fitneshrani.com

Хранене преди тренировка

Знаем ли кое да изберем да хапнем, когато наближи времето за да отидем на фитнес тренировка?
Много мои познати не отдават никакво значение на пред-тренировъчното хранене. Някои от тях хапват по 1 вафла, някоя закуска или най-често не ядаш нищо. А всъщност пред-тренировъчното хранене е от изключителна важност!
От всички 5-6 хранения, които имаме през денят, две от тях се открояват като най-важни.
Това са – храненето преди тренировка и храненето след тренировка. Изпуснем ли едно от тях, тогава все едно сте тренирали напразно. И веднага ще обясня защо.

Преди тренировка трябва да заредим тялото с правилните нутриенти за да имаме достатъчно сила,енергия и издръжливост за да напомпим добре мускулите си и да изтощим тялото, както трябва. Без тежки тренировки – мускулният растеж ще е минимален. Искате ли силно и здраво тяло – не се жалете в залата, дайте всичко от себе си.

Добър пример за пред-тренировъчното хранене е :
100 гр овесени ядки с 150 гр месо
2-3 филии хляб Вита с 150 гр месо
300 гр картофи с 150 гр месо
100 гр ориз (сурово претеглен) с 150 гр месо
10 белтъка от яйца, 2-3 филии хляб Вита.

Както виждате избора е много голям и не би трябвало да се оплаквате, че “нямате време” или не знаете какво да ядете.

НЕ забравяйте, че храненето преди тренировка трябва да е в диапазона 1,5 -2,5 часа преди тренировка. Не повече или по-малко.Ако отидете да тренирате само час след като сте яли, кръвта ви ще бъде все още в стомаха където ще се преработва храната, оттам няма да имате достатъчно кръв за добро напомпване на мускулите.А има и вероятност да ви е тежко и дискомфортно. Ако отидете пък чак 3 часа след като сте яли, тялото ви е преработило вече храната и изпитва глад за нови хранителни вещества. С тежката тренировка ще изчерпате гликогена и е доста вероятно да попаднете в катаболен ефект, тъй като тялото ви “гладува”. Така, че най-доброто време за тренировка е 2 часа след като сте хапнали.

Като цяло може да правите и други комбинации от храна, но най-важното е да запомните, че преди тренировка имате нужда от комплексни въглехидрати и източник на протеин

predi trenirovka hranene1 150x150 Хранене преди тренировка

хранителни добавки

На тази снимка се вижда какво бе днешното ми пред-тренировъчно хранене. Съдържа 50 гр въглехидрати и 40 гр протеин. Напълно достатъчни за да имате сила,издръжливост и въглехидратите спомагат за по-добро напомпване на мускулите.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

3 коментара

 1. miroslav /

  Съгласен, само че 2-3 филийки хляб ми се виждат малко :) 4-5бр = 100гр овес :)

 2. Александър Маринов /

  И аз съм съгласен Миро. В случаят давам пример с себе си, тъй като моят метаболизъм е много бавен и имам нужда от съвсем малко въглехидрати. :)
  За хард-гейнърите определено 4-5 бр филийки ПЪЛНОЗЪРНЕСТ хляб, а за мен двечки :)

  По-здрави!

 3. Светослав /

  Полезна статия за начинаещите .Иначе на снимката най-яка е Дижонската горчица :devil:

Коментирай