fitneshrani.com

Лутеин – здраве за очите

Като антиоксидант, лутеин се среща в няколко вида храни, включително листни, тъмнозелени зеленчуци като къдраво зеле и зелена салата. Лутеин също се среща в яйчния жълтък и царевицата. Това вещество помага за предотвратяване на очни и кожни заболявания, като същевременно помага да се преборите със смъртоносни болести като рак и атеросклероза.

lutein za ochi Лутеин   здраве за очите

Лутеин и очите

Лутеин каротеноидите са първичната субстанция на тъканите намеращи се в по-голямата част на окото. Ретината и макулата на очите до голяма степен разчитат на лутеин за правилното функциониране. Поради това, потреблението на лутеин помага за предотвратяване на дегенерация на макулата, състояние, което причинява проблеми в централното зрение. Достатъчна консумация на лутеин може също да помогне да се предотврати образуването на катаракт при стари хора.

Лутеин и кожата

Лутеинът помага да защитите кожата си от фактори на околната среда, които могат да я наранят или състарят. Редовният прием на лутеин помага за хидратиране и обогатяване на липиди на кожата, като също така повишава и нейната еластичност, в резултат на което кожата изглежда подмладена. Лутеинът помага да защитите кожата си от вредните ултравиолетови лъчи, които биха могли да доведат до някои видове рак на кожата. Препоръчват се 10 мг лутеин дневно за здрава кожа. Както винаги, консултирайте се с вашия лекар преди да приемате всякакви добавки.

Сърдечно-съдови Ползи

Проучване установи, че лутеинът е полезен за намаляване на вероятността от ранно развитие на атеросклероза. В съответствие консумация му може да спомогне за предотвратяване на удебеляване на артериалните стени, както и на атеросклероза, която се характеризира с мастни натрупвания и втвърдяване на артериалните стени. Така става все по-трудно за кръвта да премине през артериите и дори може да доведе до блокиране.

lutein Лутеин   здраве за очите

Кликнете на снимката за да купите Лутеин

Профилактика

Като антиоксидант, лутеинът помага за стабилизиране на свободните радикали, които могат да причинят увреждане на организма с течение на времето. Свободните радикали имат нецялостна електронна черупка и често се опитват да приемат електрони от молекулите с цялостни черупки. Това води до нестабилност в иначе здрави, нормално функциониращи молекули в тялото и в крайна сметка може да доведе до увреждания, включително развитието на рак. Антиоксидантни свойства на лутеина неутрализират тези свободни радикали, за да се предотврати увреждане на клетките в организма.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай