fitneshrani.com

Креатин – как работи креатина?

Какво прави креатина за спортистите?

Креатинът е изключително ефективна хранителна добавка. Не напразно е най-използваната и популярна добавка сред бодибилдърите, дори тийнейджърите го приемат. Но какво прави креатина? Как действа той?

creatine powder Креатин   как работи креатина?

Откъде идва креатина?

Креатинът всъщност естествено се произвежда  от нашите тела. Той се създава с помощта на черния дроб и бъбреците и ежедневно тялото произвежда средно около 2 грама креатин. Човек с тегло от 70 килограма обикновено има около 120 грама креатин, който се съхранява в тялото му. Креатинът се извлича естествено от три аминокиселини аргинин, глицин и метионин.

Креатинът може да се приема като хранителна добавка за увеличаване на тези резерви в тялото. Съхранението на повече креатин има много ползи.

Какво прави креатина и как може да ни помогне?

При вземането на креатин като хранителна добавка, той навлиза в кръвния поток и пътува до мускулите ви, където той се превръща в креатин фосфат. Мускулите ви го използват за да направят АТФ (аденозин трифосфат),  който ви дава краткосрочни изблици на енергия. АТФ е основното гориво за мускулите, което е нужно за да могат мускулите ви да се свиват. Без достатъчно АТФ  ще загубите енергията си за бързо повдигане на тежки тежести или други мускулни контракции, които се нуждаят от бързи енергийни изблици.

kreatin Креатин   как работи креатина?

Енергия от този вид трае само за около 10-15 секунди. Глюкозата от друга страна също се използва за енергия, но може да отнеме до 20 секунди, за да започне да се използва. Глюкозата е по-добре да се използва за по-дългосрочен план енергия,  например кардио упражнения.

Вашите мускули използват креатин за да възстановят нивата на АТФ и да дадат сила на мускулите. Колкото повече резерви имат мускулите на креатин фосфат, толкова по-дълго ще имат енергия.

Колкото повече енергия имате означава повече повторения, което води до повече контракции и повдигане на големи тежести. Което в крайна степен води до повече мускулна маса.

Нека разгледаме един пример: Да речем, че правите лег с наистина голяма тежест. Правейки първите две повторения е доста лесно, тъй като използвате АТФ горивото на тялото си, за да направите тези повторения. След 2те повторения обаче ще откриете, че понякога 3-то повторение  изглежда почти невъзможно. Това е така, защото сте използвали естествените нива на креатин фосфат и резервоарите са се изчерпали  на първите 2 повторения. Прием на креатин  като добавка, ще  съхранява повече креатин фосфат в мускулите ви, което ви позволява да правите повече повторения и да направите  4-6 повторения със същата голяма тежест.

Това е магията на креатина –  дава повече енергия, защото увеличава темпото на производство на енергия в тялото.

Креатин също има ефект на драматично увеличаване на вашите мускули и маса, поради увеличаване обема на мускулните клетки. Увеличаването на обема е, когато мускулите ви задържат течност, която увеличава техният размер. Когато спрете креатина, тази течност може да излезе по естествен път от тялото, но всички придобити мускули по време на приема, ще се запазят.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай