fitneshrani.com

Защо Витамин С е важен?

Витамин С или аскорбинова киселина, е водно-разтворим витамин, който е изолиран през 1930. Хората не могат да образуват Витамин С – ние трябва да го получим от плодове и зеленчуци в нашата диета. Добри източници на Витамин С са сладки червени чушки, зелени чушки, броколи, киви, ягоди, портокали, сок от грейпфрут и домати. Препоръчителната минимална доза Витамин С е 90 мг за мъжете и 75 мг за жените на възраст 19 години и повече.Дозата се  увеличава за пушачи и бременни жени.

vitamin c Защо Витамин С е важен?

Витамин С помага за растежа и възстановяването

Витамин С е от съществено значение за нормалния растеж  на тъканите на организма. Той е необходим за синтеза на колаген, протеин, използван, за сухожилията, ставните връзки, кожата, костите, мускулите, хрущялите, кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Витамин С се изисква също и за изцеление на порязвания и рани, както и за поддържане на здрави зъби и венци.

Витамин С подобрява абсорбцията на  желязо, съдържащо се  в растителните храни. Вегетарианците могат да подобрят своята диета с храни, богати на витамини и на желязо.

Витамин С като антиоксидант

Витамин С е антиоксидант, който помага за предотвратяване на щети, причинени на клетките на организма от свободните радикали. Свободните радикали са реактивни молекули, произведени по естествен път по време на метаболизма. Те  също присъстват в околната среда, цигареният дим и ултравиолетовата светлина. Натрупване на свободни радикали допринася за процеса на стареене, рак, сърдечни заболявания и артрит. Витамин С също така помага за  регенериране на  други антиоксиданти вътре в тялото, като витамин Е.

Скорбут

Макар и рядко в развитите страни, тежък недостиг на Витамин С може да доведе до скорбут, потенциално животозастрашаващо заболяване, което се характеризира с кървене, синини, загуба на зъби, възпаление на венците, косопад, болки в ставите, бавно зарастване на раните, умора и анемия. Симптомите на скорбут се дължат на нарушена синтеза на колаген и отслабена съединителна тъкан. Прием на Витамин С от само 10 mg на ден е необходимо за предотвратяване на скорбут.

vitamin c 1000 Защо Витамин С е важен?

Кликнете на снимката за качествен Витамин С от марката NOW

Настинките

Витамин С може да намали риска от настинка наполовина.

 

Рак

Витамин С може да намали образуването на канцерогенни вещества. Висок прием на Витамин С от плодовете и зеленчуците може да помогне за предотвратяване на някои видове рак: на гърдата, белия дроб и рак на дебелото черво.Хората с рак могат да имат ниски кръвни нива на Витамин С.

Накратко – ползите от приема на този витамин са безброй.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай