fitneshrani.com

Червена боровинка

Какво е червената боровинка, какво съдържа,  и от къде идва?

 Когато чуете “боровинка“ със сигурност си представяте вкусния освежаващ плод. Трябва да знаете, че семейството на боровинката е голямо и пълно с изненади, по отношение на ползите за вашето здраве. В настоящата статия ще разгледаме един доста известен член на това семейство – червената боровинка.Черна боровинка е многогодишен храст, който расте в Северна Америка, Западна Азия и Европа, даващ малки червени плодове, от където идва и името му.

chervena borovinka Червена боровинка

Черната боровинка е била използвана за лечение на различни леки заболявания, още през  16-ти век. Плодът съдържа витамини А и С, проантоцианидии, и различни танини. Освен това, червената боровинка е и  източник на антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват  тялото от  свободните радикали като ги   отстраняват, преди те да могат да повредят мускулната тъкан, жизненоважни органи, или ДНК. В резултат на това, червената  боровинка може да предложи известна защита срещу появата на различни видове рак.

Очаквани  ползи от приема на червена боровинка

 В допълнение с антиоксидантния  ефект, е  клинично доказано че червената боровинка може да съдейства за насърчаване на здравето на кръвоносните съдове и за  правилното кръвообращение. Подобряването  на кръвообращението може да доведе до вазодилатация, подобрена визия, предотвратяване на макулна дегенерация, подобряване на здравето на ставите, което е от голяма полза за хората подложени на интензивно физическо натоварване.

Червената боровинка е уникален плод, който може да спомогне за  увеличаване  притока на кръв към мозъка, за нормализиране  съсирването на кръвта, за допълнителното снабдяване  на нервната система с кръв, и за намаляване на кръвното налягане. Всъщност, въпреки  че клиничните  данни  доказващи това към днешна дата е малък, червената боровинка е била използвана успешно, за увеличаване доставката  на кръв към гладката  и скелетната мускулна тъкан и за  намаляване на  кръвното налягане.

Като източник на хининова киселина, червената  боровинка  може да бъде полезна за лечение на инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Освен това, клиничните проучвания показват, че хининовата киселина може да има благоприятен ефект върху лечението на болестта на Алцхаймер. Това е прогресиращо заболяване на мозъка, която се характеризира с  влошаване на паметта и нарушения в най-малко една друга  умствена функция. А както вече споменахме, червената боровинка благоприятства притока на кръв към мозъка, което е от полза за мозъчните клетки.

Танините в боровинка са били използвани успешно за  ускоряване  заздравяването на раните след  посещение в стоматологичния кабинет. Същите танини, правят червената боровинка чудесно средство за намаляване на възпалението  на гърлото, в резултат на инфекция, настинка, или алергична реакция. Заради съдържанието на танини, от червената боровинка се получават чудесни чайове.. Танините също са ефективни за лечение на диария. Не на последно място, червената  боровинка може  успешно да се  използва  от инсулино-зависими диабетици, за намаляване на необходимостта от прилагане на инсулин.

chervena borovinka 1 Червена боровинка

Кликнете на снимката за да купите Червена боровинка

Всеки може да се възползва от приема на добавки от червена боровинка – бодибилдъри,  диабетици,  хора със зрителни затруднения и  високо кръвно налягане, а също така и хора нуждаещи се от стимулиране на  имунната система. Боровинката  не е основна хранителна съставка и не  съществуват никакви симптоми на недостиг. Няма странични ефекти  и не би трябвало да има никакви проблеми при съвместното използване и на други хранителни добавки..

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай