fitneshrani.com

Как да задържим метаболизма си бърз през зимата?

Как да задържим метаболизма си бърз през зимата

metabolism Как да задържим метаболизма си бърз през зимата?

метаболизъм

Лятото мина. Бяхме направили тела, които да показваме на плажа или басейна. Сега, обаче, идва есента, а след нея зимата (а напоследък идва направо зимата), когато ще запонат празниците, тежките храни, по-малкото движение, а от там – забавянето на метаболизма.
Ако следваме някои съвети, можем да ограничим това забавяне на метаболизма, за да продулжим да изглеждаме добре и през зимата.

Технически, метаболизма е съвкупност от всички химини и физични промени, които се случват в тялото ни и го карат да расте и функционира. Включва разграждането на сложните органични съставки на тялото, като в следствие на това се освобождава енергия, която е нужна за да се активира просизводството на всички субстанции, които изграждат мускулите и органите.
Сигурно сте чували за анаболен и катаболен ефект. Тези термини се отнасят за двата полюса на вашия метаболизъм – съответно, когато се гради мускул и когато се разгражда мускул. Противно на повечето мнения, катаболния ефект не се отнася САМО за разграждането на мускули, а също и за разграждането на мазнини. Много зависи точно къде е този катаболен ефект – ако е при мазнините – супер! При комбинация с анаболен ефект при мускулите получаваме перфектното положение – губим мазнини, а градим мускул.

Друг плюс на бързия метаболизъм е това, че можете да ядете повече или да тренирате по-малко, като въпреки това постигате добри резултати. При бързия метаболизъм, разграждането на веществата става по-бързо, като така се освобождава повече енергия. Това означава, че можете да приемате повече вещества, под формата на храна, защото те се разграждат бързо, а вие си запазвате формата.
Ето и няколко съвета, които ако спазите можете а предотвратите забавянето на метаболизма през зимата:

1. Тренирай с тежести
Ако тренираш главно у вас, използвайки собственото си тегло, време е да се обърнеш към тежестите. Доказно е, че

trenirai Как да задържим метаболизма си бърз през зимата?

тренировка

тренировката с тежести увеличава следтренировъчната консумация на кислород. Което означава, повече кислород в кръвта, а това как помага – вече говорих. Освен това, чрез тази повишена консумация, метаболизмът ви ще се забърза в следващите няколко часа, а понякога и дни. Пък и мускула расте по-бързо, ако го тренираме с тежести, няма какво да се заблуждаваме.

2. Приемай “здравословни” мазнини
Здравословните мазнини са нужни на тялото за да произвежда хормони и поправя клетъчната мембрана. Правилните мазнини могат да бъдат ного полезни за един потенциален анаболен ефект. хубавото е, че при разграждането на тези мазнини се изгарят повечко калории, като така можете да градите мускул въпреки приема на повечко калории. Ако не искаш да повишаваш нивото на калории в менюто си, но искаш да забързаш метаболизма, компенсирай повечето калории от мазнини с намалени калории от въглехидрати.
Здравословни мазнини има в рибата, ядките, растителните масла.

3. Движи се!
Дори и най-малките движения събрани заедно, могат да ти помогнат срещу забавяне на метаболизма. Другия път когато 20 минути търсиш къде да паркираш, просто паркирай на първото място което видиш и ходи пеша до крйната точка. Малко е, но помага. Стоенето прав, вместо седнал, също помага. Ако искаш, дори можеш да качваш стъпалата, вместо да използваш асансьор – избора е твои, но просто се движи повече. Дори нервното тренесе на крака ти гори калории!

4. Въглехидрати
Въглехидратите не са твой враг! grin Как да задържим метаболизма си бърз през зимата? Правилните въглехидрати са адски полезни за метаболизма ти.
Пример: тялото ти ще изгори много повече калории докато разгражда 20гр. въглехидрати от леща, от колкото 20гр, въглехидрати от захар. Лещата съдържа много фибри и други вещества, които изискват повече енергия от тялото, зад а бъдат разградени. Заложи на сложните въглехидрати и търси съдържание на фибри, когато избираш храната си.

5. Варирай при калориите
Промяната в приема на калории е един от най-ефективните начини да форсираш метаболизма. Ако намалиш приема на калории, тялото ти ще забави метаболизма, за да може да продължи да изразходва малкото енергия повече време. С промяна в калориите можеш да въздействаш върху този процес. Какво имам в предвид: ако си решил, че дневния прием на калории за теб ще е 2000 калории, то един ден приеми 1600 само, а на следващия ден приеми 2400, след това пак – на зиг-заг. За да не е чак толкова досадно, може да направиш така – седмица или две приемаш по-малко калории, след това една седмица увеличаваш приема. После пак го намаляш.

6. Увеличи протеина
Тялото използва около 30% от приетите калории за да използва протеина за енергия. Толкова сложна е трансформацията на протеин в гориво за тялото. Значи, ако приемеш 100 калории с протеина си, то 30 от тях ще заминат за трансформация на протеина в енергия. Ето защо, ако увеличиш калориите, които идват от приема на протеин, можеш да забързаш метаболизма си.

cardio workout 300x199 Как да задържим метаболизма си бърз през зимата?

кардио

7. Кардио
Интензивното кардио действа като тренировката с тежести – повишава приема на кислород известно време след тренировката, през което време тялото все още се възстановява след тази активност и поддържа бърз метаболизъм.

8. По-чести хранения
Когато ядеш, тялото ти храносмила, а храносмилането изисква калории. Използвай това – храни се по-често с по-малки количества храна. Така ще доставяш необходимите количества вещества на тялото, а на него ще му се налага по-често да храносмила и използва калории. Повишеното изгаряне на калории означава по-бърз метаболизъм.

oatmeal 300x225 Как да задържим метаболизма си бърз през зимата?

9. Яж зърнени храни
Под зърнени храни имам в предвид тези, които ядеш в натуралната им форма. Например – хлябът не е зърнена храна, той е направен от брашно, което е направено от пшеница. Пшеница е зърнена храна. Не, не отивай на полето да ядеш пшеница. Просто дадох пример.
При храносмилане, тялото гори калории, както казах. Това е така, защото то разгражда храната – отделя фибрите и нутриентите, разгражда молекулите им за да могат да се абсорбират от кръвта. Тези процеси изискват енергия. Когато храната не е зърнена, разграждането и става много по-лесно, следователно – използват се по-малко калории.
Зърнените храни, от своя страна, съдържат повече нутриенти, повече фибри и карат тялото да работи повече за да ги разгради. Освен това съдържат стабилно количество витамини и минерали, а те също са важни за процесите при изгаряне на мазнини и градене на мускул.

10. Пий студена вода
Сега, този съвет е доста спорен. Води се, че при прием н студена вода, тялото хаби енергия за да затопли водата до собствената си температура. При какво количество вода, колко енергия се гори – никой не казва. Но пък в комбинация с другите съвети – защо не?

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай