fitneshrani.com

Куркума – повече от подправка

Ако умеете да се вихрите в кухнята, със сигурност  използвате подправката куркума. Знаете ли обаче, че куркумата е много повече от подправка? Стотици изследвания са доказали, че тя притежава широк спектър от здравословни ползи – антиракови, антивирусни, противоартритни и противовъзпалителни. Може да добавяте куркумата  към ястията си, за да се възползвате от лечебното  й действие,  или да потърсите  хранителна добавка, която да Ви я осигурява в по – големи количества.

Защо куркумата е толкова полезна?

Куркумата дължи своя цвят на куркумина – яркият жълт пигмент, който придава на  тази подправка нейният характерен вид. Тази съставка е причината, куркумата да е толкова популярна в индийската и китайската медицина. През последните години, значително  се увеличава броя на изследванията на куркумина. Вече е доказано, че това вещество се отличава с изключително широк спектър от  антиоксидантни, противоракови, антибактериални и много други свойства.

1311594962 kurkuma Куркума   повече от подправка

Куркума – мощен антиоксидант

Куркуминът в подправката куркума,  е широко известен с антиоксидантните си свойства. Той може да е също толкова, а дори и по –  ефективен, отколкото  са и витамините С и Е по отношение на борбата със свободните радикали. Антиоксидантните свойства на куркумата могат да Ви предпазят от редица заболявания, както и от увреждания  на клетките и тъканите в тялото Ви. Според Американското общество по ракови заболявания, куркуминът дори  може да ограничи разрастването на туморните клетки,  и да осигури известна защита от развитие на рак.

Куркума при стомашни и храносмилателни разстройства

Куркумата, чрез своята съставка куркумин, отдавна е доказала благотворното си действие,  при храносмилателни разстройства, включително и при лошо храносмилане. Способността на подправката  да стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур, осигурява  по-лесното смилане на храната. Куркумата  облечкава и резултатите от  влошеното храносмилане, като подуването  и газовете. Това е възможно, заради противовъзпалителния ефект на куркумата върху червата.

Куркума за облекчаване на  артрит

Куркуминът притежава силни  противовъзпалителни свойства, благодарение на което е способен ефективно  да ограничи болката, подуването и възпаленията, свързани с артрита. Тази уникална подправка, може да Ви предпази от евентуална поява на ставни възпаления и болести, особено пък ако сте подложени на интензивно физическо натоварване.

Куркумата и излишните килограми

Сега ще Ви запознаем с едно малко известно свойство на куркумата, което обаче ще заинтригува доста от Вас. Смята се, че подправката е доста ефективно средство за ускоряване на  метаболизма и обмяната на мазнините, както и за засилване  изгарянето на излишните мазнини. Тоест, куркумата може да Ви помогне да отслабнете и да поддържате нормално телесно тегло. Как точно? Различни научни изследвания са единодушни, че куркуминът в подправката  намалява образуването на мастна тъкън, като потиска кръвоносните съдове, необходими за формирането й.

natures turmeric curcumin 800x800 Куркума   повече от подправка

Кликнете на снимката за да купите Куркума

Разбира се, не бива да разчитате единствено на куркумата, когато става въпрос за отслабване, но е факт че подправката е  чудесна спомагателна добавка към цялостната програма за сваляне на излишните килограми. Ако сте решили да се възползвате от полезните свойства  на куркумата като я прибавите към своите ястия, трябва да знаете че загряването й  до високи температури води до загуба на част от нейните  качествата си. Ако вкусът на куркумата не Ви е приятен, или просто искате да се възползвате  максимално от нея, можете да я приемате под формата на хранителна добавка.

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай