fitneshrani.com

Кои са най-важните аминокиселини?

Фитнес ентусиастите често пъти изпадат в затруднение относно какви хранителни добавки да взимат, кога да ги вземат, колко дълго и какво количество.
Никой не може да изгради масивна структура, включително човешкото тяло – без най-важните елементи.
Първо е  нужно, достатъчно количество протеин, за да подпомогне хипертрофията на процесите на растеж, сигнализирани  чрез силовата тренировка.

aminoacids Кои са най важните аминокиселини?

Кои са най-важните аминокиселини

 

 Какво прави  протеина?

Химическия състав на протеина е  азот, въглерод, водород и кислород – NH2 (2 водород и 1 азот) и карбоксилна група COOH (въглерод, 2 кислород 1 водород).  Нещо повече, той е  с пептидно свързана аминокиселинна структура.
Това е “скелето” на протеина (аминокиселината), той осигурява  азот за всички растителни и животински структури.  Оптималният начин да се  приемат  аминокиселини е чрез животински произход : пълнозърнести храни и напитки, като говеждо месо, риба, яйца и мляко .
При силно стресовите ситуации, като вдигане на тежести, тялото ви се нуждае от повече  аминокиселини . Ако не сте приели необходимия азот чрез вашата диета , тялото ви има  опция за образуване на аминокиселини, чрез  „продухване” на структурните източници на тялото .Това изсмукване  може да жертва някои функции, които вече са предвидени за други цели на тялото  и да повлияе на вашето здраве.
Наскоро,няколко бегачи на ултра дълги разстояния , които са били на типичната диета от  високи въглехидрати и мазнини , но не много протеини, са определени като анемични (с ниско ниво на желязо). Изненадващо е, че те са изчерпали почти всички червени телца, отговарящи за хемоглобина!
Много хора могат да пожелаят да  избегнат нежеланите вещества, като наситени мазнини, натрий, захари и холестерол, свързани с животинския произход източници на протеин. За по-ефективно и чисто набавяне с аминокиселини може да използвате хранителни добавки.
Имайте в предвид, че не трябва просто да се заредите с една единствена аминокиселина (например лизин), освен ако това не е добавка съдържаща всичките осем основни аминокиселини.
Ето преглед на някои  аминокиселини, за които науката твърди, че са най-мощните и ефективни при изграждането на мускулите.

 Аминокиселини с разклонена верига (BCAAs)

ВСАА са аминокиселини, които са наречени така заради тяхната уникална химическа структура .  В природата съществуват три вида: валин, изолевцин и левцин.
Многобройни проучвания показват, че ВСАА помага увеличаването на енергийната нива, изгарянето на мазнини, изграждането на мускули, както и скоростта на възстановяване под различни метаболитни

bcaa Кои са най важните аминокиселини?

Optimum BCAA

условия.  BCAA са уникални в това, че те могат да се абсорбират директно в мускулната тъкан и осигуряват почти мигновено гориво и протеин.
Последните проучвания показват, че при специфични метаболитни условия (много тежки или много дълги тренировки и ниско ниво на въглехидрати)  38% от общите нуждите на тялото  могат да дойдат от ВСАА.   Такива данни  квалифицират BCAA като “супер-хранителните вещества”, което ги прави изключително важни – да не говорим за техния ефект в ремоделирането на мускулната тъкан .
Както с повечето аминокиселини, можете да намерите ВСАА в висококачествения протеин .Но  според  изследванията  ще имате много по-силен ефект, когато го приемате отделно, в съответствие с вашето телесно тегло.
ВСАА са толкова добри за тялото , че можете да ги вземате по всяко време и по какъвто и да е начин.  Сериозните спортисти трябва да се стремят да взимат по 10 – 25 грама дневно.

 Глутамин

Това е условно есенциална аминокиселина (като аргинин).  Глутамин, заедно с таурин, е най-богатата аминокиселина в мускулите и в някои метаболитни точки и представлява 60% от свободните аминокиселини в скелетната мускулатура.

glutamin 172x300 Кои са най важните аминокиселини?

Optimum Glutamin

Глутаминът е известен в цялата атлетична общност със своите положителни ефекти върху растежния хормон, обема на клетките, имунните функции и „рециклирането” на протеиновия субстрат за засилване на синтеза на протеин в мускулите.  С други думи, анаболените (изграждащ мускулатурата) и анти-катаболен (мускулно защитен) свойства го правят задължителен за фитнес ентусиастите.

Стремете се да приемате към 20 грама на ден, за предпочитане на 10 грама преди тренировка и 10 грама след тренировка.

 Л-Карнитин

Технически л-карнитин е свързан с  B витамин комплекса, но  е бил  класифициран  и като несъществена аминокиселина, поради подобната си  химична структура .
Л-карнитин транспортира дълги вериги от мастни киселини, които да бъдат изгорени за енергия, основно в митохондриите – основен източник на гориво за мускулите.
С две думи  чрез вкарване на  карнитин в диетата ви ще увеличените окисляването на мазнините.
Това би стимулирало загубата на тегло и подобряване на енергийните нива.  Друга допълнителна полза на карнитина  , че помага за доказано по-ниски нива на холестерол и триглицеридите при лица, страдащи от сърдечно- съдови заболявания.  Разумна доза би била 2 грама на ден

Таурин

Тауринът е аминокиселина, като глутаминът, която е спечелила уважението на много  културисти и  учени.
Таурин  е втората най-богата аминокиселина в мускулната тъкан.
Той има няколко важни функции и  действа подобно на креатина, в това, че разширява вашите клетки,  като помага на мускулите и  самата клетка да задържа повече вода
За всеки спортист или културист, това е от значение, тъй като разширените мускулни клетки  дават тласък на хидратацията, в резултат на по-високия процент на синтез на протеина .
Таурин най-често се комбинира с креатин.  Най-доброто време да се консумира тази комбинация е 30 минути преди тренировка и  веднага след нея.

Аргинин

Аргининът е друга условно есенциална аминокиселина. НЕ препоръчвам огромни дози от тази аминокиселина.  При по -чувствителни хора може да активира херпес симплекс вирус и може да предизвика устен херпес.  Въпреки това, ви препоръчвам да се уверете, че получавате едно разумно количество поради няколко причини.
Аргинът наистина може да бъде наречен хормон на растежа, защото той е една от аминокиселините,  произвеждащи креатин.  Също така е от решаващо значение за производството на хормона на растежа.
Има различни продукти на пазара,съдържащи  аргинин, които претендират, че  увеличават мъжката производителност и мъжество.  Това е малко “разтягане” на истината.  Наистина, в някои проучвания, аргинина доказано  повишава нивата на интрамускулен азотен окис, който след това може да доведе до подобряване на притока на кръв към същите области!

 Комплексни Аминокиселини

При вземане на индивидуални аминокиселини, се препоръчва  да се включват и сложни такива, за да се набавят някои  хранителни вещества, от които имате нужда за изграждането на чиста мускулна маса.

aminomax 200x300 Кои са най важните аминокиселини?

aminomax

Марките за хранителни добавки предлагат аминокиселини под формата на таблетки, капсули и течна форма.  Добри са  Amino 2222, Biotech, Nutrabolics, Gaspari Aminomax.  Опитайте  5 таблетки аминокиселини половин час преди хранене и след тренировка и ги комбинрайте с глутамин 30 минути преди и след тренировка.  Тази комбинация е отличен начин за зареждане на мускулите с протеин и с “градивните елементи”, за които те жадуват.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай