fitneshrani.com

5 начина да направим бързата закуска максимално диетична

5 начина да направим бързата закуска максимално диетична

junkfood1 242x300 5 начина да направим бързата закуска максимално диетична

бърза закуска

Всички знаем веригите за бързо хранене. Всички знаем, че там готвят вкусно. Никой не знае какво ТОЧНО съдържа месото в един бургер от McDonalds, примерно, но обичаме храната там така или иначе. Как да предпазим диетата си от junk food? На първо място – като не консумираме такава храна. Но, все пак, хора сме, понякога ни се дояжда бургер, понякога може да нямаме друг избор (при дълго пътуване, например). Ето няколко съвета, чрез които да намалите вредата от тези храни максимално:


1. Следете порцийте

Универсално правило за всички видове заведения за бързо хранене – следете порцията си. Единственият сигурен начин да намалите с доста калорийте от дадена храна е като изядете по-малко от нея. Вредата от тези храни идва главно от калорийте, за това ако следите тяхното количество и приемете точно колкото ви трябват (или приемете опреелено количество, което можете да компенсирате с останалите хранения), няма да имате проблем. Освен, че няма да заситите глада си особено много, естествено. Повечето храни в такива заведения съдържат голям брой калорий в малко количество храна, но ако сте сигурни, че по-нататък през деня ще можете да изгорите или компенсирате мазнините – защо пък не?
За това – избирайте възможно най-малкия като обем артикул от менюто (но не чак кетчупа, само) и стойте настрана от готови менюта, които предлагат така наречените SuperSize или KingSize порции (Big Tasty, например).

2. Напитките

Внимателно изберете напитката си. Ако имате нужда да пиете нещо с храната си – най-добрият избор ще е вода. Ако, обаче, искате напитка с вкус на нещо, изберете диетичният вариант. Винаги ми е било забавно да видя как хора си поръчват две McMenu-та и диетична кола, например, но когато говорим за диети и тренировки – и диетичната напитка е нещо.
Повечето недиетични напитки в заведенията за бързо хранене съдържат голямо количество захар, която ще ви развали диетата драстично. Соковете също влизат в тази класация. Да не говорим за различните видове шейкове – там ви чакат минимум 300 калории на порция, което си е почти едно ядене, а понякога съдържат повече калории дори и от бургера до напитката ви.

 

junk food 300x212 5 начина да направим бързата закуска максимално диетична

junk food


3. Бургери

Когато избирате бургер, се придържайте към единичната форма, тоест – избягвайте двойни, тройни хамбургери. Нека кюфтето да е едно. Винаги е по-умния вариант. Вярно – с повече месо в бургера ще приемете повече протеин, но според мен, по-добрият вариант е да ударите един единичен хамбургер и след това да пиете един протеинов шейк, за да добавите само ЧИСТ протеин, а не протеини+мазнини, които се съдържат в допълнителното кюфте.
Сосовете в бургерите също трябва да се вземат под внимание. Всички “специални” сосове и сосове на сметанова основа трябва да се избягват, защото често пъти, точно те носят най-големия заряд от калории.
Ако си поръчате единичен бургер без сирене, без “специални” сосове, с повечко зеленчуци и нормално количество горчица и/или кетчуп – на прав път сте към минимизирането на калориите в това меню.

4. Пилешко

Когато избирате меню или бургер с пилешко месо в него, гледайте пилешкото да е на грил, а не онова пържено пилешко с адската коричка, което запушва вени от раз. Често пъти пърженото пилешко ще надхвърли количеството калории, които се намират в един обикновен хамбургер, например. Така вие си мислите, че ядете с минимум калории, като си поръчате пилешки бургер, а то…
Тук също внимавайте със сосовете. Доста от сосовете за пилешко са на сметанова основа – избягвайте ги. Накарайте да ви приготвят бургера без този сос, ако е възможно. В доста заведения за бързо хранене, продавача няма да знае какво точно съдържа или от какво е направен соса, за това конкретизирайте точно кое да махнат при приготвяне на бургера.

5. Салати

Салатата винаги е добър ход, когато ядем в заведения за бързо хранене, които предлагат салати. НО – внимавайте с дресинга. Проверявайте в менюто дали има видове салати с минимум калории, ако има – изяжте само половината, защото на повечето такива места “минимум калории” означава 100 калории на порция.
Обърнете внимание на незеленчуковите съставки. Често ще срещнете различни видове месо, ядки, крутони, макарони, сушени плодове. Ако си поръчате пилешка салата (което е чудесен начин да прибавите и малко протеин към менюто) отново следвайте принципа на пилешкия бургер – изберете салата с пилешко месо на грил, а не пърженото с адската коричка smile 5 начина да направим бързата закуска максимално диетична
Стойте настрана от крутони, макарони и друг вид мазно месо в салатата, тъй като те ще добавят допълнителни мазнини. Ядки и сушени плодове може, но в нормални количества.

Следващият път, когато ви се дояде бургер от McDonalds – не се притеснявайте да го направите, но имайте в предвид тези съвети.

Ако вие също имате някакви съвети свързани с диети и бързо хранене – споделет ги с мен!

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай