fitneshrani.com

Хранене и мускули – най-важните правила

Храненето на спортистите и бодибилдърите не е толкова сложно – то просто изисква някои основни познания, дисциплина и постоянство. Трябва да консумирате подходяща и здравословна храна  всеки ден, за да получите резултатите, които желаете. Храненето  често се пренебрегва от някои фитнес инструктори,  но факт е че ако не разполагате с добра диета изграждането на мускулите Ви ще става бавно и трудно. Предлагаме Ви някои правила, които трябва да следвате, когато се опитва да качите мускулна маса.

hranene i muskuli Хранене и мускули   най важните правила

Консумирайте  най-малко шест качествени малки хранения на ден

  Ако приемате повече порции храна на ден, ще повишите метаболизма си, ще си осигурите постоянен приток от енергия, и ще намалите  вероятността тялото Ви да  съхранява  храната  под формата на мазнини. Трябва да забравите   от “три пъти на ден” манталитета . Разбира се в рамките на разумното – давайте на тялото си толкова колкото изисква, а не колкото може да поберете в стомаха си.

Приемайте протеини и сложни въглехидрати на  всяко хранене

 Не трябва да  ядете  много, а да се  опитате  да получавате  около 30 грама  протеини, и някои качествени въглехидрати във всяко хранене. Въглехидратите са лесни, тъй като те се намират в хляба, ориза, картофите  и т.н. Придържайте се към пълнозърнестите храни, овеса, кафявия ориз и пълнозърнестия хляб за  да си набавите  въглехидрати. Добри източници на протеини  са пилешкото  месо, яйчния  белтък, рибата, и червеното  месо.

Приемайте спортни хранителни добавки

  Те  са чудесен начин да си набавите бързо, необходимите хранителни вещества. Задължително трябва да приемате суроватъчен протеин. В зависимост от вашите цели и ниво на обучение, полезни за Вас ще са креатиновите  и глутаминовите добавки. Най-доброто време да ги приемате е  сутрин, преди / след тренировка и преди лягане.

Стойте далеч от мазнините и солта

 Някои мазнини са от съществено значение за здравословния начин на хранене. Добри  мазнини можете да си набавите чрез зехтина, фъстъченото  масло и рибата. Лошите мазнини се намират в  растителното  масло и  животинските  мазнини. Това общо взето изключва всички нездравословни  храни  и газирани напитки.

“Заредете“ преди тренировка

Около 30-60 минути преди тренировка, приемайте храни съдържащи сложни въглехидрати и протеини. Комплексните въглехидрати ще Ви дадат  енергия, за да тренирате дълго и упорито. А  протеините  ще помогнат на мускулите  Ви по време на тренировката,и ще ги предпазят от катаболно разпадане. колкото да ги съборят.

Пийте вода, и то много

 Най-важното  хранително  вещество  в тялото Ви е водата. Тъканите, органите и мускулите Ви се нуждаят от нея, за да функционират правилно. Пийте вода постоянно през целия ден и не забравяйте да пиете повече  по време на тренировка.

Избягвайте да похапвате извън планираното

Нека си го кажем –  повечето закуски които Ви изкушават  са нездравословни и пълни с захар, сол и други неестествени съставки. Ако планирате всяко хранене за деня, по време на предишния ден,  ще откриете  че няма да чувствате нужда от похапване, тъй като ще сте напълно задоволени от планирания хранителен режим.

Не стойте гладни

Ако искате да наддавате  на тегло и  да качвате  мускули,  трябва да приемате  повече калории, отколкото  горите. Ако не си осигурявате  достатъчно калории,  няма да  постигнете мускулен растеж.  Никога не гладувайте. Когато почувствате глад, приемайте храна богата на протеини и въглехидрати.Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай