fitneshrani.com

Безопасен ли е Л-карнитинът ?

Тези, които подкрепят употребата на карнитин твърдят, че осигурява здраве и изключителни успехи в тренировките. Но едно ново проучване изглежда го свързва със сърдечни заболявания. Тук съм за да отделя истината от измислицата.

От: Джим Стопани – Превод от Английски

„Прочетох неотдавна , че карнитинът е опасна добавка, тъй като може да причини сърдечни проблеми. Защо тогава го препоръчвате за употреба във вашите програми, като по-бърз начин за пълно оформяне ”.

l carnitine Безопасен ли е Л карнитинът ?

Нека започна с това, че карнитинът не е опасен, а е съвсем безопасна и ефективна добавка. Объркването идва от скорошно ново проучване, което съобщава за възможна връзка между карнитина и атеросклерозата. Но преди да разгледаме подробно това пълно с пропуски, псевдо – проучване, нека първо да видим какво предствлява карнитинът и как действа той в нашето тяло.

Транспортьорът Л-Карнитин

L–карнитинът или просто карнитин ( с L се означава конфигурацията на молекулата, която е биологично активна ) често некоректоно, се счита за аминокиселина, но всъщност той не е истинска аминокиселина. Карнитинът е подобно на аминокиселина съединение, което се образува в организма от аминокиселините лизин и метионин.

Името му произхожда  от гръцката дума “camus” ( плът,месо ).

И не е съвпадение, че се среща в изобилие в червеното месо и млечните продукти, както и в различни видове ядки, зърнени култури и сурови зеленчуци.

Вашето тяло също произвежда карнитин по естествен начин и неговият хроничен недостиг води до изгаряне на мазнините като гориво. Това може да доведе до множество сериозни проблеми между, които са отслабване на мускулите, спиране на растежа и увличаване на черния дроб.

Една от основните роли на карнитина е да спомага транспортирането на мазнина в определена група от клетки, като мускулните клетки например. Точно тук е мястото, където мазнините се изгарят като гориво. Ето защо карнитинът е толкова популярен сред продуктите, изгарящи мазнини. Изследванията потвърждават, че добавянето на карнитин увличава количеството изгаряни мазнини, особено по време на тренировка. Това увеличава загубата на мазнини и усилва мускулната издържливост чрез натрупване на мускулен гликоген. Установено е също, че карнитинът подобрява циркуляцията на кръв, чрез производството на повече азотен оксид в тялото.

Това отпуска гладките мускули на кръвоносните съдове, разшир        ява  ги, позволявайки по-голямо количество кръв да преминава през тях. Това помага още повече за повишаване на мускулната издържливост чрез по-доброто снабдяване на работещите мускули с хранителни вещества и кислород като едновременно ускорява възстановяването след тренировка.

За онова проучване …

Считайки всички изброени ползи, карнитинът е наистина полезна добавка. Вероятно сте объркани защо    „Ню Йорк Таймс” и други вестници изведнъж започнаха да пишат, че карнитинът едва ли не може да ви убие.

Дори се позовават на научно изследване за да подкрепят това сензационно твърдение. Но нека да разгледаме подробно това проучване. То беше публикувано в списание Нейчър Медисън от учени от клиниката в Кливланд.

Те съобщават, че червата съдържат микроорганизми, които могат да превърнат карнитина в триметиламин – N-оксид органично съединение, което може да повиши риска от атеросклероза. Те твърдят също, че употребата на карнитин води до повишаване на това съединение в организма на консумиращите червено месо, но не и при веганите, поради разликата при чревните микроби между тези, които ядат месо и вегетарианците или веганите.

И така, какъв е проблемът? Сред най-големите недостатъци на това проучване е, че учените правят изводи за ТМАО, базирайки се на опити с мишки. Така, че ние не можем да сме сигурни, че ТМАО причинява сърдечно-съдови проблеми при хората. Друг недостатък е, че човешкият компонент при това проучване се състои само от 6 души – 1 веган и 5 консуматори на месо. Шестима души са абсолютно недостатъчни, за да се правят каквито и да е изводи.

В допълнение на това, след като прочетох проучването, аз не разбрах нищо за начина на живот на тези консуматори на месо. Тренират ли редовно ? Имат ли здравословна диета ? Тези фактори могат да повлияят драматично върху чревната флора. Накратко, това изследване е в най-добрия случай слабо и не бива да се взема много на сериозно.

Изследването, за което не сте чували.

Проучването на клиниката „Кливланд” не е единственото проучване за карнитина правено напоследък.
Съвсем ново проучване, публикувано в списание „Mayo Clinic Proceedings” анализира 13 различни изследвания за ефекта на карнитина върху сърдечно – съдовите заболявания. Учените съобщават, че карнитина всъщност помага при борбата със сърдечно – съдови заболявания, а не спомага за тяното развитие.
В частност, те откриват, че добавянето на карнитин намалява смъртността с почти 30%, намалява аритмията с 65% и симптомите на възпаление с 40%. Освен това, те цитират и изследване, което доказва, че карнитинът предотвратява атеросклерозата, а не я причинява.

Не е трудно да си обясним защо проучването на Кливландската клиника е получило такава гласност. След като един от водещите вестници се е поддал на желанието за поредната сензация, вещаеща мрак и гибел, то дузина други вестници изглежда просто са нямали избор. Бих се радвал да видя подобно отношение и към едно по-позитивно проучване.
Напред с карнитин

Ако в момента вземате карнитин, спокойно продължете приема му за повече издръжливост по време на тренировки, натрупване на мускулна маса, придобиване на по-голяма сила и по-интензивно изгаряне на мазнините.

Тъй като L – карнитинът изисква наличието на инсулин в мускулите, препоръчвам да приемате около 2-3 таблетки с храни, богати на въглехидрати или с протеинов шейк . Най-доброто време е сутрин с първото хранене и с храненията преди и след тренировка.

Л-Карнитин може да закупите от магазин FitnesHrani.com

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай