fitneshrani.com

5 важни свойства на Л-Карнитина

Л-карнитина е доста популярно съединение, особено в света на бодибилдинга и отслабването. Той се използва в много добавки за намаляване на нелесното тегло, тъй като притежава една много важна способност – умее да транспортира мазнините през клетъчната мембрана, която всъщност е труднопропусклива. След това, л-карнитина “довежда“ мазнините до митохондриите, където те се изгарят за енергия. Повечето хора са чували за л-карнитина, единствено като средство спомагащо редуцирането на мазнините, но той има и други не по – малко важни свойства. Точно тях ще разгледаме в настоящата статия.

l carnitine 5 важни свойства на Л Карнитина

1. Л-карнитин като витамин и антиоксидант

Л-карнитинът е витаминоподобно   съединение, което се  синтезира от аминокиселината лизин. Това всъщност е термин за описване на  три съставки: L-карнитин, пропионил-L-карнитин и ацетил-L-карнитин. L-карнитинът е най-широко проучената  и най-евтината форма на карнитин. За него се знае че е антиоксидант, който може да предпази тялото от свободните радикали.

2. Спомага растежа и развитието

Карнитина се  намира  предимно в костите и сърдечния мускул,и  е важен за  производството на енергия. Повечето хора  произвеждат  достатъчно карнитин самостоятелно, но някои хора, като недоносени деца, не могат  да произвеждат  достатъчно и се нуждаят от добавки. При преждевременно родените  бебета допълването с  L-карнитин  подпомага техния растеж и развитие. Вие можете да си осигурите  най-високите нива на карнитин, от месото и млечните продукти. Това означава, че соевите продукт, освен ако не са допълнително обогатени с л-карнитин, не го съдържат.

3. Л-карнитин подпомага сърцето

Много болести се повлияват добре  от допълнителния прием на л-карнитин. Най-широко изследвани са болест на сърцето, болестта  Алцхаймер,  и бъбречните  заболявания. Редица изследвания показват също, че карнитинът може да помогне за подобряване на физическата активност. На  сърцето, л-карнитина  помага чрез понижаване на триглицеридите и лошия холестерол,  и чрез повишаване на добрия холестерол. Той също така помага на кръвта да тече по-свободно, което е от полза за   хората със съдови заболявания. А тези, които са прекарали инфаркт, приемайки л-карнитин  се възстановят по-бързо. Освен това, той  и подобрява функцията на сърцето при хора със  сърдечна недостатъчност.

4. Л-карнитин подобрява паметта

Хората с болестта на Алцхаймер и свързани с възрастта проблеми с паметта, могат да се повлияят добре от приема на л-карнитин. Причината за това е, че той подобрява притока на кръв към мозъка.

5. Л-карнитин подобрява тренировките

Вашите скелетни  мускули се нуждаят от постоянна доставка на карнитин, за да се превърнат  мазнините в енергия. Поради тази причина, много спортисти приемат добавки с л-карнитин – за да подобрят своето представяне. Проучванията показват, че здравите спортисти  които вземат карнитин, подобряват  сърдечната  си функция, и по – бързо възвръщат  пулса си  до нормалната му  честота  след тренировката.

Всички видове Л-Карнитин може да разгледате в магазин FitnesHrani.com

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай