fitneshrani.com

Аминокиселини – всичко за аминокиселините

 

Наръчник за аминокиселини

 

Научите факти за глутамин, BCAA, аргинин, лизин, метионин, карнитин, цистеин, и HMB.

 

Аминокиселините са чудотворни неща. След като научите какво правят в тялото ви, ще се удивите.Те изпълват основите на благосъстоянието, на тялото с витамини и минерали, като същевременно оптимизират тези микроелементи и осигуряват гориво за растеж, здраве, добро функциониране на организма и генетична транскрипция. С цялта налична информация, която имаме в днаши дни спокойно може да се напиче книга за само и изцяло полезните им функции

amino acids 150x150 Аминокиселини   всичко за аминокиселините

комплексни аминокиселини scitec

 

Какво са аминокиселините?

Е, аминокиселините в храната произвеждат протеин. Когато се смели протеин, той отново се разгражда на специфични аминокиселини, които след това избирателно се използват за различни приложения. Тези нови протеини, образувани се в тялото, са това, което прави се най-твърдите материи в организма: кожата, очите, сърцето, червата, костите и, разбира се, мускулите.Ето защо е важно да разберете, какво може да направи всяка една от тези аминокиселини и как да набавите все повече от тях във вашата диета, защото това е много полезно за постигането на конкретните ви цели, като например изграждането на мускулите. Разбира се, човек не трябва да преувеличава, защото един добър баланс на протеин е това, което предполага здраве и стабилност, защото без баланс, някои от аминокиселините могат да станат токсични. Много важно е да се приема голямо голичество витамини, защото точно те са фактор за правилното превръщане на протеините в полезните аминокиселни. Счита се , че има 20-22 важни аминокиселни, от които 8-10 са жизнено важни и могат да се набавят само и единствено от храната.Тъй като аминокиселините са градивните елементи на протеините, аз съм сигурен, че приемате много от тях, но тази статия ще ви покаже предим-ствата на добавяне на допълнителни аминокиселини в свободна форма. Освен 8-10 съществени аминокиселини има и около 14 несъществени, а и цял набор от други метаболити, класифицирани като аминокиселини, които са получени от съществените такива. Сега ще обсъдим някои от тях, които са по-известни напоследък: L-глутамин, L-аргинин, L-карнитин, L-цистеин, и HMB.

 

8 незаменими аминокиселини

 

Разбиране за най-важните качествата на аминокиселините и старанието да ги оптимизирате в диетата трябва да са от основните познания за културисте.Пълен спектър от аминокиселини за оптимално здраве може да се получат само при приемът на протеин с тези 8 аминокиселини. Така че няма да е зле да прочетете следващите няколко реда.

Хистидин

В човешкото тяло, хистидина е необходим за растежа и възстановяването на тъкани от всякакъв вид. Той играе ключова роля в поддържането и производството на глиални нервни клетки, наричани олиго-дендоцити, които обвиват себе си около нервите и образуват защитна обвивка наречена миелин.Това предотвратява нежеланите импулси, които очевидно могат да доведат до сериозни дефекти в мозъка и гръбначния мозък. Освен тази важна задача, хистидина е и производител на червените и бели кръвни телца.То също помага при радиационната защита и премахването на тежките метали (например желязо) от тялото. В стомаха, то произвежда стомашни сокове, които могат да ускорят и подобрят храносмилането, затова е полезен инструмент в борбата с лошото храносмилане и стомашно-чревнитеа разстройства.Тя е предшественик на несъществената амино киселина хистамин, която се разпространява от имунната система като отговор на алергични реакции. Последните проучвания твърдят, че помага за по-дълъг оргазъм и по-добро сексуално удоволствие за тези от вас, които имат малко проблеми в тази област …

Лизин

L-Лизин е една от аминокиселините, които са от изключителна важност за растежа и развитието. Той се използва в организма за абсорбирането на калций, което води до растеж на костите и мускулите, както и мобилизиране на мазнините за енергийни нужди.Той поддържа азотния баланс и спомага за поддържане на телесната маса в периоди на прекомерен стрес и умора. Също така е необходим да произвежда антитела, хормони (GH, тестостерон, инсулин, ти име), ензими, колаген и за възстановяване на повредените тъкани, подобно на хистидин и повечето от незаменими аминокиселини.Освен ,че поддържа той и помага за изграждането на нови мускулни протеини. И сърдечно-съдови ползи включват поддържането на здравите кръвоносни съдове.

Фенилаланин

Фенилаланинът е, или по-скоро беше, в гореща тема. Някои хора изглежда реагираха по-скоро зле към него и много бяха против за използването му в продуктите. Нещата се успокоиха и проучвания са показали, че няма нищо лошо в него за здравите хора.Той повишава настроението, като стимулира нервната система и могже да бъде важен за поддържане на мотиви-раността, независимо от причината. Подпомага на паметта и заедно с дериватива си, глутамин, се счита за умен-витамин (въпреки че те не са витамини).Това повишава нивото на епинефрин и допамин в предния дял на хипофизата. Те са важни невротрансмитери, необходими за оптималното функциониране на нервната система. Също така помага за усвояването на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина, което от своя страна дава по-висока степен на витамин D, силен хормон на тялото.
Основният му метаболит е тирозин, който увеличава нивото на допамин. Това е и един от производителите на глутамин, амино киселина, която съставлява по-голямата част от аминокиселините.Фенилаланин често се използва като не-въглехидратен подсладител в много безалкохолни напитки (в съчетание с аспарагинова киселина, аспартам) и в заглавията на списанията неотдавна, някои казаха, че е опасен за мозъка, и по-късно я свързват с канцерогенния риск.Токсичните нива на фенилаланин наистина могат да бъдат смъртоносни. Но това разбира се е възможно с много голямо предозиране от него. И все пак някак си се съмнявам някой да чувства витамините като отрова,  за да ви убие. Това е една от незаменимите аминокиселини, а и повечето диетолози ще ви кажат, че е по-вероятно да има дефицит, отколкото риск да  предозирате.

Метионинът

Метионин подпомага разграждането и използването на мазнини, от което от своя страна се получава по-висок тестостеронен курс.
Отстранява излишните мазнини от кръвта, което води до по-слаб потенциал за мастна (мазнини) тъкан. Това е от ключово значение при храносмилането и отстраняването на тежките метали от стомаха и черния дроб. Той е добър антиоксидант, защото лесно доставя сяра, деактивира свободните радикали и помага за освежаване на паметта.Тя е предшественик на цистеина, който е аминокиселина, която произвежда глутатион за детоксикация на черния дроб. Това е и една от трите аминокиселини, които са необходими за производството на креатин монохидрат в организма, съществено съединение за производство на енергия и мускулен растеж.

ВСАА (Разклонена верига аминокиселини)

Разклонена верига аминокиселини се поддържат силно от културистите и така трябва да бъде. Те са трите най-важни аминокиселини в производ-ството, поддръжката и ремонта на мускулната тъкан. И трите оказват силен синергичен ефект.Използване само на Валин или изо-левцин не правяи нищо по отношение на анаболизма, но и двете, когато се дозират в правилната сума, повишават ефекта от важния Левцин. Както и при някои други добавки, относителната доза е по-важно от общата доза.

bcaa 300x300 Аминокиселини   всичко за аминокиселините

bcaa

Смята се, че 2-1-2 пропорция от левцин/ исо-левцин / валин дава най-добри резултати. ВСАА се използват клинично за лечение на главоболие, виене на свят, умора, депресия и раздразнителност, в резултат на протеинов дефицит. Последните са най-добре да се използват заедно.

Левцин

Левцин, най-силниата от ВСАА, отговаря за регулирането на кръвната захар, на растежа и възстановяването на тъканите на кожата, костите и разбира се скелетните мускули.Силно засилва растежния хормон на човека (HGH). Тя помага при заздравяването на рани, регулирането на енергия и съдейства за предотвратяване на повреди на мускулните тъкани.

Изолевцин

Много прилича на левцин по почти всичко. Изолевцин насърчава възстановяването на мускулите, регулира нивата на кръвната захар и стимулира освобождаването на HGH. Но изолевцин притежава своя собствена гледна точка за заздравяване на раните.Тя помага за образуването на хемоглобин и участваха активно в образуването на кръвни съсиреци, първичната защита на тялото срещу инфекция чрез открити рани.

Валин

Валин помага за ремонт и растеж на мускулна тъкан. Той поддържа азотния баланс и запазва употребата на глюкоза.

Треонин

Една от незаменимите аминокиселини, които не се произвеждат в организма. Тъй като основните източници са животински (мляко и месо), това не предвещава нищо добро за вегетарианците. Той се намира в сърцето, скелетната мускулатура и нервната тъкан на централната нервна система.Треонинът се използва се образуване на две от най-важните свързващи вещества в организма, колаген и еластин. Важно е също да се поддържа добър баланс на протеини.Треонин е включен във функционирането на черния дроб, липотропните функции (когато се комбинира с аспарагинова киселина и метионин) и в поддържането на имунната система, като помага в производството на антитела и насърчаването на растежа и дейността на тимуса.Но може би най-полезно свойство на всички е, че позволява по-добро усвояване на други хранителни вещества, така източниците на протеини, съдържащи треонин са по-био-достъпни, отколкото други.

 

Най-важните несъществени аминокиселини

 

Горната информация ви дава възможност да разберете защо имате нужда от протеини, но освен ВСАА, познавам хора които вземат допълнителни незаменими аминокиселини.Но несъществените аминокиселини се произвеждат само, колкото са нужни за тялото, и не се намират в храната като съществените от тях. И така, докато ние имаме повече от достатъчно несъществени аминокиселини, при определени обстоятелства добавянето на допълнителни може да бъде от полза.Особено в случаите, когато за една или друга причина, резерва на организма  е в опасност да бъде абсорбиран за по-малко полезни цели. Те са временни решения за временни проблеми. Но за всеки случай би било полезно да си набавяте допълнителни несъществени аминокиселини за по-дългосрочен план.

Глутаминът

 

L-глутамина е несъществена аминокиселина, която се среща в тялото в големи количества. Понякога  представлява 60% от общите ви аминокиселини. Тъй като тя преминава през кръвно-мозъчната бариера сравнително лесно, тя често се нарича храна за мозъка. Може да помогне за освежаване на паметта и концентрацията. В мозъка се преобразува в глутаминова киселина, която е от съществено значение за функционирането на мозъка и увеличават ГАМК (гама-амино-маслена киселина), необходима за умствената дейност. Използва за синтеза на мускулната тъкан.Ние всички знаем, че ни трябва азот за да растем, но твърде много азот в организма може да доведе до амоняк в мозъка. Глутамина помага да се отървете от него, свързвайки се с азота и образува глутаминова киселина, след това го изхвърля от тялото. Глутаминът е и един от основните елементи в генетичния код.

scitec l glutamine 600g 150x150 Аминокиселини   всичко за аминокиселините

глутамин scitec

Намира се в няколко направления на ДНК и РНК, повече от другите аминокиселини. И най-важното може би е, че балансът на киселинно-алкалните нива е такъв, че намалява млечната киселина.Той намалява апетита за сладко, което е от полза за диетата, и е метаболит на глутамина, наречен Мононатриев глутамин, съставен от соли, се използва като овкусител. Лишен е от вкус, но може да подобри вкуса на другите продукти като месо, риба и зеленчуци. Глутаминът има недостатък, че по-лесно се използва като гориво за енергия, отколкото някои прости въглехидрати. Той е един от предпочитаните горива на червата и добър източник на енергия в организма. Така че шансовете да използвате допълнителния глутамин, за това, за което искате. Тялото просто не използва това, което вече има.Въпреки това Глутамиът е една от най-добрите добавки на пазара в момента, но няма смисъл да взимате допълнителен L-глутамин, когато качвате маса. Трябва да имате в изобилие.Е по-време на чистенето преди състезание ще намалите драстично приема си на въглехидрати и ако сте във фазата на изрязване на мускулите приема ще бъде толкова нисък, че вие сте в опасност от използване на трудно натрупните мускули като гориво за тялото ви. И както вече казах, предпочитаното гориво е Глутамина. Така че допълването с допълнително глутамин има смисъл, ако искате да запазите трудно изградените мускули. Някои хора препоръчват да използвате 2 дози, но мога да ви кажа, че ще извлечете повече полза, като използват повече от 2. Предпочитам 5 дози от 5-7 грама, но това е лично мнение, а не ръководство. Имайте предвид, че това е и по-скъпо.
Това си е парадокс: може да е абсолютно безполезен и загуба на пари в един момент, а основен инструмент за успех на в друг. Никога не отхвърляйте властта на глутамина, въпреки минусите, които може да има.

Аргинин

Напоследък, L-аргинин е най-горещата тема свурзана с аминокиселините. Аргининът се добавя към много добавки за невероятната си способност да задържа азот. Азоттът, както всички вие сте наясно, е един от ключовите елементи в синтеза на мускулния протеин.Някои растения може да абсорбират азота, но ние бозайниците трябва да се задоволяваме с нещата, които се произвеждат. Аргининът най-вече присъства в протанините и хистоните, два протеина-често свързани с нуклеиновите киселини (като ДНК и РНК). До момента, основната му употреба е при новородените да се стимулира нов растеж, тъй като в най-ранната възраст ин е трудно да произвежда достатъчно.Той засилва имунната система, стимулира размера и дейността на тимусната жлеза (отговаря за известните “Т-клетки”), което го прави отличен избор за всеки, в състояние, което е по-малко от оптимално за здравето, като хора, които се възстановяват от травма и ХИВ пациенти.Спомага освобождаване на инсулин от панкреаса и е огромен стимулатор за производството на GH от предния дял на хипофизата. Но за GH, метаболита аргинин пироглутамат, тъй като преминава през мозъчно-кръвната бариера по-лесно.
Често е свързан със сексуалното стимулиране, с идеята, че може да удължи и да подобри оргазма. Той се намира в семенната течност и е често използван при проучвания за подобряване на сексуалното здраве, а и е представен като лек срещу стерилитет. Също така допринася за доброто здраве на черния дроб, кожата и съединителната тъкан и може да намали холестерола.

Carnitine


Всъшност не е никаква аминокиселина, но е със сходна структура.
По-известен е като “Витамин БТ”. Предлага в четири форми: D-карнитин, DL-карнитин, L-карнитин и ацетил-L-карнитин (ALC). Само последните две могат да бъдат реално използвани от културистите.Когато има достатъчно тиамин (витамин В1) и пиридоксин (витамин В6), той може да предизвика метионина и лизина за производството на карнитин. За разлика от повечето аминокиселини, и това е причината, поради която ние консумираме толкова протеини, е че не участва в синтеза на протеините.Вместо това, той се използва за транспорт на киселини с дълга верига. Това е нужно за тези мастни киселини да влязат и да бъдат отстранени от вътрешността на клетката, а също така премахва късоверижните органични киселини от митохондриите, за да освободи митохондриалния коензим. Тези характеристики са дали огромно медийно пространство из бодибилдърските среди, тъй като оптималното използване на карнитин може да доведе до намаляване на мазнините в тялото и натрупване на повече енергия.Други причини полезни за здравето са , че карнитина могже да бъде полезен и за предотвратяване натрупването на мастни киселини в сърцето, черния дроб и мускулите. Той подобрява антиоксидантното действие на витамините С и Е. Карнитинът е единствената несъществена амино киселина, която подлежи на дългосрочно ползване. За хората, които се нуждаят да останат изчистени целогодишно, тя може да бъде много полезен инструмент. Но и тук, аз не виждам нужда да го използвате за постоянно, тъй като много от него се съдържа в протеиновите храни. За състезаващите се културисти бих препоръчал да използвате само когато чистите, тъй като се ефекта може да наруши анаболния мускулен растеж, но за тези от вас, които се подвизават като модели бих казал, че карнитина е номер едно от добавките в списъка ви за цялата година.

Цистеин

L-цистеин е, съдържаща сяра, несъществена аминокиселина, което го прави истински фаворит като анти-оксидант. Тя е тясно свързана с Цистин, която по същество се състои от 2 Цистеин молекули свързани заедно. Цистеина е много нестабилна и почти веднага се преобразува в Цистин. Това не е истински проблем, защото ако тялото се нуждае, може лесно да го върнете във цистеин. Необходим е за здрава кожа, детоксикация на организма (поради съдържанието на сяра), както и производството на колаген (използва се за еластичността на кожата и текстурата).
Ето защо тя се намира най-често в бета-кератин. Тук е мястото, където цистеин доказва използването и като основен елемент на живота. Тя е производител на таурин, който е компонент на глутатион. Глутион от своя страна предпазва мозъка и черния дроб от увреждане чрез наркотици, алкохол и други вещества, считани за вредни за организма.
Тауринът е открит в много креатинови продукти, но за какъв ефект, никой не може да каже. Вероятно, за да получите най-доброто от липоева киселина, въпреки че аз не виждам как би могъл да бъде наистина полезен дори по този начин. Той укрепва защитната лигавица на стомаха и червата, за да предотврати щети от продуктите, които не са желани в тялото. Това я квалифицира като много добър защитник на черния дроб. Освен това, цистеина е от решаващо значение за метаболизма на други много полезни неща за културиста, включително коензим А, хепарин, биотин (витамин B-), както и алфа липоева киселина. Той е произведен от метионин.

 

HMB

Бета-Хидрокси Бета-метил бутират (HMB) е направена от основната аминокиселина с разклонена верига,левцин, за да извършва по-конкретно някои от своите функции.ХМБ играе роля в синтеза на мускулите чрез увеличаване на размера на протеин, което води до по-малко мазнини за съхранение на тези молекули и допринасят за поддържането на мускулната маса. Колкото повече протеини се използват ефективно, толкова повече мускулен протеин спестявате за да бъде използван като алтернативен източник на гориво в глюкозо-нуждаещите се участъци на тялото.Не само се подобрява използването на аминокиселините в организма, но и предотвратява използването на аминокиселини, ангажирани с намаляване на протеиновото разграждане. Чрез поддържане на целостта и здравината на клетъчната облицовка (мембрана) не позволява на протеините, съхранявани в клетката, да се използват за заместителни цели.Оказва се, че организма произвежда 1грам дневно, което предполага, допълнително добавяне.Все повече изследвания показват, че HMB е достойна добавка, но в дози, необходими за постигане на сериозни резултати излиза, че е твърде скъпо. В етап, когато сте на диета HMB може да бъде много важен. С опазването на мускулните протеини, метаболизиращи мазнини и увеличаване на използването на свободните аминокиселини като енергията, която може да ви помогне да постигнете целите си по-рано. Но същото може да се каже за карнитин и глутамин.

За максимален ефект, следва да се взимат колкото се може повече дози, ако е възможно. 6 са добре, 8 са по-добре и така нататък, но ако вие сте разсеян тип, 3 дози ще свършат работа.Общият прием за деня, когато сте на диета, трябва да бъде 4,5 до 6 грама в зависимост от пола и възрастта, както и за не-тренировъчните дни от 2,5 до 3 грама.

Заключение

 

Е вече трябва да сте си набавили нужните знания за най-важните аминокиселини, които се използват в културизма днес. Ако сте успели да прочетете всичко това, поздравления!

 

 

 

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай