузит. Храните, богати на цинк включват стриди, телешко месо, черен дроб, сусамено семе, печено говеждо месо, динени семена, какао на прах, агнешко, фъстъци и пшенични зародиши.

 

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

  1. Ласка Ненова /

    Супер полезно инфо!

Коментирай