fitneshrani.com

Здравословна закуска или да пропуснем сутрешното хранене? Шокиращата истина.

Сега, преди да започна – не си правя илюзии, че писането на статия „значението на закуската” е ясно очертан проблем.

Както е при повечето теми в областта на спортното хранене, съществуват няколко теории относно оптималния подход. Навсякъде и винаги е как е имало различие в мнението дори и в най-високите нива на бодибилдинга. Моето мнение е, че преобладават застъпниците на приема на закуска за да се избегнат компромиси относно покачването на мускулна маса : докато някои хора залагат на идеята за периодично гладуване и избягването за закуската за да се намали и предразположението за покачване на мазнини.

zdravoslovna zakuska1 Здравословна закуска или да пропуснем сутрешното хранене? Шокиращата истина.

Важно е да се помни, че ние сме в сравнително млада дисциплина (фитнес и бодибилдинг), която се развива невероятно бързо. По този начин, науката често си играе на догонване, което от своя страна означава, че дори и комични доказателства не трябва да бъдат изключвани.

Докато аз признавам, че нищо не трябва да се определя за крайно и вярвам в идеята, че най-добри мускулни резултати се постигат когато се приобщиш към метод който сам ти допада: ето го и моето мнение по темата като съм прибавил и някои нови научни похвати.

Всички тези клишета ми изплуват отново в съзнанието. Нещо от сорта как „Закуската е най-важното ядене за деня”. Или какво ще кажете за най-голямата обида „Май не си си изял закуската”?

Е, оказва се, че нашите баби и майки са били напълно прави, поне откъм гледна точка на бодибилдинга и тренировките. Въпреки това ние сме инатесто поколение и пропускането на закуската е често срещана хранителна грешка сред фитнес средите.

Може би заради липсата на време, липсата на апетит рано сутрин или дори самото убеждение, че пропускането на закуската ще намали натрупването на телесни мазнини. Реалността е, че нощното гладуване ще доведе до голямо намаляване на чернодробните нива на гликогена, главната роля на който е да се поддържа концентрация на глюкоза в кръвта. В общи линии стабилната концентрация на глюкоза в кръвта е жизнено важна за мозъка така както Централната Нервна Система разчита единствено на глюкозния метаболизъм за енергия. В случай на ниска концентрация на глюкоза в кръвта, така както се получава при нощния глад, могат да се появят редица хипогликемични симптоми : гадене, загуба на двигателни функции, неспособност за концентрация, с очевидни последици върху тренировките.

Сега за научните гледни точки… Мускулният гликоген(запаси от въглехидрати) не може да бъде разбит в глюкоза за да се компенсира за намалените нива на глюкоза в кръвта след нощния глад. Това се дължи на рядка грешка в нашата физиологична еволюция където мускулните клетки нямат Ензимът глюкоза-6-фосфатаза(1), главно отговорен за разграждането на гликоген към глюкоза, за да се използва като енергия. Въпреки това, като един от много комплексните и зашеметяващо интересни защитни механизми на тялото, глюкозата в кръвта се задържа и по друга причина.

polezna li e zaksukata Здравословна закуска или да пропуснем сутрешното хранене? Шокиращата истина.

Тялото разчита на задържаната глюкоза и от друг източник, който захранва нуждите ни – чрез глюкоза-аланин и глюкоза-глутаминен цикъл. Аланинът и глутамина са две аминокиселини, част от производството на мускулен протеин и в период на глад мускулите отделят аланин и глутамин в кръвта, за да се транспортира до черния дроб за превръщане на глюкоза, чрез процеса глюконеогенеза.

Като последствие в тялото се образуват катаболни ефекти и се губи мускулна маса. И никой, независимо от тренировките и целите, които си е поставил, не иска това.

Решението? Хапнете здравословна закуска… Какво да ядем ?

1. Протеин – Захранете мускулите с това, за което копнеят, за да противодействат на среднощния катаболизъм и да се завърнат по пътя към мускулен растеж.
2. Въглехидрати с нисък индекс – такива като кисели млека и натурални храни. Снабдете тялото с бавно-разграждаща се енергия, която трябва да ви държи здрави през деня, както и да ви поддържа сити за по-дълго време.
3. Овес – Добър източник на въглехидрати, богати на суроватъчен протеин и с изобилие от BCAA аминокиселини, овесените ядки също имат скрито оръжие : аргинин. Изследванията свързват аргинина с повишаване хормона на растежа, креатина и производството на азотен оксид, всички полезни оръжия за изграждане на мускулна маса.
4. Яйца – Един от триковете на старата школа. Варете ги, не ги пържете.
5. Кафе – Богато на кофеин за да осигури събуждането, от което се нуждаем сутрин. Добрите новини са, че кофеина е свързан с горенето на мазнини, силата и издръжливостта по време на тренировките.

Какво не трябва да се яде за закуска?

1. Избягвайте шоколад или подсладени храни. Заместете с фъстъчено масло, което е богато на протеин и съдържа така важната изгаряща мазнини аминокиселина – л-карнитин.
2. Избягвайте подсладени зърнени закуски. ДА, това включва НЕСКУИК и други подобни. Не са добри за вас.
3. Сладкиши – още един нарушител на чистите въглехидрати. Те водят до повишаване концентрацията на глюкоза в кръвта, осигурявайки моментна енергия, но бързо се изразходва и ви оставя гладни с липса на енергия и търсейки храна.
4. Храни с високо наситени мазнини, пържени храни – Оставете тези храни за дните, в които мамите. Дори тогава е по добре да изберете скарата пред олиото.

Предполагам, че тази статия ще бъде залята от коментари, които предполагат,че тренирането на глад или след пропуска на закуска ще води до по голям процент на изгорените мазнини.

Това е правилно, но само отчасти. Тренирането на гладно също може да доведе и до мускулен катаболизъм(загуба на мускулна маса).

Ако намаляването на телесните мазнини е основна цел за сутрешната част от деня, за да се улесни и подобри това, трябва да се приема протеин, за да спре съответно загуба на мускулна маса. В този ред на мисли, въглехидратите трябва да се избягват до след тренировката. Дори и тогава чистите въглехидрати трябва да бъдат приоритет пред нуждата да се приемат сладки боклуци за през деня.

За финал, ако дори аз и моите разсъждения още не са ви убедили колко е важна закуската или вие самите просто не можете да се пречупите и да започнете да хапвате рано сутрин има няколко други начини, с които може да поизмамите сутрешното хранене. Опитайте да приемате казеин(бавно разграждащ) протеин преди лягане, за да се осигури постоянен приток на хранителни вещества към мускулите по време на нощта.

Допълването с BCAA аминокиселини може също да помогне на хора, които не закусват, тъй като тези анти-катаболни аминокиселини ще ви предпазват грохването(психическото разстройство) през нощта.

Харесахте ли тази статия? Ако да можете да се абонирате за нашият бюлетин, където ще получавате директно на имейла си подобни интересни и полезни статии за здравословен живот. Ще се радвам да Видя коментарът Ви и Вашето мнение за закуската.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай