fitneshrani.com

Глутамин

Глутамин – чудотворна хранителна добавка?

Ако сте спортист, най-вероятно вече знаете, че глутамина може да допринесе за тренировките ви и усилията за изграждане на мускулатурата.

Това, което вероятно не знаете е колко голям обсег на полезно деиствие има тази хранителна добавка в действителност, не само за спортисти и културисти, но и за всички хора. Аз напълно вярвам, че глутамина трябва да бъде на всеки рафт с витамини в домакинството в непосредствена близост до витамин С! Това, което е удивително е как всеки, независимо от начина на живот, могже да извлече допълнителна полза от употребата му. Ето кратък списък на възможните приложения на добавката глутамин.

Ползи от Глутамин:

 • Подобрява спортните постижения
 • Подобрява функционирането на мозъка
 • Стабилизира кръвната захар
 • Помага на сърдечната дейност
 • Укрепва имунната система
 • Поддържа здравето и функционирането на чревната подплата
 • Намалява апетита за алкохол
 • Намалява апетита за захар
 • Помага при зарастване на рани
 • Помага да се поддържа правилен киселинно-алкален баланс
 • Възможни ползи за борба срещу рак
gluta Глутамин

глутаминът марка Scitec е чудесен избор

Доста дълъг списък нали? Така че може би се чудите как точно глутаминът упражнява всички тези предимства? Спомнете си, че глутамин е най-разпространената аминокиселина в обращение. При здрави хора, концентрацията на глутамин в кръвта е 3-4 пъти по-голяма от всички останали аминокиселини. Тя е активно транспортирана и метаболизирана в почти всички тъкани.
Намира се особено във високи концентрации в мозъка, мускулите, чревните стени, белите дробове, сърцето, бъбреците и черния дроб, където има много и критични функции.

Глутаминова киселина

Ние преди всичко получаваме глутамин от превръщането на глутаминова киселина от храната, въпреки че също се съдържат в храните. Средната сума, предоставена от здравословния начин на хранене е 5-8 грама на ден. Сред общопрактикуващите лекари, които използват кръвни тестове за определяне на аминокиселинния статут, глутамин е тази, която е най-липсваща, особено при пациенти с хронични заболявания или промени в настроението и когнитивни симптоми. По тази причина глутамин е станала изключително популярна, а не само със спортисти, но и между практикуващите лекари, които го използват при лечението на широк спектър от заболявания.

gluta biotech 238x300 Глутамин

глутамин biotech

Ако сте спортист глутамин може да ви помогне пряко по много начини. Глутамина в мускулите е регулатор на синтеза на мускулния протеин или изграждането на мускулите и подпомага натрупването мускулен гликоген. Когато има глутамин изчерпване, има повреда в мускулите. Проучванията показват, че глутамина противодейства на кортизон стероидната индуцирана мускулна атрофия.

Скелетните мускули в тялото, са причина за приблизително 30-40% от общата телесна маса. Мъж с тегло около 80кг в идеалния случай би имал около 60 грама глутамин в тези мускули. Свободните запаси на глутамин в мускулите превишават тези на всяка друга аминокиселина. Травми, инфекции, изгаряния, стрес, рак, и най-сериозни заболявания драстично нарушават и променят производството и потока на глутамин причинявайки движение на глутамин от мускулите и намаляване нивата на глутамин в кръвта.

Интензивно трениране

При тези обстоятелства, нетното потреблениеа глутамин е над производството и се наблюдава спад в синтеза на мускулния протеин. Това допринася за загуба на мускулна мас наблюдавана при тежко заболяване и травма и може да се случи с интензивни физически упражнения.
Изследванията са показали значима отрицателна връзка между оздравяването на силно заразен пациент и концентрацията на мускулния глутамин. Снабдяването с глутамин помага на обменните процеси, свързани с възстановяването.

Така че ако сте спортист глутаминът може да ви помогне в следните области:

 • Стимулира синтеза на мускулния протеин чрез снабдяването на азот за изграждане на протеини.
 • Увеличава хормона на растежа, който може да предизвика положителна промяна в телесния състав и промени в настроението.
 • Намалява мускулния катаболизъм по време на тренировка
 • Увеличава издръжливостта чрез набиране на гликоген в условията на изчерпване на гликоген
 • Намалява времето за възстановяване на мускулите
 • Намалява риска от заболяване / инфекция с повишаване на имунната ви система
 • Предпазва от претрениране от високи натоварвания

Това са някои от преките роли, в които глутамина може да увеличи ефективността си. Това, което е също толкова важно, ако не и повече, са косвените роли, които глутамин може да играе в изграждането на здравото тяло. Това са неща, които не могат да ви направят много здрави и напомпани, но ще помогнат на тялото да е здраво и да се освободи от болестта и ще ви даде някои други ползи сега и в бъдеще.

Тези ползи са причините да гледам на глутамина като “чудотворна добавка” и аз мисля, че почти всеки трябва да го използва.


Фитнес Храни препоръчва следните марки Глутамин:

Scitec G-Bomb

Scitec L-Glutamine

Biotech L-Glutamine

Nutrabolics Glutabolic

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

 1. Здрасти ,интересно ми е да следя блога ти и като цяло си мислех ,че в него ще пишеш реалното ти мислене и постижения но уви… ” Тези ползи са причините да гледам на глутамина като „чудотворна добавка“ ” с това изречение се убеждавам ,че всичко е просто маркетинг и реклама … пиша това ,защото още преди време си коментирал ,че глутамина за теб е безмислена и прехвалена добавка от която няма ефект.

 2. Александър Маринов /

  Здрасти.
  Някой от статиите не са изцяло мои авторски, тъй като нямам нужното време за да пиша всеки път цяло статия, която да отразява моето мнение.
  Специално тази статия е преведена от английски и е сложена с информативна цел.
  Може би ако под всяка статия слагам източника, ще е по-добре?

  Поздрави

Коментирай