fitneshrani.com

L-carnitine

L-carnitine

l carnitine 500 150x150 L carnitine

l carnitine 500

Няма значение каква е причината, поради която тренираш. Наистина няма. Дали е за спорта само, за състезание, за тяло, за тонус – няма значение. В края на деня ти си атлет, който прави това, което иска, и то със страст. Ако тренираш от известно време, вече би трябвало да знаеш базисна информация за организма си – колко течности са ти нужни по време на тренировка, колко калории трябва да приемеш днес и т.н.
Би трябвало да знаеш също, че високодинамичните тренировки изискват нутриентна помощ. Под “нутриентна помощ” нямам в предвид първите витамини с отстъпка, които ти попаднат пред очите.
За щстие, науката ни е дарила с доста суплементи, които да са от помощ на тежкоатлета. Един от тези суплементи е L-carnitine.

Открит още през далечната 1905, от двама руски (естествено) учени, L-carnitine днес се знае от всички като страхотно средство за повишаване издръжливостта, сваляне на килограми и намаляване на времето за възстановяване на мускула. В резултат от това, този суплемент е неразделна част от тренировката на билдъри и атлети по целия свят.

Как работи L-Carnitine?

Във всяка клетка в тялото, има маааалки “трансформатори” наречени митохондрии. L-carnitine транспортира мазнинните киселини от храната към митохондриите. Митохондриите пък, превръщат тези мазнинни киселини в енергия, която се използва моментално от тялото.
Всяко движение, което вършим е съпроводено и благодарение на този процес в тялото. Сами се досещате, че при недостатъчни нива на L-carnitine в тялото, това придвижване към митохондриите става по-бавно, съответно се освобождава по-малко енергия, съответно умората идва много по-бързо, а мускулите са по-предразположени към поддаване и блокиране.
Ако пък тялото има достатъчно от L-carnitine, работата става друга – произвежда се повече енергия и започваме да тренираме по-дълго, без умора и без нужда от допълнителни енергийни стимуланти, като кофеин например.

fat burning 215x300 L carnitine

стегнете корема с л-карнитин

Ползи от L-carnitine

Като толкова стар суплемент, не е чудно, че L-carnitine е един от най-изучавните такивa, с над 18 000 публикувани труда по темата за ползите от него.
Сред дългата редица от ползи, освен тези, които изредих горе, най-забележими са: подобряване на паметта и психическата устойчивост и капацитет, подпомага бързото заздравяване на спортни контузии, подпомага сърдечно-съдовата система, увеличава мъжкото “плодородие, така да се каже  smile L carnitine , поддържа кожата здрава.
Над 300 проучвания годишно се извършват по темата “L-carnitine“, увеличавайки се с еволюирането на техниката и науката като цяло. Това ако не е факт, за качествата на суплемента – здраве му кажи…

Какъв L-carnitine да търсим?

както при всеки суплемент, който сте решили да закупите – четете какво пише на етикета. Гледайте за думите “Произведено ОТ…” (Manufactured BY), а не “Произведено ЗА…” (Manufactured FOR). Производителите, които представят марката имат много по-голям контрол върху качеството на производство. Това ви трябва – качество.
Също така, когато купувате L-карнитин, гледайте да купите такъв, който наистина е “L” – да го пише на опаковката. Освен него съществува и D-карнитин, но той е зареждан много рядко и в малки количества, по принцип.
Избора между таблетки, капсули или течен си остава ваш. Все е ефективно, все ще даде един и същ резултат. Просто разтварянето им става с различна бързина.

Как приемаме L-Carnitine ?

L-carnitine се приема непосредствено преди тренировка, тъй като се абсорбира от тялото доста бързо. Ако го приемате на път за фитнеса - л-карнитин на таблетки или капсули са вашият избор. Докато стигнете, суплемента вече ще ви “моли” за по-високи физически усилия. Ако тренирате за издръжливост или с много килограми, препоръчвам таблетки, тъй като те се разтварят по-бавно.
Първоначално започнете с 500mg на гладно. Тази доза е нормална и безопасна за тялото ви, като така то ще се приспособи към суплемента. След това вече вие си намерете точното количество, според това как ви се отразява. Въпреки, че количеството варира при различните хора, не мисля, че ще се нуждаете от повече от 1000-1500mg на тренировка.

Странични ефекти от L-carnitine:

L-carnitine е един от най-безопасните суплементи, ако се приема по начина, по който е препоръчано. При използването му, следете тялото си. Ако нещо не ви се струва наред – прекратете приемането му и се консултирайте с лекар.

Фитнес Храни препоръчва:

Scitec Liquid Carni-X – течен и много изгоден л-карнитин

Optimum Nutrition  L-carnitine 500 – л-карнитин на капсули

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай