fitneshrani.com

Как се навива или слага боксов бинт?

Предимства на бойните спортове

Бокса и бойните изкуства са едни от най-практикуваните спортове. Както всеки друг спорт и те имат редица предимства. Не само че подобряват здравето, но изграждат здрава психика и учат трениращите да разчитат единствено на собствените си способности. Ако пък имате у дома проблемен тийнейджър, да го насочите към бокс или бойно изкуство ще е най-доброто Ви решение, тъй като тези спортове ще го научат на дисциплина и толерантност.

За боксовия бинт накратко

Не забравяйте обаче, че за да се занимавате с бокс и бойни изкуства трябва да сте добре екипирани. Тези спортове са свързани с участие предимно на ръцете. А вашите ръце не са толкова здрави, колкото може би мислите. Тук е мястото да споменем, че именно травмите на ръцете са най-често срещаните при бойните спортове. Просто защото ръцете се състоят от костици и тяхното пукване или счупване е лесно. Като всяка травма и тази на ръцете би Ви извадила за известно време от залата. Но тук има и нещо друго. Помислете, че точно ръцете са тази част от тялото, която използвате в ежедневието си-работа на компютъра, писане и други дейности. Ако допуснете травма на ръцете, това може да Ви попречи да живеете нормално. Ето защо, себеуважаващите се бойци използват боксов бинт. Той се омотава около пръстите и дланта и се носи под боксовата круша.

Функции на боксовия бинт

Сега вероятно много от Вас ще си помислят ‘’За какво пък ми е боксов бинт, нали използвам ръкавици”! Е, съвсем не е така. Всеки професионален боец ще Ви каже, че бинта е толкова, а вероятно и по-важен от ръкавиците. Много хора си мислят, че бинта поема ударите, но това е грешно-тази функция се изпълнява от ръкавиците. За какво тогава служи тогава бинта? Както вече казахме, ръката се състои от множество костици, а бинта ги събира и затяга заедно. Така, удара се поема равномерно и няма опасност от пукване или счупване на някоя костица. Затова боксовите бинтове се произвеждат от слабо еластична материя. Също така, бинта поема влагата от ръцете, ако евентуално се потят по време на тренировката или спаринга. Това също е важно, за да можете да удряте максимално ефективно. Боксовите бинтове не са някаква прищявка както виждате. Те са част от екипировката Ви, която задължително трябва да имате.

Качествен бинт за бокс можете да закупите от магазин FitnesHrani.com

Как се навива боксов бинт

При различните бойни изкуства има различни техники за поставяне на бинта. Каквато и да е техниката, целта е една-ръката и палеца да са защитени и да Ви е удобно. При избора си на бинт трябва разбира се да се съобразите с големината на ръката си. Бинтовете се предлагат в различни дължини, така че това няма да е проблем. А сега да пристъпим към примерната техника за омотаване на бинта.

kak se slaga bint Как се навива или слага боксов бинт?

как се слага увива боксов бинт

Започва се с увиване на китката и дланта. Първо поставяте палеца в примката или дупката предназначена за него. Притегляте бинта към външната част на китката и дланта. След това увивате два или три пъти бинта около китката и три пъти около самата длан и кокалчетата. После издърпвате бинта към задната част на палеца. Това е първата стъпка от слагането на боксовия бинт.

Ето и видео как се слага бързо боксов бинт.

При втората стъпка се бинтова между безименния и малкия пръст на ръката. Това става, като първо прокарате бинта между тези два пръста, а след това завивате под показалеца и издърпвате бинта към китката назад. Третата стъпка включва омотаване между средния и безименния пръст. Първо прокарвате бинта под китката, а след това и между тези два пръста. Накрая повторете бинтоването под показалеца и изпъването на бинта към китката, както направихте в предишната стъпка две.

При четвърта стъпка бинта се увива около показалеца и средния пръст. Това започва отново с прокарване на бинта под китката, а след това и между двата пръста. Завършвате тази  стъпка както и предишните две. Следва пета стъпка, която е много лесна, а именно омотаване около палеца. Първо омотавате около палеца, а след това прокарвате бинта по външната част на китката, докато отново достигнете до палеца.

Armageddon 150 800x800 Как се навива или слага боксов бинт?

Кликнете на снимката за да разгледате видовете боксов бинт

И така стигате до последната стъпка, при която ще направите допълнително увиване на бинта, с цел максимално да защитите ръката. Започвате, като от палеца издърпвате бинта по вътрешната част на дланта. Продължавате омотаването около кокалчетата на ръката. В зависимост от това, колко е дълъг бинта Ви, можете да направите няколко обиколки. Постарайте се да Ви остане достатъчно от бинта, за да го омотаете няколко пъти около китката и дланта, извършвайки кръстосване като на буквата “Х”. Накрая залепяте здраво с велкро лепенката.

В заключение

Това е една примерна техника за слагане или навиване на боксовия бинт, която е лесно изпълнима. Правилно поставен, бинта ще Ви даде онази сигурност, която ще Ви е нужна, за да тренирате спокойно и да сте съсредоточени единствено в двубоя. Успех!

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай