fitneshrani.com

Холестерол

Холестерол

Поддържането на нивата на холестерол под контрол ще повиши здравословното ви състояние и ще удължи тренировъчното ви време. Тази статия има за цел да покаже много, често грешно разбрани, аспекти за обмяната на холестерола, и да покаже как да се подобри вашия холестерол.
Оказва се, че има объркване по отношение на ролята на холестерола и каква роля има за определяне на здравословното състояние. В действителност, холестеролът често се смята, че е изключително вреден за здравето на хората, откадето идва и параноята свързана с яденето на жълтъка на яйцето – храна с високо съдържание на холестерол.

choleserol Холестерол

холестерол

Независимо от всичко, холестеролът, освен че е вреден до определена степен, участва в много биологични функции, и е не заслужава такава лоша репутация. Тялото произвежда холестерол в черния дроб, и от храната, която ядем, и като необходими липиди, и се използва като строителен елемент за всички клетки на организма.
Бодибилдърите често консумират разнообразни храни, включително и с обилно количество мазнина, през неактивния сезон. В резултат на това те могат да поемат риска от повишаване на холестерола си до вредни нива. Повишените нива на холестерола могат да имат сериозни последствия, както ще илюстрирам в тази статия, сред които сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
Всъщност, запазвайки нивата на холестерола под контрол ще подобри здравето ви като цяло, и ще удължи тези усилия за тренировки и качеството на живот. Тази статия има за цел да покаже много, често объркващи, аспекти за обмяната на холестерола, и да покаже как може да се подобри холестерола и също така здравословното състояние.

КАКВО Е ХОЛЕСТЕРОЛ

Холестерол е мазно, приличащо на восък вещество , наречен липид, който се произвежда главно в черния дроб(около 80% от производството) и от храните, които ядем.
Името холестерол произлиза от гръцката дума Chole (жлъчка) и стерео (твърди) поради това, че изследователите първоначално намерили камъни в жлъчката, в твърдо състояние. Той циркулира в кръвта и се използва като строителен продукт за всички клетки на организма (холестерол може да бъде открит във високи концентрации в мускулите, мозъка и черния дроб) и много полови хормони.

Холестеролът се движи в кръвта, опакован като две съединения, които ще бъдат обяснени подробно по-късно: липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеините с висока плътност (HDL). Тези съединения, както и висок общ показател на холестерол, може да доведат до значителни сърдечно-съдови проблеми.

Въпреки това, холестерол е необходим, тъй като той играе много важна роля за здравето на клетките.
Холестерол е необходим елемент на всички клетъчни мембрани, и предшественик на всички стероидни хормони, включително тестостерон, естроген и кортизол. Това важи също и за функциите на мозъка, и носи антиоксидантни витамини в тъканите на организма.
Холестеролът също така помага за производството на жлъчни киселини, които помагат на организма да разгражда мазнини. В действителност, излишъка на холестерол в кръвта, не холестерола сам по себе си, е причината за здравословни проблеми, и допринася за репутацията си като нещо, определено като чума.

ЛОШИТЕ ЕФЕКТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛА

Близо половината от 530 000 смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания в САЩ през 1999 г., може да cholesterol Холестеролса били в резултат на повишен холестерол и нивата на липидите. Повечето от доказателствата за смъртта относно сърдечни заболявания са причинени от ниски нива на HDL (липопротеините с висока плътност) холестерол и високи нива на LDL (липопротеините с ниска плътност) холестерол.
Мазно-подобни вещества, наречени липиди (от които HDL и LDL са два липида под формата на липопротеини) циркулират в тялото и, в погрешни съотношения и размери, може да доведат до това, което се нарича атеросклероза (втвърдяване на артериите) .

Атеросклерозата се появява, когато плака се образува в резултат на високата активност на LDL,колкото повече се оставя плаката да се развива, толкова по-влакнеста става и толкова повече калций се натрупва в организма. Когато това се случи сърцето е повредено по два начина:

АРТЕРИИТЕ стават по-тесни, поради калцификация и нееластичност (състояние, известно като стеноза). В крайна сметка достатъчно богатата на кислород кръв е възпрепятствана да достига до сърцето, в резултат на продължаващия процес на стесняване на артериите.

Ангина (дискомфорт и болка, когато едно запушване на коронарната артерия позволява богата на кислород кръв от достигането на част от сърцето), а в много случаи сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) в крайна сметка ще последва от това ограничаване на притока на кръв.

Плаките могат да разрушат баланса на веществата което води до образуването на кръвни съсиреци. Тези кръвни съсиреци могат евентуаhttps://www.fitnesblog.com/wp-admin/post-new.php

лно да блокират артериите и да причинят инфаркт.

 

Хранителни добавки, които помагат за нормални нива на холестерол са :

Зелен Чай

Чесън

Витамин B3

Витамин B12

Рибено Масло

Ленено Масло

Витамин Е

Фолиева Киселина

Соев протеин

Аз приемам добавки за здраве, които ми гарантират нормален и здравословен живот, а ти?

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

един коментар

  1. Георги /

    Не, че има гаранция какви боклуци има и в добавките :)

Коментирай