fitneshrani.com

Глутамин – нуждаят ли се мускулите от глутамин?

Защо глутамин?

Във всеки един сайт/блог за фитнес има статия за глутамина. Проверете и ще се убедите. Потърсете и алтернативни начини за облекчаване на страничните ефекти от химиотерапия. Потърсете и начини за да сте по-концентрирани и спокойни. Отговорът навсякъде ще е именно глутамин.

glutamine 236x300 Глутамин   нуждаят ли се мускулите от глутамин?

глутамин

Какво е глутамин?

Да започнем от начало. Глутамина е една от 20те неесенциални аминокиселини. Под неесенциални няма в предвид незначителни или ненужни. Имам в предвид, че тялото ни може да си ги произвежда само. 60% от глутамина в тялото ни се намира в скелетната мускулатура, а останалите 40% в дробната, бъбречната, мозъчната и стомашна тъкан.
60% (често срещан процент) от аминокиселините, които приемаме са глутамин. При нормални обстоятелства, тялото ни си произвежда глутаминче в достатъчни количества. Когато, обаче, се изнервим или стресираме (а това се случва доста чест в наши дни) запасите от глутамин изчезват със скоростта на светлината. Тогава на помощ идва суплементацията с глутамин.

 

Какво кара глутамина в тялото ни да намалява?

Проучванията показват, че глутамина в тялото ни намалява дори и при натинка. Колкото повече се засилва настинката, толкова по-бързо намалява и глутамина. Хора болни от доста сериозни болести (HIV, рак), хора с остри травми, хора преживяли скорошна операция – всички те страдат от липса на тази аминокиселина.
Но да си дойдем на думата – освен с болести и натинки, количествата глутамин в тялото ни намаляват И ЗАРАДИ НАПРЕЖЕНИЕТО ПО ВРЕМЕ НА ТРЕНИРОВКА.

Ролята на глутамина във фитнеса

В първите 5 минути от тренировката ни, нивата на глутамин в тялото се увеличават и се освобождават катаболни хормони. Дори след тренировка, тялото ни изразходва глутамин. колкото по-сериозно тренирате, толкова по-бързо изразходвате глутамин. Една от функциите на глутамина е да хидратира мискулните клетки, които при дехидратиране изпадат в катаболен ефект, а мускула не расте. Ето защо глутамина е важен. Совен до по-нисък напредък, претренирането води до отслабване на имунната система, засилване на опасността от болести и инфекции, както и до източване на глутамина.

Няма глутамин – губим мускул

Катаболен ефект, загуба на мускул, дехидратация на мускулни клетки – все фрази, които могат да накарат сериозен билдър да припадне. Как може един мааалък суплемент, който се произвежда в доволни количества от тялото, да

muscle injury 150x150 Глутамин   нуждаят ли се мускулите от глутамин?

без глутамин губим мускул

причинява толкова неща?
По дефиниция, глутамина подпомага усвояването на нутриенти, регулира протеиновия синтез, стимулира производството на хормон на растежа и подобрява имунната система. Все хубави неща, ако питате мен. Освен това, глутамина действа и като азотен донор. Ще рече, че се грижи азота в тялото да попада на точните места и минимум от него да се губи. Всички трениращи знаят, че азотния баланс в тялото е много важен за мускулния растеж.
Като невъглероден източник на енергия, глутамина ,при приемане/произвеждане, се превръща в глутамат, който пък произвежда енергийни молекули, които захранват тялото. С адекватни количества глутамин в тялото, чрез диета или суплементация, почти никакъв мускул не се разгражда за да осигури глюкоза.

Колко глутамин ни е нужен?

Нормалната диета на човек, му носи от 3,5 до 7 грама глутамин дневно, който се намира в протеина. Проучванията говорят за максимум от 40 грама дневно. Такова количество глутамин, дневно, се използва при пациенти минали химиотерапия, пострадали от изгаряне, HIV болни. От 2 до 3 грама са достатъчни за да излекуват гадене, например. 2-3 грама, след тренировка могат да подпомогнат възстановяването и изграждането на мускулната тъкан, както и отделянето на хормон на растежа.

Всеки ли може да взема глутамин?

Сега, не е препоръчително за хора с диабет да суплементират с глутамин. Има и съмнения за ползите от глутамина при хора болни от рак, тъй като реагира остро на бързо делящите се клетки, което е ракова характеристика. Доказано е, обаче, че глутамина удължава живота на тези пациенти, чрез подсилване на имунната система.
Както при всички суплементи и при глутамина е хубаво първо ад се консултирате с лекар, преди да се впуснете в използването му.

Други облаги?
Освен всичко друго, което написах до сега, глутамина е и основен източник на енергия за червата. Намаля и щетите, които някои лекарства им нанасят (Ибупрофен, например). Също така, глутамина дава енергия на мозъка, като помага при концентрация, подобрява настроението (но не драстично, нали), подобрява паметта.
Ползи от глутамина се доказват и откриват всеки ден, между другото. Като се добави и липсата на странични ефекти – мисля, че това е суплемент, за който да се замислите.

А вие ползвате ли глутамин, скъпи читатели на Фитнес блог?  Знаете ли колко е адекватната доза Глутамин? А на коя марка да се спрете при избора на качествен глутамин?

Ако искате да разберете, потърсете ме в скайп – fitneshrani

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

  1. c0l3c7i0n /

    Мисля да започна да взимам в период на чистене !? Добре ли ще е ? Ще запазя ли поне част от ММ-а ?

  2. Александър Маринов /

    Разбира се, че ще има полза от глутамина, най-вече в период на чистене.
    НО е много важно да знаеш, че добрата доза глутамин е 20-25 гр ВСЕКИ ДЕН.Затова се ориентирай към големите и изгодни разфасовки глутамин, като този – https://www.fitneshrani.com/hranitelni-dobavki/aminokiselini

Коментирай