fitneshrani.com

Мравчено дърво – полезни свойства

В настоящата статия ще Ви запознаем с още един лек от природата – мравченото дърво. На пазара можете да намерите различни добавки, най – вече получени от кората на това лечебно дърво.Мравченото дърво, известно още като  лапачо представлява голямо  вечнозелено дърво с червени цветове, достигащо  до 30 м височина и до 2-3 м диаметър. Намира се  в тропическите части на Южна и Латинска Америка и в Амазонските гори, като местните  народите го  прилагат  както външно, така и вътрешно под формата на чай при треска, различни инфекции и възпаления, настинки, дихателни проблеми, кожни раздразнения, стомашно-чревни проблеми, дизентерия и сифилис.

mravcheno darvo Мравчено дърво   полезни свойства

Какво прави мравченото дърво лечебно?

Лечебният ефект  на мравченото дърво се дължи на комплекс от вещества, сред които нафтахинони, антрахинони и флавоноиди. Смята се, че някои от уникалните лекуващи  качества  на мравченото дърво, се дължат не просто на съдържащите се в него вещества, а  на синергичното взаимодействие между тях. Първите научни изследвания върху  това как и защо действа мравченото дърво,  датират още от края на 19 в, когато е открито и изолирано  едно от основните активни вещества в състава на растението – лапачол.

Оттогава до наши дни, непрекъснато се провеждат научни изследвания  сега са провеждани върху лечебните свойства на лапачото. Освен неговите основни лечебни свойства, на мравченото дърво се приписва и способността  да лекува различни форми на рак и левкимия, както и да елиминира страничните ефекти от лекарствата, които се прилагат при подобни заболявания, като опадване на косата, болка, понижена имунна защита.

Лечебни свойства на мравченото дърво

Лечебните  ефекти на мравченото дърво включват противо-кандидозно, противогъбично, противовирусно, антибактериално и противораково действие. Това  дърво често се използва като средство за лечение на инфекции, предавани по полов път, като например  сифилис и гонорея. Лапачото се използва и  при някои кожни проблеми, дерматози и псориазис. В по-голямата си част обаче, лечебните свойствата на мравченото дърво са свързани с неговия противораков ефект. То може да се използва  както като самостоятелно средство за лечение на ракови заболявания, така и като съпътстващ препарат, прилаган с традиционните медикаменти.

Как точно действа в тази насока лапачото? От една страна, дървото  стимулира образуването на червени кръвни телца, които ако са с повишено  съдържание в кръвта, подобряват  способността й да транспортира кислород, а наситеността с кислород е от голямо значение за здравето на тъканите. От друга страна,  мравченото дърво потиска туморния растеж, като оказва директно  влияние  върху клетъчния метаболизъм на раковите клетки. Интересно е да се отбележи, че по-добри резултати са постигнати при перорално приложение на мравченото дърво.

mravcherno darvo 1 Мравчено дърво   полезни свойства

Кликнете на снимката за да купите Мравчено дърво

Лапачо е и мощен антиоксидант, което го прави ефективно средство с  положителен ефект като  за подмладяване и борба с всички заболявания, за които се смята, че са резултат от отрицателното  въздействие на свободните радикали. Мравченото дърво се прилага като средство за облекчаване на болката при  артритни и ракови заболявания. Дървото притежава способността да  потиска и унищожава грам-положителни бактерии, гъбички, вируси и няколко вида паразити.

Доказан е и неговият  положителен ефект при лечението на  херпесни вируси и малария. Вероятно част от силното  имуностимулиращо действие на мравченото дърво се дължи именно на антимикробното му действие. Мравченото дърво е едно от най – ефикасните природни средсва за лечение на гъбични инфекции и Candida albicans. Клинични проучвания сочат, че лапачо действа върху стафилокови, стрептококови инфекции и хеликобактер.

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай