fitneshrani.com

3 неща, които трябва да знаете за качването на мускули

Тук ще се опитам да обясня как точно се гради мускулатура, без да изпадам в невероятни подробности и въобще да усложнявам описанието на процеса. Адски много хора правят точно това – усложняват темата, често с цел да убедят читателя към закупуване на тяхната програма или хранителни добавки.
Сега, не ме разбирайте погрешно, и аз имам собствена програма, и аз бих ви препоръчал някои хранителни добавки – няма нищо лошо в това, но сега искам просто да обясня граденето на мускул, съвсем простичко, без задни мисли.
Няма да се впускам в изброяване на химични и био елементи – базирам на собствен опит, защото в крайна сметка вярвам, че личния опит е най-добрия инструмент за измерване на резултати. Не препоръчвам да се вярва на разни лабораторни изследвания и университетски опити, тъй като те доста често са базирани на хора с добра генетика. Ами ако нямам добра генетика? (както си е и дефакто grin 3 неща, които трябва да знаете за качването на мускули )

muscle gain 300x199 3 неща, които трябва да знаете за качването на мускули

мускулна маса

От какво се нуждаем за да изградим мускул?


Тялото ни, по принцип, е много доволно от моментното си състояние, то не иска много-много да се променя. Което е нормално и е програмирано след милиони години еволюция. Това означава, че за да се промени, ние трябва да го накараме. Ето как да му дадем причина:

1. Увеличение на калорийте
Един от ключовите моменти при качване на мускул и тегло е приема на допълнителни калории. Причината е, че щом искаме повече от тялото ни, трябва да му дадем повече, като го заредим с още гориво. Като кола – ако искаме да изминем повече път, трябва да сложим повече бензин.
Хранете тялото повече за да имате повече енергия, която е нужна за изграждането на мускул.
Естествено, това не означава да се тъпчете с джънк фууд и всякакви вредни храни. Не. Гледайте да се храните с храни богати на протеин, сложни въглехидрати и здравословни мазнини.

2. Постепенно натоварване
След като вече давате повече гориво на тялото си, трябва да “стресирате” мускулите за да порастнат. В момента големината на мускулите ви е основана на минала активност, генетика и сила. Сега, генетиката не може да се смени (още), но можете да промените нивото си на сила чрез тренировки с тежести (фитнес).
С прости думи – трябва да започнете да натоварвате тялото си. Постепенно. Не се притеснявайте за тренировъчната си програма или намирането на “точната” такава.

before4 med1a 300x161 3 неща, които трябва да знаете за качването на мускули

промени тялото си

Тренировъчните програми са прекалено много, за да се избере “най-добрата”. Всичките работят – някой повече, други по-малко, но в крайна сметка резултата е един и същ, само периода е различен. Започни базово, а след време сам ще усетиш кои упражнения ти влияят по-добре и кои по-бавно.
Основните принципи са: постепенно натоварване, адаптиране, подходяща форма, воля, почивка и възстановяване. Спазвайте тези принципи и резултатите ще си дойдат.
Съвсем е просто – стресирайте мускулите чрез тренировки за повишаване на масата или за повече сила, като същевременно му давате достатъчно време за да се възстанови и изгради мускул.
Това постепенно натоварване ще намалява също постепенно, естествено, до достигане на генетичния ви оптимум за мускулна маса.

3. Неприятното
Следвайки тези принципи, ще започнете да качвате тегло, което е добре, защото към това се стремим. Кое е неприятното ли? Че е почти невъзможно да качвате мускул без да качите и мазнина. Доста хора ще ви кажат, че може и без мазнини, но това се получава само при генетично надарени хора. Другите, които ще ви кажат, че може, вероятно се опитват да ви продадат нещо ;).
За да намалите мазнините, които се качват с мускула, ще трябва да намалите скоростта, с която качвате мускул. това си е ваш избор, но запомнете, че ако искате да качите мускул много бързо, ще трябва да приемете, че ще качите и малко мазно.

4. Колко мазно?
Ами, в повечето случаи – по половин килограм на всеки 2 килограма мускул. Естествено, това е ако спазвате всички правила и се храните сравнително “чисто”.
Сега, какво трябва да запомните – ако продължавате да се храните правилно и да тренирате, мускулът ще си остане там където трябва. За това – качвайте мускул в продължение на 6 месеца, например (както на вас ви е добре), след което преминете на програма за изгаряне на мазнини, за няколко месеца, за да изгорите мазнините, но да запазите мускула. Ето така стават нещата…

Заключение

С тези 3 стъпки, които опростих максимално, мисля, че вхърлих известно количество светлина върху изграждането на мускул. Надявам се наистина да съм го опростил максимално, за да не настъпва онова дълбоко замисляне върху изграждането на мускул, което е неправилно, според мен. Нещата са съвсем прости. С тези 3 стъпки, мисля, че ще можете да се отпуснете, да се наслаждавате на храната, тренировката и развитието на тялото си.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

2 коментара

 1. Grigor /

  В твоята 60 дневна програма, при твоя хранителен режим и тренировки колко Мускулна маса очакваш да качиш? Колко мускулна маса може да се качва на месец според теб?

 2. Александър Маринов /

  Здравей Grigor.
  За 60 дни със сегашното хранене очаквам да кача около 4-5 кг – не повече. Не ми е цел да се освинвам, мога да качвам ако искам и по 5 кг на месец, но ще бъде некачествена маса, а не това ми е целта в момента.
  Мускулна маса може да се качва от 2 до 5 кг на месец, като колко от тези килограми ще са чист мускул и колко мазнини ще е в зависимост от храната,тренировките и добавките.
  Поздрави!

Коментирай