fitneshrani.com

Протеинов бар

Когато имате бърза работа и нямате време да се заредите с протеин по начина, по-който по принцип се зареждае (храна, шейк), протеиновите барове са добра алтернатива. Пък може и просто да сте харесали вкуса на някой от всичките видове и сте решили да го включите в диетата си. Няма лошо. НО! И тук има фактори, които играят роля при избора на твоя протеинов бар. Не всички са еднакви – някой ще ви заредят с протеин, други – не. Ето и как да направим добър избор:

 Протеинов бар

1. Калории

Естествено, първото нещо, което да вземете в предвид, са калориите. Ако сте решили да смъквате килограми, протеинов бар с 400 калории няма да е особено удачен избор. Ако дневната ви доза калории е 1200, то това лакомство ще завземе 1/3 от тях за 5 минути. По-добре си набави тези калории чрез няколко хранения.
Ако обаче, си решил да качваш мускулна маса и гледаш да поемаш досатъчно калории за това – протеинов бар с 400 калории си е манна небесна.
Исорията познава големи вариации в калориите на протеиновите “вафли” – от такива с по 70, до “гиганти” с почти 500 калории. Разликата е толкова рязка, че ако не прочетете какво пише на опаковката, имате сериозен шанс да си объркате/забавите/провалите цялата диета, независимо дали е за отслабване или качване на мускул.

food energy protein bars 05 Протеинов бар2. Въглехидрати

Хвърлете едно око и на въглехидратното съдържание на вафлата. Там също има вариации, които трябва да се вземат в предвид.
Пак – ако целта ви е да изгаряте мазнини, вероятно няма да искате да си вземате продукт с над 30грама въглехидрати във вафла. Дори и 30 може да са ви много, зависи от диетата ви.
Ако пък сте решили да използвате протеиновия бар веднага след тренировка – нека има повечко въглехидрати, все пак след тренировка е хубаво да се приема по-голямо количество. Но гледай да е с колкото се може по-малко мазнини в него, все пак.

3. Захарни алкохоли

Когато избирате протеинов бар с ниско съдържание на въглехидрати е хубаво да вземете под внимание и съдържанието на захарни алкохоли – има ли, няма ли, ако има – колко. Много хора нямат проблем с тази съставка, но има хора, на които не им понася. Под “не им понася” имам в предвид – подуване, диария, схващания, газоотделяне, така да се каже…
Ако не знаеш каква ти е толерантноста спрямо захарните алкохоли по-добре се цели в продукт, с ниско съдържание на такива. Може и да пробваш, за да разбереш от първа ръка как тялото ти реагира, но на своя отговорност. Ако все пак захарният алкохол ти понася – знай, че е добро средство за горене на мазнини, ако към това се стремиш.

protein Протеинов бар4. Допълнително съдържание

След като проверите въглехидратите и калориите, смъкнете поглед към каренцето със съставките на бара. Под какъв вид са въглехидратите? Искате да избягвате високо съдържание на фруктозен царевичен сироп.
Доста от баровете ще имат като съставка царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS), но колкото е по-долу в списъка със съставки, толкова по-добре. Ако стои на първо място – веднага остави вафлата на мястото и и бягай!

5. Съставки с мазнини

От същото каре със съставки, вижте и тези, които съдържат мазнини. Просто за да си сигурен от къде идват калориите. Вафла с нормално съдържание на мазнини е добър избор, защото забавя разграждането на въглехидрати в кръвта, освен ако няма ще го ядете веднага след тренировка. Тогава, както казах, имате стабилна нужда от въглехидрати и забавянето на разграждането им не е добра идея.

Вижте нивото на наситени мазнини. Избягвайте барове с високо съдържание на наситени мазнини. Протеинова вафла с ниско количество мазнини е много по-добра идея за диетата ви, от колкото адски рекламираните десерти с мюсли, които могат да съдържат доволно количество мазнини.

6. Въглехидратно протеиново съотношение
Ясно е, че щом става въпрос за протеинов бар, той съдържа и протеини. Но е важно да забележите какво е тяхното съотношение спрямо въглехидратите в бара. Искате да си купите вафла, чиято протеинова стойност е достатъчно висока спрямо въглехидратната такава.
Ако протеина отстъпва забележимо пред въглехидратите, няма да имате голяма полза от него – все едно си купувате десертче с мюсли от магазина. Няма смисъл. Протеина прави протеиновия бар – ако няма достатъчно, няма и смисъл да се купува.

 Протеинов барЗаключение
Протеиновите барове са бърза, удобна и сравнително на добра цена храна. При един правилен избор, можете да сте сигурни, че това, което хапвате ще ви зареди с протеин, а освен това ще е много по-добра алтернатива на всичко друго, което сте решили да хапнете набързо. Хубаво е да имате няколко под ръка smile Протеинов бар

www.fitneshrani.com препоръчва:

Detour вкус карамел-фъстък

Detour вкус шоколадов крем

Detour вкус шоколад и карамел

Подобни публикации:

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинг)
Loading ... Loading ...
Хранителни добавки на най-добри цени!

Коментирай