fitneshrani.com

Протеини и Пептиди

Протеините са важни за всички живи организми, те са основните структурни и функционални компоненти на клетките. Пептидите са много подобни на протеини; технически, всички протеини са пептиди, но не всички пептиди са протеини. Разликата между пептид и протеин е, че протеина обикновено е по-голям, закрит и има биологично значение.

proteini i peptidi Протеини и Пептиди

Пептиди

Пептида е с къса дължина на веригата от молекули, градивни елементи, наречени аминокиселини. Аминокиселината се състои от централен въглерод с прикрепени четири химически групи и: водород, азот-съдържаща група, съдържащ кислород киселинна група и странична верига. Страничната верига варира в зависимост от идентичността на аминокиселината – има 20 “типични” аминокиселини, както и 20 различни странични вериги. Аминокиселините могат да се свързват заедно във вериги с различна дължина, като връзките между тях са наречени пептидни връзки.

Протеиновата структура

Протеинът има повече структурна сложност от пептида, като протеиновите вериги също са обикновено по-дълги. Освен че е верига от аминокиселини, протеините се състоят от вторични, третични, а понякога и кватернерни структури. Вторична структура е местно сгъване, която включва част, но не всички, от веригата. Третична структура е общият сгъваем модел на протеина. Кватернерна структура е комбинация на няколко отделни сгънати пептидни вериги.

Функция на пептидите

Пептидите, въпреки че не са сгънати като протеини, все имат биологично значение. Например, има много човешки хормони, които са пептиди – инсулин, глюкагон и окситоцин са примери за това. Инсулинът е хормон, който кара клетките да поемат глюкоза – кръвна захар – от кръвния поток. Глюкагон кара черния дроб да се освободи от съхраняваната глюкоза обратно в кръвния поток, когато кръвната Ви захар е на изчерпване. .

Протеиниови роли

Протеини имат различни роли в организма, структурни и функционални. По-голямата част на всяка клетка, с изключение на водата, се състои от протеин. Освен това, протеините действат като рецептори за подпомагане на клетка-клетка комуникацията, които имат роля в имунната система – Антителата са протеини, – и някои от тях са ензими. Един ензим е важен клас от молекули, които помагат на скоростта и регулиране на химични реакции, които протичат в тялото.

Протеини и пептиди  като хранителни добавки може да откриете в магазин FitnesHrani.com

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай